ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

«Έφυγε» σε ηλικία 76 χρονών ο πρώην Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας

Έφυγε σήμερα το πρωί σε ηλικία 76 χρονών ο πρώην Υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας.

Η κατάσταση της υγείας του πρώην υπουργού τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα βεβαρημένη, μετά και το σοβαρό καρδιακό επεισόδιο και πνευμονικό οίδημα που υπέστη τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Κώστας Παπακώστας εκτούσε ποινή φυλάκισης για την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» που στοίχισε τη ζωή σε 13 άτομα.

Ο αποβιώσας από τη ημέρα της καταδίκης του νοσηλευόταν φρουρούμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, βρισκόμενος στο τελευταίο στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας.

Η κηδεία του θα τελεστεί την Τετάρτη.

Ποιος ήταν ο Κώστας Παπακώστας

Γεννήθηκε στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα Γιαλούσας της επαρχίας Αμμοχώστου στις 12 Νοεμβρίου 1939.

Φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας και έτυχε μετεκπαίδευσης σε ειδικές αστυνομικές σχολές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Γερμανίας σε θέματα αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας και χειρισμού καταστάσεων κρίσεως.

Υπηρέτησε δεκαοκτώ χρόνια στον Κυπριακό Στρατό και στην Εθνική Φρουρά, φτάνοντας μέχρι το βαθμό του Συνταγματάρχη. Το 1973 αποσπάστηκε στο Εφεδρικό Σώμα της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της παράνομης δράσης της Ε.Ο.Κ.Α. Β΄, ενώ κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 ανέπτυξε αντιστασιακή δράση.

Το 1978 αποσπάστηκε ξανά στην Αστυνομία και συγκρότησε τη Μηχανοκίνητη Μονάδα Αμεσης Δράσης (Μ.Μ.Α.Δ.), η οποία σκοπό έχει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Το 1984 διορίστηκε οριστικά στην Αστυνομία με το βαθμό του Ανώτερου Αστυνόμου, φτάνοντας μέχρι το βαθμό του Υπαρχηγού Αστυνομίας. Τον Ιανουάριο του 1996 υπέβαλε την παραίτηση του, διαμαρτυρόμενος για τα κακώς κείμενα στο Σώμα.

Εξελέγη Βουλευτής Αμμοχώστου με το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996 και επανεξελέγη στις εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα και αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα και την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών και Εξαρτησιογόνων Ουσιών, και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Έχει συγγράψει τις μελέτες «Η νομική και ιστορική αλήθεια για το κυπριακό πρόβλημα» (1985) και «Η Τουρκία σήμερα-Τάσεις και προοπτικές» (1985).

Έχει τιμηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία με τιμητικό δίπλωμα και το Μετάλλιο Αντίστασης για τη δράση του στην προάσπιση της Δημοκρατίας και της νομιμότητας εναντίον του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974 (2004), καθώς και με τιμητικό δίπλωμα και μετάλλιο για τη συμμετοχή του στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 (2006).

Ήταν νυμφευμένος με τη Χρύσω Μαμμίδου, με την οποία είχε αποκτήσει μια κόρη και ένα γιο. Πηγή: Kathimerini.cy

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X