ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Εστίαση: Έπιασαν τόπο οι διευκρινίσεις

Ποια ήταν η εικόνα παγκύπρια την πρώτη μέρα λειτουργίας, τί αναμένεται τις επόμενες μέρες.

newsroom must

Μουδιασμένα ήταν πρώτη μέρα λειτουργίας για τους χώρους εστίασης και αναψυχής. Οι ιδιοκτήτες ήταν προβληματισμένοι στο κατά πόσο πληρούσαν τα κριτήρια για να λειτουργήσουν, ενώ και το κοινό περίμενε διευκρινήσεις για όρους στο πρωτόκολλο που τους αφορούσαν. Αυτές ήρθαν αργά το απόγευμα της Τρίτης, κάτι που σημαίνει ότι η εικόνα στην εστίαση θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες. Χωρίς να υπάρχει τη δεδομένη στιγμή ακριβή δεδομένα για τον αριθμό των επιχειρήσεων που ξεκλείδωσαν μετά τις διευκρινήσεις, αυτό που εκτιμάται από τον σύνδεσμο κέντρων αναψυχής είναι ότι από σήμερα κιόλας έχει αυξηθεί. Τα επίπεδα επισκεψιμότητας από την άλλη, θα εξαρτηθούν και από τις καιρικές συνθήκες, δεδομένου του ότι μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Η εικόνα πριν τις διευκρινήσεις

Σε ρεπορτάζ της «Κ» αναφέρεται ότι τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης μόνο τέσσερις επιχειρήσεις ανέβασαν ρολά στην ελεύθερη Αμμόχωστο, κατά την 1η μέρα επαναλειτουργίας της εστίασης. Στην Λεμεσό τα στοιχεία του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής κάνουν λόγο για ένα 30% των επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής που αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά. Αντίστοιχα στην Πάφο ο αριθμός ανέρχεται στο 50%, στην Λευκωσία το 80% και το 85% στην Λάρνακα. Η χειρότερη εικόνα παρατηρείται στην ελεύθερη Αμμόχωστο, η οποία μετρά τις πληγές της ως τουριστική περιοχή, καθώς επίσης και στην Πάφο. Τα δεδομένα σε αυτές τις περιοχές δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν δραματικά μετά τις διευκρινήσεις του υπουργείου υγείας, λόγω χαμηλής ζήτησης. Στα ίδια περίπου επίπεδα αναμένεται να κινηθεί η Λευκωσία και η Λάρνακα, ενώ στην Λεμεσό εκτιμάται ότι ήδη ανέβασε ρολά μεγαλύτερος αριθμός κέντρων αναψυχής.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του πρωτοκόλλου λειτουργίας α. ανοικτός χώρος θεωρείται όταν είναι ανοικτές οι διαθέσιμες πλευρές ή μέρος αυτών (τουλάχιστο 2) και με τρόπο που δεν θα παραπέμπει σε καμία περίπτωση σε κλειστό χώρο. β. Ανεξάρτητα με το είδος της προσφερόμενης μουσικής, απαγορεύεται ο χορός, και όλοι οι θαμώνες θα πρέπει να εξυπηρετούνται καθήμενοι και να μην περιφέρονται άσκοπα. γ. Η χρήση της μάσκας επιβάλλεται κατά την προσέλευση σε ένα χώρο αναψυχής αλλά και κατά την όποια μετακίνηση τους εντός του χώρου αλλά και κατά την αποχώρηση του και όχι όση ώρα οι πελάτες είναι καθήμενοι στο τραπέζι τους.

Κατά τις χθεσινές συζητήσεις με το Υπουργείο Υγείας, τα κέντρα αναψυχής έθεσαν επίσης σειρά άλλων ζητημάτων τα οποία ζητούν να περιληφθούν στο επόμενο πρωτόκολλο λειτουργίας τους, όπως για παράδειγμα, την αύξηση του αριθμού των μηνυμάτων στο 8998. Αυτό θα λειτουργήσει θετικά στην προσέλευση του κόσμου στις επιχειρήσεις εστίασης όπως εκτιμούν. Επιπλέον, ζητούν την παράταση της διάρκειας παραμονής στα κέντρα εστίασης από τις 10:45 που ισχύει σήμερα, μέχρι τις δώδεκα τα μεσάνυχτα. Αίτημα τους και η λειτουργία των εσωτερικών τους χώρων. Πρόκειται για αιτήματα τα οποία θα εξεταστούν και με την συμβουλευτική ομάδα του Υπουργείου Υγείας στο βαθμό που επιτρέπει φυσικά και η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τις επόμενες μέρες. Ωστόσο πέραν του πρωτοκόλλου, οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής ανέφεραν στην «Κ» την ανάγκη περισσότερης στήριξης στο θέμα των ενοικίων καθώς και πάγωμα των εξώσεων. Όπως αναφέρουν, υπάρχουν περιπτώσεις που επιχειρήσεις δεν έχουν έσοδα από τον Οκτώβριο του 2019, ενώ παράλληλα εκκρεμούν τα ενοίκια ύψους 3-4 χιλιάδων ευρώ τον μήνα. Ήδη λόγω αδυναμίας καταβολής ενοικίων, έχουν σημειωθεί εξώσεις. Αυτό που ζητούν, είναι ουσιαστική οικονομική στήριξη στο μοντέλο της Βρετανίας, διευκολύνσεις στην αποπληρωμή δανείων και παραχωρήσεις δημοτικού χώρου στάθμευσης για αξιοποίηση του ως εξωτερικό χώρο από τις επιχειρήσεις, στο πρότυπο της Γαλλίας.

Πηγή: καθημερινή.com.cy

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X