ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: midi στενό φόρεμα και μποτάκια
 

Ζέτα Αιμιλιανίδου: Η γυναίκα που άφησε το στίγμα της στην Κύπρο

Σκόρπισε βαρύ πένθος ο θάνατος της Υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου και η Κύπρος αποτίει φόρο τιμής

 Σε πένθος βυθίστηκε το νησί της Κύπρου μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου της υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου. Διαγνώθηκε με υπαραχνοειδή αιμορραγία στον εγκέφαλο λόγω της ρήξης ανευρύσματος σε αρτηρία του εγκεφάλου και διακομίστηκε άμεσα στην Αθήνα όπου και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση η οποία κράτησε ώρες. Έκτοτε νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση και εν τέλει κατέληξε το βράδυ της Δευτέρας, 6 Ιουνίου. 

 

Όπως αναφέρει και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Ζε΄τα Αιμιλιανίδου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Έχει αποκτήσει πτυχίο Νομικών σπουδών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος διπλώματος “Marketing Management” του Cyprus Institute of Marketing. Έχει πετύχει στις εξετάσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και είναι εγγεγραμμένη δικηγόρος από το 1978.

Από το 2001 μέχρι το 2010 ήταν Διευθύντρια Τμήματος Τελωνείων και Έφορος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Διετέλεσε, επίσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Από το 2010 μέχρι το 2013 υπηρέτησε ως Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού και διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ενέργειας Κύπρου και του Ειδικού Ταμείου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης υπηρεσίας της, υπήρξε επικεφαλής της ομάδας που ετοίμασε την παρούσα Τελωνειακή Νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέλος της ομάδας που σχεδίασε και ετοίμασε την περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νομοθεσίας. Είναι η συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο “Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας στην Κύπρο” που εκδόθηκε το 1992, τη χρονιά που τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ η περί ΦΠΑ Νομοθεσία. Ως Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είχε την ευθύνη ολοκλήρωσης του 2ου Γύρου Χορήγησης Αδειών Εξερεύνησης Υδρογονανθράκων σε Υπεράκτιες περιοχές της Κύπρου και ήταν η πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία με βάση τον Νόμο είχε την ευθύνη της αξιολόγησης των αιτήσεων των εταιρειών οι οποίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον, που τελικά οδήγησε στην υπογραφή συμβολαίων για 5 τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις 3 Απριλίου 2013 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Θέση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέση στην οποία υπηρετεί μέχρι σήμερα. Ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει προωθήσει σειρά μεταρρυθμίσεων που αφορούν όλους τους τομείς αρμοδιοτήτων του Υπουργείου, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και στα θέματα ισότητας των φύλων. 

Έργα

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προέβη κατά τη διάρκεια της θητείας της ως υπουργός, η ίδια συνέβαλε στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, δημιούργησε Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και το Μητρώο Κοινωνικών Παροχών για τη σωστή εφαρμογή κριτηρίων επιλεξιμότητας για όλες τις κοινωνικές παροχές. Παράλληλα, ίδρυσε το υφυπουργείο κοινωνικής πρόνοιας για τη δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού και του Σπιτιού της Γυναίκας καθώς ήταν γνωστό πως η ισότητα των φύλων ήταν μία από τις πολλές προτεραιότητές της. Τέλος, οι μεταρρυθμίσεις της είχαν τις πλείστες φορές ανθρωπιστικό χαρακτήρα με επίκεντρο στις ανάγκες του ανθρώπου και σε κοινωνικά φαινόμενα όπως η μορφή κάθε είδους βίας και ενίσχυσε έτσι θέματα που αφορούσαν την καταπάτηση της βίας αλλά και την αύξηση της άδειας μητρότητας. 

Οικογένεια 

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου ήταν παντρεμένη με τον δικηγόρο, Κωνσταντίνο Αιμιλιανίδη ο οποίος απεβίωσε το 2017. Μαζί είχαν δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια με τον γιο τους, νομικό και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στο Κυπριακό, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη. 

 

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου απεβίωσε χθες, 6 Ιουνίου 2022 στο Ιδιωτικό Νοσοκομείο «Υγεία» στην Αθήνα ενώ βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της υπαραχνοειδής αιμορραγίας που υπέστη λίγες μέρες πριν. 

Η Κύπρος αποτίει φόρο τιμής στην αγαπημένη Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τους άθλους, τη σκληρή της δουλειά και το τεράστιο έργο το οποίο αφήνει ως παρακαταθήκη σε μια Κύπρο που με την παρουσία της και με και υπό τον έλεγχό της, έγινε καλύτερη, πιο αξιοκρατική και πιο «προσβάσιμη» με μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους της. 

 

Σύσσωμα τα μέλη της πολιτικής ζωής του νησιού 

Η είδηση του θανάτου της Ζέτας Αιμιλιανίδου συγκλόνισε το παγκύπριο και σκόρπισε τη θλίψη στην πολιτική ζωή του νησιού.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση