ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Δίκη Ελ Τσάπο: Ο «όμορφος», η εμφύτευση μαλλιών και οι κοιμισμένοι ένορκοι

Οι αιματηρές ιστορίες και οι «διαδρομές» του χρήματος κυριαρχούν στις καταθέσεις των δύο προμηθευτών του Χοακίν Γκουζμάν Λοέρα, γνωστότερου με το όνομα Ελ Τσάπο, καθώς ολοκληρώνεται ο πρώτος μήνας της δίκης του.

Ο ένας εκ των δύο προμηθευτών, ο Χουάν Κάρλος Ραμίρεζ Αμπαντία, ο «άνθρωπος» του Ελ Τσάπο στην Κολομβία, ομολόγησε την εμπλοκή του σε τουλάχιστον 150 φόνους, τόσο στη Κολομβία, όσο και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, στα χρόνια που ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις του μεξικανικού καρτέλ.

Ο Ραμίρεζ περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε το «λουτρό αίματος» στις αρχές του 1990, όταν έδωσε την εντολή για την δολοφονία αρκετών εργαζόμενων του στη Νέα Υόρκη. Οι δολοφονίες συνέχισαν μέχρι το 2007 όταν ο Ραμίρεζ συνελήφθη στο πολυτελές διαμέρισμα του στη Βραζιλία.

Τα θύματα του Ραμίρεζ ήταν δικηγόροι, εγκληματίες, πρώην συνεργάτες, Κολομβιανοί στρατιωτικοί, ακόμα και ένας δικηγόρος που μοιράστηκε λεπτομέρειες για την υπόθεση, ενώ ήταν μεθυσμένος. Βέβαια, οι ακριβείς λεπτομέρειες των δολοφονιών δεν αποκαλύφθηκαν σε όλη τους την έκταση στο δικαστήριο.

Ο δικαστής Μπράιν Μ. Κογκαν είπε στην υπεράσπιση ότι δεν ήταν απαραίτητη μία λεπτομερής καταγραφή κάθε φόνου, που εμπλέκεται ο Ραμίρεζ, για να αποδειχθεί ότι ήταν ένας βίαιος άνθρωπος.

Όσο αφορά τα χρήματα, ο Ραμίρεζ είπε στο δικαστήριο την προηγούμενη εβδομάδα, ότι είχε πληρώσει μία ομάδα δολοφόνων 338.776 χιλιάδες δολάρια, μία από τις πολλές συναλλαγές του, που κατέγραψε αναλυτικά στο ειδικό «τετράδιο» στο οποίο «κρατούσε» όλα τα έξοδα του.

Επίσης, στην κατάθεση του ανέφερε ότι δωροδόκησε, με το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, μέλη του Κογκρέσου της Κολομβίας με σκοπό να καταψηφίσουν την έκδοση του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την Τετάρτη, ο Τζερμάν Ροσέρο, Κολομβιανός δικηγόρος, εξιστόρησε πώς η ανάγκη του να προστατεύσει τη ζωή του, όταν ακόμα εργαζόταν ως συνήγορος υπεράσπισης στην Κολομβία, τον οδήγησε να ζητήσει την βοήθεια του Ραμίρεζ. Όπως είπε στο δικαστήριο πέρασε το υπόλοιπο της καριέρας του προσπαθώντας να ξεπληρώσει αυτό το χρέος.

Ο Ροσέρο ήταν ο εκπρόσωπος του Ραμίρεζ στο Μεξικό και ήταν αυτός που έκλεινε τις συμφωνίες με τον Ελ Τσάπο και άλλα μέλη του καρτέλ της Σιναλόα

Στην κατάθεση του, περιγράφει πώς γινόταν ένα «τυπικό» ντιλ. Ο Ρομέρο ερχόταν σε επαφή με έναν από τους ανθρώπους του Ελ Τσάπο, ο οποίος θα κανόνιζε να τον παραλάβουν από ένα κοντινό ξενοδοχείο και να τον μεταφέρουν στο αεροδρόμιο. Από εκεί, έμπαινε μέσα σε ένα μικρό αεροπλάνο με προορισμό τα βουνά της Σιέρα Μάντρε, λίγο έξω από την πόλη Κουλιακάν στην περιοχή της Σιναλόα.

Ο Ελ Τσάπο, ο οποίο τότε είχε μόλις αποδράσει από την φυλακή, τον περίμενε συνήθως σε ένα απομονωμένο ορεινό κρυσφήγετο. Εκεί ο Ροσέρο έκανε τη πρόταση του: 3000 κιλά κοκαΐνης, τα οποία θα παραδοθούν με ταχύπλοο στα ανοικτά του ωκεανού, χωρίς ο ίδιος ο Μεξικανός βαρόνος να χρειαστεί να κάνει τίποτα. Ο Ελ Τσάπο, συχνά απλά άκουγε χωρίς να μιλάει, όπως είπε ο Ροσέρο.

Αν και ήταν οξύθυμος στην προσωπική του ζωή, ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμος όταν αντιμετώπιζε επιχειρηματικά προβλήματα. Κάποτε, σύμφωνα με τον Ροσέρο, το Λιμενικό των ΗΠΑ είχε κατασχέσει το ποσό-μαμμούθ, όπως αναφέρει το άρθρο των Times, των 12 τόνων κοκαΐνης, οι οποίοι είχαν τελικό προορισμό το καρτέλ της Σιναλόα.

Τότε, ο Ροζέρο έπρεπε να μεταβεί στα βουνά της Σιέρα Μάντρε για να μεταφέρει τα «κακά νέα» στον Ελ Τσάπο.

«Μου είπε ότι δεν πρέπε να σταματήσουμε», δήλωσε ο Ροσέρο. «Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε», συμπλήρωσε ο Ροσέρο ότι ήταν τα λόγια του Μεξικανού βαρόνου.

Νέο πρόσωπο

Στις αρχές του 2000, ο Ραμίρεζ πήγε στη Βραζιλία, έμαθε Πορτογαλικά και έκανε μία σειρά από πλαστικές επεμβάσεις στο πρόσωπο του, στην προσπάθεια του να καταφύγει τις αρχές. Οι επεμβάσεις αφορούσαν αλλαγές στο πηγούνι του και στα μάγουλα του, την εμφύτευση μαλλιών και αλλαγές στα χείλη του και στα μάτια του.

Στη διάρκεια της εξέτασης του Ραμίρεζ, ο Γουίλιαμ Περπούρα, δικηγόρος της υπεράσπισης, ο οποίος είναι φαλακρός, τον ρώτησε για την εμφύτευση μαλλιών.

«Πώς πήγε η εμφύτευση μαλλιών;», ρώτησε ο Περπούρα.

Ο Ραμίρεζ, ο οποίος έχει ελάχιστα μαλλιά ακόμα, γέλασε λέγοντας πώς πήγε μια χαρά.

Αργότερα, ο Περπούρα είπε στον Ραμίρεζ: «Ήσασταν ένας όμορφος άντρας»

Η εισαγγελία έκανε ένσταση.

Ο Περπούρα αναδιατύπωσε λέγοντας: «Δεν ήσασταν όμορφος».

Η εισαγγελία και πάλι έκανε ένσταση.

Οι «υπνωτισμένοι» ένορκοι

Την Τετάρτη ο δικαστής Κόγκαν, επέπληξε τους ενόρκους για το γεγονός ότι δεν έδιναν την απαραίτητη προσοχή στις καταθέσεις. «Ξέρω ότι υπάρχουν πολλές καταθέσεις που πρέπει να ακούσετε», είπε ο Κόγκαν. «Χωρίς να αναφέρομαι σε κάποιον συγκεκριμένα, κοιτάζοντας σας μερικές φορές αναρωτιέμαι αν έχετε την απαιτούμενη συγκέντρωση», πρόσθεσε ο δικαστής.

Την επόμενη μέρα, σε μία από τις καταθέσεις δύο ένορκοι αποκοιμήθηκαν, ο ένας μάλιστα κρατώντας στα χέρια το τετράδιο του, ενώ μία άλλη ένορκος ήταν έτοιμη να αποκοιμηθεί. Ο δικαστής δεν είπε τίποτα.

Οι ένορκοι θα πάρουν δύο εβδομάδες «άδεια» για τις γιορτές.

Το λεξιλόγιο του Ελ Τσάπο

Bajadores: Είναι μία από τις λέξεις που ακούγεται συχνά στη δίκη και συνήθως αναφέρεται σε αυτούς που μεταφέρουν τα λεφτά από τα μέρη πώλησης στα κρησφύγετα που φυλάσσονται.

Seizures: Παρόλο που το καρτέλ είχε ιδιαίτερα έξυπνους τρόπους να κρύβουν τα χρήματα του, όπως ψεύτικους τοίχους ή ειδικά μέρη στα φορτηγά, πολλοί πράκτορες της DEA και αξιωματούχοι του Λιμενικού έδωσαν καταθέσεις, περιγράφοντας με λεπτομέρειες μία επιδρομής σε ένα από τα κρησφύγετα του Ελ Τσάπο το 1999, στο οποίο βρέθηκαν 1.587 κιλά μαριχουάνας και πάνω από 1000 κιλά κοκαΐνης. Σε μία άλλη επιδρομή το 2002 σε αποθήκη στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης βρέθηκαν 1.900 κιλά κοκαΐνης, ενώ παρόμοιες ποσότητες κατασχέθηκαν και την επόμενη χρονιά σε αποθήκη στο Κουίνς.

Πηγή: kathimerini.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X