ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Ερωτηματικά γύρω από τα Χριστούγεννα

Αμφίβολη παραμένει η χαλάρωση των μέτρων

Του Νικόλα Βονιάτη

Διαφορετικές αναμένονται να είναι οι εορτές των Χριστουγέννων λόγω των έκτακτων μέτρων που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ήδη σε διάφορες χώρες ανά την Ευρώπη, έχει αρχίσει η επανεξέταση των επικείμενων χαλαρώσεων που προγραμματίζονταν για τις ημέρες των εορτών, καθώς τα κρούσματα στην γηραιά ήπειρο, συνεχίζουν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, η πανδημία σταμάτησε να μειώνεται στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα, με τα κρούσματα να αγγίζουν τις 236.700 ανά ημέρα. Παράλληλα, από τις 36 χώρες παγκοσμίως που καταγράφουν μέσο όρο νέων θετικών διαγνώσεων ημερησίως, ανά 100.000 κατοίκους, άνω των 200 ατόμων, οι 32 είναι ευρωπαϊκές.

Ταυτόχρονα, η Κύπρια Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε., κα Στέλλα Κυριακίδου κατά την παρουσία της στην εκπομπή «Quest Means Business» του CNN, ανέφερε ότι «Όλες οι γιορτές φέτος ήταν διαφορετικές, όπως θα είναι και αυτά τα Χριστούγεννα».

Κύπρος: «Όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα»
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, «Όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα. Και οι όποιες χαλαρώσεις και εάν υπάρξουν πρέπει να είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι αυτά τα Χριστούγεννα, θα είναι διαφορετικά.»

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη χώρα μας, την Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου, οι εκκλησίες και άλλοι θρησκευτικοί χώροι θα λειτουργούν χωρίς την παρουσία πιστών, ενώ αναστέλλεται και η λειτουργία των χώρων εστίασης και των κλειστών εμπορικών κέντρων (malls).

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις, έως και την 31η Δεκεμβρίου, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 21:00 μ.μ. έως 05:00 π.μ. Παράλληλα, η παρουσία προσώπων σε οικίες (π.χ. δείπνα ή συνάξεις), ορίζεται μέχρι και τα 10 ατόμων, περιλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.

Ελλάδα: Ανοιχτές οι εκκλησίες τα Χριστούγεννα και τα Φώτα
Παρατείνεται τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Έλληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα. Όπως ανέφερε, «Παρά το γεγονός ότι παρήλθαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη».

Από την Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου η απαγόρευση θα αρχίζει στις 22.00 και θα διαρκεί έως τις 05.00, ενώ οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για τους πιστούς, μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων και των Φώτων.

Σε ότι αφορά την περίοδο των εορτών, ο κ. Πέτσας, τόνισε ότι δεν αλλάζει κάτι, με την ελληνική κυβέρνηση να αναμένεται να επανεξετάσει τις λεπτομέρειες τις επόμενες εβδομάδες.

Γαλλία: Στον «πάγο» η χαλάρωση
Η χώρα αναιρεί τα βήματα προς χαλάρωση του lockdown που είχαν εξαγγελθεί, καθώς τα ποσοστά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού δεν μειώνονται τόσο γρήγορα όσο ήλπιζε η κυβέρνηση.

Παράλληλα, από την Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου, έως και τις 31 Δεκεμβρίου, θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20.00, με εξαίρεση την παραμονή των Χριστουγέννων. Μπαρ και τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά.

Σε δηλώσεις του, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, σημείωσε «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα» της πανδημίας.

Γερμανία: Προβληματισμός και ανησυχία
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ τάσσεται υπέρ αυστηρότερων περιορισμών λόγω του κορωνοϊού, όπως το εκ νέου κλείσιμο των καταστημάτων μετά τα Χριστούγεννα. Όπως σημείωσε στο ομοσπονδιακού κοινοβούλιο της χώρας, «τα εμβόλια δεν αρκούν από μόνα τους να κάμψουν την πανδημία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021».

Εδώ και έξι εβδομάδες η χώρα βρίσκεται σε μερικό lockdown, με τα σχολεία και τα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά, αλλά κλειστούς τους χώρους εστίασης. Οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες ότι αν εφαρμοστεί χαλάρωση των μέτρων για την περίοδο των Χριστουγέννων, τα κρούσματα ενδέχεται να εκτοξευθούν στις 50.000 ημερησίως.

Παράλληλα συστήνουν ότι πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα, τα οποία να ισχύουν και την εορταστική περίοδο. Μεταξύ αυτών και το κλείσιμο των καταστημάτων, όπως επίσης και η απαγόρευση των υπαίθριων συναθροίσεων.

Βέλγιο: Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα
Εδώ και έξι εβδομάδες στη χώρα έχει επιβληθεί νέο μερικό lockdown, με τα σχολεία να παραμένουν ανοιχτά. Εντούτοις έγιναν χαλαρώσεις μετά και την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από κάθε νοικοκυριό να μην δεχθεί παρά μόνο έναν εξωτερικό επισκέπτη κατά την περίοδο των εορτών, ενώ απαγόρευση της κυκλοφορίας θα είναι σε ισχύ καθημερινά, από τα μεσάνυχτα έως τις 05:00.

Το Βέλγιο μέχρι στιγμής έχει καταγράψει συνολικά 600.397 κρούσματα του κορωνοϊού και 17.692 θανάτους.

Αυστρία: Τα μέτρα θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα
Εθελοντικές μαζικές δοκιμές θα ξεκινήσουν σε εθνικό επίπεδο την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα στην Αυστρία.

Ο καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε ότι τα μέτρα για την περίοδο των Χριστουγέννων θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα στην χώρα. «Το αν θα εφαρμοστούν διαφορετικά μέτρα για τα Χριστούγεννα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπως για παράδειγμα για τον μέγιστο αριθμό ατόμων σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον αριθμό των κρουσμάτων», σημείωσε.

Αναλυτές πιστεύουν ότι τα σχολεία και τα απαραίτητα καταστήματα θα ανοίξουν πρώτα, αλλά παραμένει ερωτημα σχετικά με το αν θα περιοριστούν οι συγκεντρώσεις. Οι παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές σε πολλά σημεία της χώρας, θα παραμείνουν κλειστές κατά την εορταστική περίοδο.

Φωτογραφίες: ΚΥ.Π.Ε.
Με Πληροφορίες: BBC, CNN, The Guardian, EuroNews, Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση