ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi στενό φόρεμα και μποτάκια
 

Η Κύπρος τιμά την 28η Οκτωβρίου 1940

Με δοξολογίες και παρελάσεις σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου τιμάται σήμερα η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Επίκεντρο των εορτασμών θα είναι η Λευκωσία όπου στις 10:00 θα τελεστεί πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β΄. Θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου. Τον πανηγυρικό λόγο θα εκφωνήσει ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος.

Στις 11:00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρεσβευτής της Ελλάδας θα δεχθούν το χαιρετισμό της μαθητικής παρέλασης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Λεωφόρο Βύρωνος έξω από το οίκημα της ελληνικής Πρεσβείας. Την ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

Μετά το πέρας της παρέλασης ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα προβεί σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Δοξολογίες και παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν και στις άλλες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

Οι εορτασμοί στη Λεμεσό

Με πεντάλεπτη γενική κωδωνοκρουσία των Ιερών Ναών της πόλης, εωθινό στους δρόμους και έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητήριο), άρχισαν το πρωί στη Λεμεσό οι εορτασμοί για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
 
Στις 10:00 θα τελεστεί, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου,  δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Νάπας, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο πρώην Λυκειάρχης Θεόδωρος Αντωνιάδης και θα αποδοθούν τιμές από τμήμα της Ε.Φ., με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Λανιτείου.
 
Θα ακολουθήσει, στις 10:45, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων (Πλατεία Ηρώων), από επισήμους, παλαιούς πολεμιστές, κόμματα και οργανώσεις και απόδοση τιμών από τμήμα της Εθνικής Φρουράς, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Λανιτείου.
 
H καθιερωμένη παρέλαση, κατά μήκος της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’, θα ξεκινήσει στις 11:45 και το χαιρετισμό της θα δεχθεί ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.  Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν παλαιοί πολεμιστές, σωματεία, μαθητές και μαθήτριες, Οδηγοί, Πρόσκοποι και τμήματα της Πολιτικής Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς.
 
Το απόγευμα, στις 17:00, θα γίνει υποστολή της σημαίας στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, όπου θα παιανίζει η Φιλαρμονική του Λανιτείου και θα αποδοθούν τιμές από τμήμα της Ε.Φ, ενώ θα ακολουθήσει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και λαμπαδηφορία από το Σώμα Κυπρίων Οδηγών.

Με λαμπρότητα γιορτάζεται η 28η Οκτωβρίου στη Λάρνακα

Με γενική κωδωνοκρουσία των Ιερών Ναών της πόλης, εωθινό στους δρόμους και έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Αγάλματος Ελευθερίας από το Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη και τον Επαρχο Οδυσσέα Χατζηστεφάνου στην παρουσία των αρχών της πόλης, άρχισαν το πρωί στη Λάρνακα οι εορτασμοί για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Στις 10.00 το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Σωτήροs στην οποία θα χοροστατήσει ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Μάριος Δημητριάδης.
 
Θα ακολουθήσουν τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας ενώ γύρω στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο Αθηνών (Φοινικούδες) μπροστά από την εξέδρα στην Πλατεία Κίμωνος. Στην παρέλαση θα λάβουν μέρος τα Λύκεια, Γυμνάσια και άλλες Σχολές Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Λάρνακας, Σώματα Προσκόπων Κύπρου, Σώματα Κυπρίων Οδηγών, Τάγμα Οδοιπόρων Αγάπης της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου, Σωματεία, Οργανώσεις, Πολιτική Αμυνα και Τμήματα της Εθνικής Φρουράς.
 
Στην Αραδίππου η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις 09.00 το πρωί στην Εκκλησία του Αποστόλου Λουκά. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει η Ιωσηφίνα Αντωνίου, Επίτροπος Ισότητας   των Φύλων. Γύρω στις δέκα θα πραγματοποιηθεί παρέλαση στη Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου στην οποία συμμετέχουν εκπαιδευτήρια του Δήμου, Σωματεία και Οργανώσεις. Θα ακολουθήσουν τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων.
 
Στην Αθηένου η πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης θα τελεστεί στις 09.30 το πρωί και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας. Θα ακολουθήσει παρέλαση από τμήματα των εκπαιδευτηρίων, του Συστήματος Προσκόπων και των Σωματείων Αθηένου.
 
 Στα Πάνω Λεύκαρα η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις 10.00 το πρωί στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η  Γεωργία Βαρνάβα, Βοηθός Διευθύντρια Α΄ Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων. Θα ακολουθήσουν γύρω στις 11 η καθιερωμένη παρέλαση μαθητών Γυμνασίου, Λυκείου και Δημοτικού Σχολείου και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων.
 
Στα Λειβάδια η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί γύρω στις 09.15 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Αντώνης Παπανικολάου, Φιλόλογος στο Περιφερειακό Γυμνάσιο Λειβαδιών. Θα ακολουθήσει παρέλαση στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ στην οποία συμμετέχουν εκπαιδευτήρια, Σωματεία και Οργανώσεις.

