ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Δόθηκαν τα πρώτα Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος

newsroom must

Η εφημερίδα «Η Καθημερινή» και το περιοδικό μαγειρικής «Γαστρονόμος» διοργάνωσαν χθες βράδυ τα πρώτα Βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος με την ευγενή στήριξη της Τράπεζας Κύπρου και χορηγό πολιτισμού τον ΟΠΑΠ, στις παλιές αποθήκες Τρακασόλ στη Μαρίνα Λεμεσού, που έχουν μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο.

Ο χώρος είχε διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να συνάδει με την φιλοσοφία και το ύφος της τελετής βράβευσης. Μουσικές από βιολί και λαούτο καλωσόριζαν τους καλεσμένους οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες με θέμα την κυπριακή ύπαιθρο του χθες προερχόμενες από την συλλογή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου.


Τα βραβεία Ποιότητας Γαστρονόμος είναι ένας θεσμός που πραγματοποιείται τα τελευταία επτά χρόνια στην Ελλάδα από την «Καθημερινή» και τον «Γαστρονόμο» Ελλάδας. Ακολουθώντας την επιτυχημένη πορεία των βραβείων στην Ελλάδα, η «Καθημερινή» και ο «Γαστρονόμος» Κύπρου έφεραν τα βραβεία και στη χώρα μας. Η φιλοσοφία αυτής της βράβευσης περιστρέφεται γύρω από την ποιότητα, τη γεύση και την καταλληλότητα των προϊόντων σε άμεση συνάρτηση με την εμπορία, τη μεταποίηση, την κατανάλωση και τον σεβασμό στο περιβάλλον και τον ίδιο τον καταναλωτή.

Παρουσιάστρια της βραδιάς ήταν η δημοσιογράφος Έλενα Αποστόλου, ενώ τον πρωτοεμφανιζόμενο θεσμό χαιρέτησαν ο διευθυντής της Καθημερινής κ. Αντρέας Παράσχου, ο κ. Χάρης Πουαγκαρέ, Διευθυντής Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας, Ενέργειας & Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Η χθεσινή βραδιά ήταν αφιερωμένη στους Κύπριους παραγωγούς και στα ντόπια προϊόντα τους.

Άνθρωποι από τον χώρο της πολιτικής, της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας βρέθηκαν στην εκδήλωση για να τιμήσουν τον Κύπριο παραγωγό. Μετά τη τελετή βράβευση οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν εκλεκτά πιάτα και εδέσματα που έφτιαξαν ειδικά για την τελετή οι Κύπριοι σεφ Χρίστος Χριστοδούλου και Χριστόφορος Πέσκιας, ο οποίος ήρθε από την Ελλάδα ειδικά για τη βραδιά και η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Αθηνά Λοϊζίδου. Οι καλεσμένοι γνώρισαν από κοντά τα νικητήρια προϊόντα και παραγωγούς και γεύτηκαν 21 διαφορετικά κυπριακά ποτά και κρασιά που παραχώρησαν ειδικά για την τελετή Κύπριοι οινοπαραγωγοί και παραγωγοί από τις γκάμες των προϊόντων τους.

Οι κατηγορίες
Επιθυμία όλων είναι να καταστεί πλέον θεσμός και στην Κύπρο, ώστε η χώρα μας επιστρέφοντας στις ρίζες της με σωστό προγραμματισμό, να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης με τρόπο ορθολογικό. Με αυτό το όραμα, η ποιότητα των προϊόντων που παράγει ο Κύπριος παραγωγός, θα τύχει αναγνώρισης και σεβασμού από όλους μας. Καλύπτοντας όλο το φάσμα της παραγωγής, της εμπορίας και της μεταποίησης, δόθηκαν έξι βραβεία στις κατηγορίες των Εξαγωγών, του Γαλακτοκομικού προϊόντος, του Ποτού, της Ετικέτας και Συσκευασίας, της Αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής καθώς και ένα έβδομο τιμητικό βραβείο για το έργο ζωής ενός σημαντικού ανθρώπου των τομέων που πρεσβεύουν τα βραβεία, του κ. Νίκου Καλλή.

Οι νικητές σε κάθε μία από τις επτά κατηγορίες, προήλθαν μέσα από την κριτική επιτροπή η οποία συνήλθε και μέσω της διαδικασίας της τυφλής γευσιγνωσίας και της ψηφοφορίας ανέδειξε στις 19 Οκτωβρίου τους νικητές κάθε κατηγορίας. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι επτά άνθρωποι. Πρόκειται για την συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής Αθηνά Λοϊζίδου, τον σεφ Χρίστο Χριστοδούλου, τον Υπεύθυνος Έκδοσης του Γαστρονόμου Κύπρου Μιχάλη Χριστοδούλου, τον λέκτορα του τμήματος γεωπονικών επιστημών, βιοτεχνολογίας και επιστήμης τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Φώτη Παπαδήμα, τον σεφ Χριστόφορο Πέσκια, τη δημοσιογράφο γεύση Ντένη Καλλιβωκά και τη δημοσιογράφο Καλλιόπη Πατέρα, υπεύθυνη των βραβείων του Γαστρονόμου στην Ελλάδα.


Οι νικητές
Η ανακοίνωση κάθε νικητή συνοδευόταν από δίλεπτο βίντεο το οποίο ετοιμάστηκε από την ομάδα της Καθημερινής και του Γαστρονόμου ειδικά για την βραδιά.

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ
Νίκος Καλλής
Γεωπόνος, κοινοτάρχης Ζωοπηγής Λεμεσού, Πρόεδρος των 14 Κουμανταροχωρίων
Το βραβείο απένειμε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας, Ενέργειας & Τουρισμού κύριος Γιώργος Λακκοτρύπης.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ
Τηλέμαχος Γεωργίου
Φούρνοι «Το προζύμι», παστόπιτα/ταχινόπιτα
Ιδιοκτήτης: Τηλέμαχος Γεωργίου
Το βραβείο απένειμε εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου η κ. Δάφνη Προδρόμου

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
Φοινιώτικο λουκούμι
Παραγωγός Ουρανία Πίσσουρου
Το βραβείο απένειμε ο Δήμαρχος Λεμεσού Αντρέας Χρίστου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
Εταιρεία Alion Vegetables and fruits Co. Ltd
Ιδιοκτήτες Θεόδωρος Ζαβός και Παναγιώτης Παπαλοΐζου
Το βραβείο απένειμε ο υφυπουργός παρά τω προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΤΙΚΕΤΑΣ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ
Εταιρεία Οινοποιείο Άης Αμπέλης
Κουμανταρία Άης Αμπέλης
Οινοπαραγωγός Γιώργος Τρυπάτσας
Το βραβείο απένειμε ο εκδότης της Καθημερινής Κύπρου κ. Δημήτρης Λοττίδης.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
Εταιρεία παραδοσιακών προϊόντων «Δήμητρα»
Χαλούμι «Δήμητρα»
Παραγωγός Δήμητρα Θεμιστοκλέους
Το βραβείο απένειμαν εκ μέρους της κριτικής επιτροπής ο υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού Γαστρονόμος Κύπρου Μιχάλης Χριστοδούλου και η δημοσιογράφος γεύσης και ποτού και συνεργάτης του must, Ντένη Καλλιβωκά.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΤΟΥ
Εταιρεία Οινοποιείο Κυπερούντας
Κουμανταρία Κυπερούντας
Οινοπαραγωγός Αλέξης Φωτιάδης
To βραβείο απένειμε ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Ελλάδος κ. Μιχάλης Κατσίγερας

 

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση