ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Φεύγουν το ένα μετά το άλλο τα μέτρα

Πού πάμε χωρίς Safepass;

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Του Ανδρέα Κόκκινου

Οι χθεσινές (Πέμπτη 7/4) εξαγγελίες των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου που ανακοινώθηκαν δια στόματος του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα έφεραν στην ημερήσια διάταξη νέες χαλαρώσεις, καταδεικνύοντας το πλάνο επαναφοράς στην προ-πανδημίας κανονικότητα.

Παρά τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων που ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα, οι αποφάσεις που λήφθηκαν σε ότι αφορά την διαχείριση της πανδημίας και την απαλοιφή αρκετών μέτρων και περιορισμών μαρτυρούν πως η αντιμετώπιση Κυβέρνησης και επιδημιολογικής ομάδας προς τον Covid-19 έχει αλλάξει άρδην, με το φως στην άκρη του τούνελ της προ-πανδημίας κανονικότητας να φαίνεται πλέον πιο καθαρά.

Με το φως στην άκρη του τούνελ -της προ-πανδημίας κανονικότητας- να φαίνεται πλέον πιο καθαρά.

Τι αλλάζει με τις νέες χαλαρώσεις;

Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά όλες τις διαφοροποιήσεις καθώς και την εφαρμογή των νέων χαλαρώσεων που τίθενται σε εφαρμογή, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα (11/4).

Ο βραχνάς της προστατευτικής μάσκας (σε εξωτερικούς χώρους) παύει να υφίσταται, ενώ σημαντική διευκόλυνση θα υπάρξει και σε ότι αφορά τους χώρους εργασίας με το Safepass να καταργείται, δίνοντας όμως παράλληλη σύσταση για διενέργεια self-test με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων. Σημειώνεται ότι από την χαλάρωση αυτή εξαιρούνται όσοι εργάζονται σε ιατρικά κέντρα, οίκους ευγηρίας, νοσηλευτήρια, κλειστές δομές αλλά και επαγγελματίες υγείας.

Καραντίνα, κρούσματα και επαφές

Από την ίδια ημερομηνία (δηλαδή Δευτέρα 11 Απριλίου) τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα μπορούν να αποδεσμεύονται άμεσα την 7η μέρα μετά τον εντοπισμό τους -χωρίς να χρειάζεται αρνητικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου- και νοουμένου ότι δε φέρουν εμφανή συμπτώματα. Μάλιστα δίνεται η δυνατότητα αποδέσμευσης από την 5η ημέρα, όμως για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί εξέταση PCR, το κόστος του οποίου θα επωμίζεται ο πολίτης.

Μειώνεται παράλληλα η χρονική διάρκεια αυτοπεριορισμού των στενών επαφών από τις 7 στις 5 ημέρες -πάντοτε με την προϋπόθεση ότι δεν φέρουν συμπτώματα- με υποχρέωση διενέργειας rapid test κατά την 3η και 5η ημέρα.

Φουλάρουν θέατρα, σινεμά και χώροι θεαμάτων - Τέλος το Safepass σε εξυπηρέτηση κοινού και υπηρεσίες

Βήμα προς την απόλυτη κανονικότητα πρέπει να θεωρείται και η αύξηση της χωρητικότητας σε χώρους θεαμάτων, θέατρα και κινηματογράφους στο 100% ενώ την ίδια στιγμή καταργείται η επίδειξη Safepass σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινό αλλά και σωρεία άλλων χωρών.

Συγκεκριμένα συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την απόφαση Τμήματα και Υπηρεσίες του Κρατικού και Δημόσιου Τομέα που εξυπηρετούν κοινό, ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, γκαλερί, χώροι εικαστικών τεχνών, εργοτάξια και επιχειρήσεις παρεμφερούς δραστηριότητας, λαϊκές αγορές, παζαράκια και πανηγύρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση