ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

COVID-19: Τι θα γίνει εάν γεμίσει με ασθενείς το Νοσ. Αναφοράς - Το πλάνο

Παρά την ετοιμότητα των νοσηλευτηρίων και των επαγγελματιών υγείας, και στην Κύπρο οι δυνατότητες του Συστήματος Υγείας δεν είναι απεριόριστες

Έντονη ανησυχία προκαλεί η ραγδαία αύξηση των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, σήμερα οι ασθενείς φθάνουν τους 65. Απ' αυτούς οι 50 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο αναφοράς, εκ των οποίων πέντε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Ακόμη 10 ασθενείς νοσηλεύονται σε θάλαμο στη Λευκωσία ενώ πέντε ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όπως σημειώνει το αρμόδιο Υπουργείο, σε σύγκριση με την προηγούμενη Πέμπτη που ο αριθμός των ασθενών που έχρηζαν νοσηλείας ήταν 42, σήμερα προστέθηκαν ακόμη 23 ασθενείς.

Παρά την ετοιμότητα των νοσηλευτηρίων και των επαγγελματιών υγείας, και στην Κύπρο οι δυνατότητες του Συστήματος Υγείας δεν είναι απεριόριστες, για αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στην τήρηση των μέτρων. Η προστασία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων εναπόκειται στη συλλογικότητα και την υπευθυνότητα όλων μας, σημειώνει το Υπουργείο Υγείας.

Το πλάνο για τα νοσοκομεία

Υπενθυμίζουμε ότι απαντώντας σε ερώτηση για την ετοιμότητα των νοσοκομείων να δεχθούν ασθενείς με COVID-19, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι έτοιμα, ενώ υπάρχει πλάνο που έχει εκπονηθεί εδώ και αρκετό καιρό.
.
Όπως είπε, η μέγιστη δυνατότητα του Νοσοκομείο Αναφοράς είναι για 88 κλίνες αν και εφόσον εκκενωθεί ολόκληρο και αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 40 άτομα με κορωνοϊό. Σε περίπτωση 100% πληρότητας του, τότε υπάρχει πλάνο από τον ΟΚΥπΥ για ενεργοποίηση και χρησιμοποίηση θαλάμων στο Γενικό Νοσοκομείο πρώτα της Λεμεσού και μετά της Λευκωσίας. Συνολικά στο πλάνο αυτό, είπε, προβλέπονται πέραν των 200 κλινών. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει και μετέπειτα πλάνο με σταδιακή χρησιμοποίηση και άλλων θαλάμων στα νοσοκομεία, με την ταυτόχρονη λειτουργία των υπόλοιπων υπηρεσιών και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, με εξαίρεση το Νοσοκομείο Αναφοράς. Όπως είπε, στα Νοσοκομεία Λεμεσού και Λευκωσίας θα χρησιμοποιηθούν κάποιοι απομονωμένοι θάλαμοι για ασθενείς με COVID και θα συνεχίσει κανονικά η λειτουργία τους.

Προς ενίσχυση των νοσοκομείων, ανέφερε, θα υπάρξει και επιστράτευση από τον ιδιωτικό τομέα τόσο νοσηλευτών όσο και ιδιωτών γιατρών, κάτι που έχει ήδη ξεκινήσει.

Όσον αφορά τις εντατικές, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 115 μονάδες λόγω του περιορισμού στο ανθρώπινο δυναμικό, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν 200 αναπνευστήρες. Ο αριθμός των 115, είπε, είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Πηγή: Η Καθημερινή

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X