ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Έσπασε ρεκόρ ο φετινός χειμώνας

Βροχές μέχρι τουλάχιστον και την ερχόμενη Τρίτη προβλέπει η μεσοπρόθεσμη πρόγνωση καιρού σύμφωνα με την οποία το βαρομετρικό υψηλό στην Ευρώπη οδηγεί ψυχρές αέριες μάζες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ανακοίνωση του ΓΤΠ αναφέρει ότι σύμφωνα με με την οδηγία 201808-u18 του Climate Watch Advisory Group, το ψυχρό κύμα που επηρεάζει την περιοχή της δυτικής, βόρειας και κεντρικής Ευρώπης υποχωρεί ενώ στην περιοχή εγκαθίσταται βαρομετρικό ψηλό το οποίο οδηγεί ψυχρές αέριες μάζες στην θερμή ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό, προστίθεται, έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση της ζώνης αυξημένης βροχόπτωσης των τελευταίων 15 ημερών ακόμα πιο νότια επηρεάζοντας και την Κύπρο. Συγκεκριμένα, με βεβαιότητα πέραν του 90% ολόκληρη η ανατολική Μεσόγειος θα επηρεαστεί από βροχοπτώσεις με συνολικό ποσό υετού υψηλότερο του κανονικού για όλη την εβδομάδα.

Περιγραφή συνοπτικού καιρού για την περίοδο πρόγνωσης:

Οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην ανώτερη ατμόσφαιρα δίνονται στο χάρτη ισοβαρικής επιφάνειας 300 hPa για τις 13/2/2019 όπου φαίνεται η σφήνα έξαρσης από τον Ατλαντικό στην κεντρική Ευρώπη, ο αυλώνας στην ανατολική Ευρώπη που εκτείνεται μέχρι τη βόρειο Αφρική και ο Σιβηρικός αντικυκλώνας. Η κατανομή τους στο χώρο δίνει μία μεσημβρινή κυκλοφορία στην ανώτερη ατμόσφαιρα η οποία δημιουργεί και τροφοδοτεί υφέσεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπως φαίνεται στο χάρτη επιφάνειας για τις 13/2/2019 (ώρα 08 τοπική).

Χάρτης κατανομής συστημάτων ανώτερης ατμόσφαιρας στις 13/2/2019 στις 08:00 (Τοπική Ώρα)

Κύριο χαρακτηριστικό του χάρτη είναι η εγκατάσταση αντικυκλώνα στην κεντρική Ευρώπη και η δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στην ανατολική Μεσόγειο με κέντρο στην Κρήτη. Το βαρομετρικό θα κινηθεί αργά ανατολικά και θα φέρει αυξημένη ποσότητα υετού.

Ο ένατος πιο βροχερός χειμώνας από το 1901

Στον χάρτη που ακολουθεί δίνεται η βροχόπτωση για την περίοδο 3-9 Φεβρουαρίου. Το ποσό της βροχόπτωσης κρίνεται ικανοποιητικό.

Η βροχόπτωση για την περίοδο 3/2/2019 – 9/2/2019

Όσον αφορά την βροχή, η ποσότητα από την 1/10/2018 μέχρι και σήμερα κατατάσσεται ένατη ιστορικά από το 1901 μέχρι και σήμερα για τους πρώτους 5 μήνες του έκαστου έτους. Με δεδομένο ότι ο φετινός Φλεβάρης δεν έχει ακόμα συμπληρωθεί (μετρήσεις μέχρι 11/2/2019) και το γεγονός ότι αναμένονται μεγάλες ποσότητες βροχής μέχρι το τέλος του μήνα, η κατάταξη θα βελτιωθεί σημαντικά υπέρ του έτους 2019.

Στον πίνακα που ακολουθεί δίνεται η κατάταξη της βροχόπτωσης για τους πρώτους 5 μήνες του υδρολογικού έτους. Η χρονιά που διανύουμε είναι δεύτερη μέχρι στιγμής με πολύ μικρή διαφορά από την επόμενη.

Η συνολική βροχόπτωση του έτους 2019 μέχρι στιγμής κρίνεται εξαιρετική συγκρινόμενη με την ολική βροχόπτωση των άλλων ετών. Έχει ήδη καλυφθεί η κανονική τιμή του έτους ενώ βρίσκεται στην 50 θέση της κατάταξης.

ΠΗΓΗ:24news

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X