Γιορτάζει το Παραλίμνι

Με λαμπρότητα άρχισαν σήμερα στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου οι εορτασμοί για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Επίκεντρο των εορτασμών είναι το Παραλίμνι όπου το πρωί πραγματοποιήθηκε εωθινή παρέλαση από το Σύστημα Ναυτοπροσκόπων, το Σύστημα Αεροπροσκόπων και το Κατηχητικό Αγίου Γεωργίου και Αγίας Βαρβάρας. Ακολούθησε η έπαρση της σημαίας στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου.

Η πανηγυρική δοξολογία θα αρχίσει στις 09.45 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου Βασίλειου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Σοφία Ιωάννου, Διευθύντρια του Γυμνασίου Παραλιμνίου. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων και η καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο 1ης Απριλίου.

Στην Αγία Νάπα στις 08.30 το πρωί θα τελεστεί η πανηγυρική δοξολογία στην εκκλησία Παναγίας Αγίας Νάπας. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει Κωνσταντίνος Κουμή Μαθηματικός Γυμνασίου «Ειρήνης και Ελευθερίας.
 
 Στην Δερύνεια η πανηγυρική δοξολογία της οποίας θα προστεί ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Πυλιώτης, θα τελεστεί στην Εκκλησία των Αγίων Πάντων στις 09.00το πρωί και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει Γεώργιος Αρέστη, πρώην Δικαστής στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Δρ Στέλιος Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Θα ακολουθήσει γύρω στις δέκα το πρωί η καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο Αμμοχώστου η οποία θα τερματίσει στο Οδόφραγμα της Δερύνειας.
 
Στη Σωτήρα η πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως θα τελεστεί γύρω στις 08.30 το πρωί και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Παναγιώτης Αντωνίου, μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας. Γύρω στις εννέα το πρωί θα τελεστεί τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων και κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη παρέλαση στην Λεωφόρο Μακαρίου Γ στην οποία λαμβάνουν μέρος Σχολεία και Οργανωμένα Σύνολα Σωτήρας.

Κορυφώνονται οι εορτασμοί στην Πάφο

Κορυφώνονται σήμερα 28η Οκτωβρίου  οι τριήμερες εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο στην Πάφο.  Στις 6.30 το πρωί, μετά τις κωδωνοκρουσίες και το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από τη φιλαρμονική του Δήμου Πάφου και των εκπαιδευτηρίων της Πάφου, έγινε η έπαρση της σημαίας στην πλατεία της 28ης Οκτωβρίου, μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο. Στην έπαρση της σημαίας συμμετείχε και η φιλαρμονική ενώ αποδόθηκαν τιμές από τμήμα της Εθνικής Φρουράς.

Στις 10.00 π.μ. το πρωί θα τελεστεί  δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, χοροστατούντος του Πανιεροτάτου Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεωργίου, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και των εκπροσώπων των Αρχών της πόλης. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Επιθεωρητής Φιλολογικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης Πέτρος Πέτρου.

Μετά τη δοξολογία, θα τελεστεί στη Στήλη της 28ης Οκτωβρίου, στην ομώνυμη πλατεία μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο, επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην των πεσόντων κατά το Έπος του 1940, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων. Τμήμα της Εθνικής Φρουράς, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου, θα αποδώσει τιμές. Στις 11.15 π.μ., θα πραγματοποιηθεί στη Λεωφόρο Γεωργίου Γρίβα - Διγενή η καθιερωμένη παρέλαση με τη συμμετοχή μαθητών εκπαιδευτηρίων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, σπουδαστών Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, Παλαιών Πολεμιστών, μελών σωματείων και άλλων φορέων και τμημάτων της Εθνικής Φρουράς.

Το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί από εξέδρα στην είσοδο του Α΄ Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, πλαισιούμενος από τους επισήμους – εκπροσώπους των πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών Αρχών της Πάφου.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το απόψε με ανοικτή δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πάφου, που παραθέτουν στις 7.00 μ.μ. η Ιερά Μητρόπολη Πάφου, ο Δήμος Πάφου και η Εθνική Φρουρά.

Οι εκδηλώσεις στην Πάφο για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ξεκίνησαν στις 24 του μηνός, με το γενικό σημαιοστολισμό των κτιρίων και των δρόμων αλλά και των κατοικιών και καταστημάτων από τους πολίτες, ενώ έγινε η καθιερωμένη στέψη  μνημείων από τα εκπαιδευτήρια Πάφου και ακολούθως χθες  πραγματοποιήθηκαν  ενδοσχολικοί εορτασμοί.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Μαρκίδειο Θέατρο η καθιερωμένη πανδημοτική εορταστική εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Πάφου.

Κύριος ομιλητής  ήταν  ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος ο οποίος έστειλε το μήνυμα της επετείου , ενώ χαιρετισμό  απηύθυνε  ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος. Ο κ. Φαίδωνος στο χαιρετισμό του ανέφερε πως οι σημερινές συγκυρίες επιτάσσουν ακριβώς να εγκύψουμε χωρίς προκαταλήψεις και με αίσθημα ιστορικής ευθύνης στο αγέραστο νόημα της 28ης Οκτωβρίου. Πηγή: Kathimerini.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση