ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Ελ Τσάπο - Ο «Αλ Καπόνε» των ναρκωτικών: Χρήματα, κοκαΐνη, φόνοι

Δέσποινα Άσπρου

Την Τρίτη 13 Νοεμβρίου ξεκίνησε μια δίκη, η οποία σίγουρα θα αφήσει εποχή. Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη δίκη του Joaquín Guzmán ή καλύτερα, όπως είναι ευρέως γνωστός, του «Ελ Τσάπο». Η εν λόγω δίκη – η οποία πραγματοποιείται σε δικαστήριο του Μπρούκλιν- αναμένεται να διαρκέσει πάνω από τέσσερις μήνες και κατά την διάρκειά της πρόκειται να ξεδιπλωθεί η κινηματογραφική ιστορία του ισχυρότερου εμπόρου ναρκωτικών στον πλανήτη. Πρόκειται για την "ξεδίπλωση" της ιστορίας ενός άντρα ο οποίος δεν δίσταζε να διατάξει την εκτέλεση ακόμα και μελών της ίδιας του της οικογένειας, ενώ τα δικά του «αγαπημένα» όπλα περιλαμβαναν ένα πιστόλι στολισμένο με διαμάντια και ένα επίχρυσο καλάσνικοφ.

Ποιος όμως είναι ο άντρας αυτός; Ο Joaquín Guzmán φέρεται να ίδρυσε το διαβόητο καρτέλ Σιναλόα το 1989 παραλαμβάνοντας από τον Κολομβιανό Πάμπλο Εσκομπάρ τη σκυτάλη στην κυριαρχία του παγκόσμιου εμπορίου ναρκωτικών, χτίζοντας μια τεράστια περιουσία κι αφήνοντας πίσω του ματωμένα χνάρια ηττημένων αντιπάλων και μελών των δυνάμεων επιβολής του νόμου. Αμερικανοί εισαγγελείς λένε ότι υπό τη διεύθυνσή του το συγκεκριμένο καρτέλ εισήγαγε παράνομα στις ΗΠΑ πάνω από 154 τόνους κοκαΐνης, αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Γεννήθηκε στη Λα Τούνα κοντά στο Μπαντιραγκουάτο της Σιναλόα το 1957. Κατά την διάρκεια των παιδικών του χρόνων είχε ήδη την «πρώτη του επαφή» με τα ναρκωτικά, καθώς ο πατέρας του ήταν μικροέμπορος. Σύμφωνα με τον ξένο τύπο, ο ίδιος συχνά ήταν θύμα ξυλοδαρμού από τον πατέρα του, οπότε τα παιδικά του χρόνια δεν ήταν και τα πιο εύκολα. Στην συνέχεια, όταν ο Ελ Τσάπο ήταν ακόμη έφηβος βρέθηκε στη δούλεψη ενός ντόπιου νονού της μαφίας, ονόματι Έκτορ Λουίς Πάλμα Σαλαζάρ, συμμετέχοντας στη διοικητική μέριμνα της διακίνησης κοκαϊνης από τη δυτική αυτή Πολιτεία του Μεξικό προς τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ. Και κάπως έτσι όλα ξεκίνησαν.

Χρήματα, ναρκωτικά, φόνοι. Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, o βαρόνος των ναρκωτικών είναι υπεύθυνος για τον θάνατο τουλάχιστον 33 ανθρώπων. Ο διαβόητος εγκληματίας, ο οποίος αντιμετωπίζει συνολικά 11 κατηγορίες, δηλώνει αθώος και ισχυρίζεται ότι αποτελεί «αποδιοπομπαίο τράγο» της μεξικανικής κυβέρνησης, κορυφαία στελέχη της οποίας έλαβαν εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες από το καρτέλ του.

Και μπορεί ο ίδιος να δηλώνει αθώος, ωστόσο η κατηγορούσα αρχή διαβεβαιώνει τους ενόρκους ότι διαθέτει «βουνό» αποδεικτικών στοιχείων, ανάμεσά τους έγγραφα έκτασης 300.000 εγγράφων και 117.000 ηχητικά αρχεία, που δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ήταν ο αρχηγός.

Μετά την έκδοσή του στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2017, ο Γκουσμάν κρατείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εξαιτίας των δύο κινηματογραφικών αποδράσεών του από τις μεξικανικές φυλακές, το 2001 και το 2015.

Ακόμη και η σύζυγός του, πρώην βασίλισσα της ομορφιάς Emma Coronel , δεν είναι σε θέση να τον επισκέπτεται. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι η Coronel - κατά την εναρκτήρια μέρα της δίκης - πολιορκήθηκε από πλήθος δημοσιογράφων προσερχόμενη, ενώ κατά την έξοδο δέχθηκε να τραβήξουν «selfie» μερικοί θαυμαστές της. Αλλόκοτο, αλλά εμάς λόγος δεν μας πέφτει.

Και κάπου εδώ να πούμε ότι ο κατάλογος των ονομάτων των ενόρκων στη δίκη αλλά και των μαρτύρων, πρώην συνεργατών, αλλά και αντιπάλων του, παραμένει άκρως απόρρητος, για λόγους ασφαλείας. Για να δούμε τι θα γίνει... πολύ όμως θα θέλαμε πάντως να μάθουμε την πραγματική ιστορία του, γιατί όπως και να το κάνεις, ακούγεται και μάλλον είναι σαν κινηματογραφική ταινία.

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση