ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Γνωριμία με την καρπασίτικη κουζίνα

newsroom must

Πολυσυλλεκτική και πληθωρική, πλούσια μα και λιτή, με γνήσιες μεσογειακές γεύσεις και με υλικά απευθείας από τη φύση, η καρπασίτικη κουζίνα δίνει στο ελαιόλαδο και τα μυρωδικά, δυόσμο, μάραθο και άνηθο και τα εσπεριδοειδή, λεμόνι και κιτρόμηλο ρόλο πρωταγωνιστικό που τονίζουν κάθε πιάτο της αξιοποιώντας παλαιότερες και καινούργιες τεχνικές μαγειρέματος.

Ο Κύπριος σεφ Χρίστος Χριστοδούλου και ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Μιχάλης Χριστοδούλου γνώρισαν την Καρπασία καλύτερα μέσα από την οικογένεια των εγκλωβισμένων Ζαχαρία και Σοφίας Κτωρή από το Ριζοκάρπασο.

Το ανοιξιάτικο τοπίο του Ριζοκαρπάσου, οι μυρωδιές από κρεμμύδι και φρέσκο ψάρι στιφάδο, το «καουρτιστό» αρνίσιο συκώτι τηγανιά, που αναμέναμε να «πιει» το ζουμί του για να το φωτογραφήσουμε με την Ντάινα και οι έντονες, γλυκές ευωδιές του κιτρόμηλου μας ταξιδεύουν στην άγνωστη εκείνη κουζίνα της χερσονήσου της Καρπασίας.

Εκεί, όπου σήμερα συναντούμε μια σπάνια περίπτωση ελληνόφωνης κοινότητας που βρίσκεται σε απομόνωση και απειλείται με αφανισμό. Οι μνήμες του κυρίου Ζαχαρία και της κυρίας Σοφίας θα κρατήσουν ακόμα για λίγο και στις επόμενες γενιές οι θύμησες θα χάσουν την αμεσότητά τους. «Μας περιμένουν να πεθάνουμε γιε μου οι Τούρκοι και τελείωσε», αναφέρει η κυρία Σοφία. «Μετά τι θα γίνει;», αναρωτιέται. Ο κύριος Ζαχαρίας ακούει στωικά και κουνάει καταφατικά το κεφάλι.  

Το γύρισμα και η φωτογράφηση ολοκληρώνεται ενώ πλησιάζει σχεδόν απόγευμα. Το τραπέζι αρχίζει να στρώνεται και συνειδητοποιώ ότι όλη η οικογένεια Κτωρή είναι συνηθισμένη από τέτοια τραπεζώματα. Οι σαλάτες ευωδιάζουν δυόσμο, λεμόνι και κιτρόμηλο, το ψάρι στην μεγάλη κατσαρόλα λαχταριστό, η τηγανιά από λαψάνες δίπλα στο βραστό κολοκάσι με κιτρόμηλο, οι καπήρες για το «βουττίν», το «καουρτιστόν» αχνιστό συκώτι μπαίνει στο τραπέζι και αρχίζει η γευσιγνωσία. «Παράξενοι συνδυασμοί αλλά πεντανόστιμοι», μου ψυθιρίζει η Ντάινα. «Πρέπει να δοκιμάσεις και το ψάρι με κρέας που φτιάχνουν», της λέω και κοιτώντας με περίεργα μου λέει: «Πρέπει να ξαναρθούμε». «Φυσικά και θα ξαναρθούμε είναι ο τόπος μας», απαντώ.

Αυτή την Κυριακή μαζί με την εφημερίδα Η Καθημερινή μην χάσετε την έκδοση του περιοδικού Καυτές Πιπεριές, με συνταγές του Χρίστου Χριστοδούλου από την καρπασίτικη κουζίνα, ιδανικές για το πασχαλινό τραπέζι.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση