ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό παντελόνι, λινό πουκάμισο και kitten heels
 

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να ανακυκλώνουμε;

Στις μέρες μας η έννοια της ανακύκλωσης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και πρέπει όλοι να συνηδειτοποιήσουμε πόσο σημαντική είναι η αντιμετώπισή μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Κυριότερος σκοπός της ανακύκλωσης είναι η μείωση των βλαβών που υφίσταται η υγεία όλων των ζωντανών οργανισμών από την αλόγιστη και μη οργανωμένη ρίψη επικίνδυνων αποβλήτων. Η ανακύκλωση δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας και κάθε πολίτη που σέβεται και εκτιμά τον εαυτό του και έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

Η ανακύκλωση βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος από χημικές και επικίνδυνες ουσίες που μπορεί να διαφύγουν στην ατμόσφαιρα, στο νερό και στο έδαφος από απορρίμματα που δεν τα έχουμε διαχειριστεί σωστά. Οι ουσίες αυτές μπορεί να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα και να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο ο οποίος αποτελεί τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας αυτής. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι λοιμώξεις, χρόνιες παθήσεις και πολύ σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος. Επίσης, η ανεξέλεγκτη απόθεση των απορριμμάτων μπορεί να αποτελέσει εστία μικροβίων και παθογόνων μικροοργανισμών.

Η Ανακύκλωση και κυρίως η σωστή ανακύκλωση συμβάλλει στη δημιουργία ενός καθαρού και υγιούς περιβάλλοντος τόσο σήμερα όσο και αύριο, προστατεύοντας την υγείας μας και συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τη δική μας και των παιδιών μας. Tι εννοούμε όμως λέγοντας “Ποιότητα Ζωής” ή αλλιώς “Ευ Ζην”; Το “Ευ Zην” είναι τρόπος σκέψης, τρόπος ζωής με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου και των γύρω του σε όλους τους τομείς. Απαραίτητο συστατικό του “Ευ Ζην” είναι η υγεία, σωματική, πνευματική και ψυχική. Μεταφρασμένο στην καθημερινότητα είναι η καλλιέργεια του πνεύματος, η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση, η ψυχαγωγία, οι καλές κοινωνικές σχέσεις, η θετική ψυχολογία, ο σεβασμός προς το περιβάλλον και τους γύρω μας, ο σεβασμός προς τις νεότερες γενιές. Είναι καθετί που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας σήμερα χωρίς να υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής μας αύριο Η υγεία αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της καλής ποιότητας ζωής, και το καθαρό περιβάλλον αποτελεί βασική προϋπόθεση της υγείας.

Πώς μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας την ανακύκλωση;

Συλλογή από Πόρτα σε Πόρτα

Πώς συλλέγεται η κατηγορία PMD;

Η κατηγορία PMD συλλέγεται από πόρτα σε πόρτα, από το πεζοδρόμιο της κατοικίας σας μια φορά τη βδομάδα. Τοποθετήστε τα ανακυκλώσιμα υλικά έξω από το σπίτι σας στο ειδικό διάφανο σακούλι του PMD το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από τις υπεραγορές.

Αν κατοικείτε σε πολυκατοικία και έχει τοποθετηθεί κάδος χρώματος μπλε με τα διακριτικά της Green Dot Κύπρου στην αυλή της πολυκατοικίας, τότε μπορείτε να τοποθετείτε μόνο τα υλικά της κατηγορίας PMD στον μπλε κάδο.

Πώς συλλέγεται η κατηγορία Χαρτιού;

Η κατηγορία Χαρτιού συλλέγεται και αυτή από πόρτα σε πόρτα, από το πεζοδρόμιο της κατοικίας σας μια φορά τη βδομάδα.

Τοποθετήστε τα ανακυκλώσιμα υλικά έξω από το σπίτι σας:

είτε στο ειδικό καφέ σακούλι του χαρτιού το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από τις υπεραγορές,
είτε σε ένα χαρτοκιβώτιο,
είτε δεμένα σε δέμα.
Συνοψίζοντας, στις περιοχές που η συλλογή γίνεται από πόρτα σε πόρτα οι κατηγορίες PMD και Χαρτιού συλλέγονται την ίδια μέρα, μια φορά τη βδομάδα από το πεζοδρόμιο της κατοικίας ή του υποστατικού σας.

Πώς συλλέγεται η κατηγορία Γυαλιού;

Η κατηγορία Γυαλιού συλλέγεται ΜΟΝΟ από κάδους.

Αφού διαχωρίσετε τα γυάλινα μπουκάλια και τα γυάλινα βαζάκια από τα άλλα οικιακά απόβλητα, θα πρέπει να τα μεταφέρετε στους ειδικούς κάδους, σχήματος καμπάνας, που βρίσκονται τοποθετημένοι σε κεντρικά και προσβάσιμα σημεία στη γειτονιά σας.

Όλες οι γυάλινες συσκευασίες, ανεξαρτήτως χρώματος, τοποθετούνται στον ίδιο κάδο και θα πρέπει να τοποθετούνται μέσα στον κάδο.

Είναι η μόνη κατηγορία υλικών που ΔΕΝ συλλέγεται από το σπίτι σας, γιατί είναι επικίνδυνο για λόγους τραυματισμών να τοποθετείται το γυαλί στο πεζοδρόμιο και επιπλέον η ανάμειξη του γυαλιού με άλλα υλικά δημιουργεί προβλήματα στα υπόλοιπα υλικά.

 

Συλλογή με κάδους

Στις περιοχές που η συλλογή γίνεται μόνο με τη βοήθεια κάδων, η συλλογή πραγματοποιείται ως εξής:

Αφού διαχωρίσετε τις συσκευασίες σας στις 3 κατηγορίες συσκευασιών, θα πρέπει να τις μεταφέρετε στην πλησιέστερη νησίδα ανακύκλωσης και να τις τοποθετήσετε στον αντίστοιχο κάδο.

 

Με πληροφορίες από greendot.com.cy

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση