ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Έτσι θα είναι το διαβατήριο υγείας της Ε.Ε.

Συνεχίζεται το σήριαλ Ε.Ε. - Βρετανίας για AstraZeneca

newsroom must

Την απειλή απαγόρευσης περαιτέρω εξαγωγών εμβολίων από την Ε.Ε. προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και της κατάσχεσης μονάδων παραγωγής και παραβίασης της πνευματικής της ιδιοκτησίας αν η AstraZeneca συνεχίσει να μην εξάγει εμβόλια από τα βρετανικά εργοστάσιά της στην Ευρώπη, επέσεισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», ώστε να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει αμοιβαιότητα και αναλογικότητα στις σχέσεις με χώρες που «παράγουν εμβόλια αλλά δεν τα εξάγουν προς την Ε.Ε.». «Βιώνουμε τη μεγαλύτερη κρίση του αιώνα, δεν αποκλείω τίποτα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι θα εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατό».

Η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι εργοστάσια εντός της Ε.Ε. έχουν προχωρήσει σε εξαγωγές 10 εκατομμυρίων δόσεων από τις αρχές Φεβρουαρίου προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε σχέση με τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι υφίσταται αμοιβαιότητα, καθώς καμία από τις δύο πλευρές επί του παρόντος δεν εξάγει εμβόλια προς την άλλη, αλλά οι εμπορικές ροές των δραστικών ουσιών και των πρώτων υλών συνεχίζονται απρόσκοπτα.

Η επικεφαλής της Επιτροπής ανέφερε ότι οι παραδόσεις προς την Ε.Ε. θα φτάσουν τα 100 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του μηνός, υπό τον όρο ότι η AstraZeneca θα τηρήσει την –έστω πολύ χαμηλότερη– νεότερη δέσμευσή της για 30 εκατομμύρια δόσεις. Στο β΄ τρίμηνο, είπε, αναμένονται 360 εκατομμύρια δόσεις: 200 εκατομμύρια του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, 55 εκατομμύρια του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, 35 εκατομμύρια της Moderna και 70 εκατομμύρια (έναντι αρχικών δεσμεύσεων 180 εκατ.) της AstraZeneca.

Τέλος, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην ποιότητα και στην ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca και στις ελεγκτικές διαδικασίες του EMA. «Πρέπει να σεβαστούμε τους επιστήμονες και να τους δώσουμε τον χρόνο που χρειάζονται για να εξετάσουν εις βάθος τα δεδομένα για τα περιστατικά θρομβοεμβολής», τόνισε, σημειώνοντας ότι αναμένει «μια ξεκάθαρη τοποθέτηση αύριο (σ.σ. σήμερα)» από τον Οργανισμό.

Εν τω μεταξύ, παρουσιάστηκε χθες επισήμως το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που «θα διευκολύνει την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ε.Ε. στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19», σύμφωνα με την Κομισιόν. Το πιστοποιητικό θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ή, εναλλακτικά, ότι έχει αρνητικό αποτέλεσμα σε τεστ (PCR ή rapid που εντάσσεται στη λίστα που έχει εγκρίνει το Συμβούλιο) ή έχει αναρρώσει από την ασθένεια τους προηγούμενους έξι μήνες. Ο στόχος της Επιτροπής είναι η νομοθετική διαδικασία να ολοκληρωθεί «πριν από το καλοκαίρι» (για την έγκριση του Συμβουλίου απαιτείται ειδική πλειοψηφία, όχι ομοφωνία).

Το πιστοποιητικό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν, στη Νορβηγία και στην Ελβετία. Στο ψηφιακό αρχείο θα αναγράφεται (στη γλώσσα της χώρας του και στα αγγλικά) ποιο εμβόλιο έχει κάνει ο κάτοχός του. Τα κράτη όπου θα ισχύει είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ θα είναι στη διακριτική τους ευχέρεια αν θα αναγνωρίζουν εμβόλια που έχουν εγκριθεί με εθνικές διαδικασίες εκτάκτου ανάγκης (όπως π.χ. το Sputnik V).

Κάτοικοι τρίτων χωρών που έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να αιτούνται την αναγνώριση του εμβολιασμού τους από τις αρχές του κράτους-μέλους το οποίο επιθυμούν να επισκεφθούν. Σε δεύτερη φάση, σημειώνουν κοινοτικές πηγές, αν το πιστοποιητικό που εκδίδει η εκάστοτε τρίτη χώρα κρίνεται αξιόπιστο από την Κομισιόν και πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές, θα εντάσσεται στο πλαίσιο διαλειτουργικότητας του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού και θα αναγνωρίζεται αυτόματα. Πάντως, ο κανονισμός δεν απαγορεύει στα κράτη-μέλη να αναγνωρίζουν διμερώς τα πιστοποιητικά τρίτων χωρών, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση ξένων τουριστών από χώρες εκτός Ε.Ε.

Αλλες χρήσεις

Πέρα από την ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ζώνης Σένγκεν, για περαιτέρω χρήσεις του πιστοποιητικού (π.χ. για πρόσβαση σε εστιατόρια ή ψυχαγωγικές εκδηλώσεις) αποφάσεις θα ληφθούν σε εθνικό επίπεδο.

Η επιβολή καραντίνας ή διαγνωστικών τεστ κατά την άφιξη στους κατόχους του θα πρέπει να αιτιολογείται στην Επιτροπή και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Πηγή: καθημερινή.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση