ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi στενό φόρεμα και μποτάκια
 

Άρχισαν τα rapid test και μέσα στα malls

Έξω από την κεντρική είσοδο του Nicosia Mall, στον χώρο στάθμευσης του Mall of Cyprus και στο Kings Avenue Mall

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Της Μαρίας Ηρακλέους

 

Σε μια προσπάθεια να προσφέρουν διέξοδο στους καταναλωτές από την ταλαιπωρία και τον χρόνο αναμονής στις ουρές για τα rapid test, άρχισε η διενέργεια τεστ αντιγόνου και στους χώρους των εμπορικών κέντρων. Σε συντονισμό με το Υπουργείο Υγείας, μονάδα διενέργειας rapid test βρίσκεται στον υπόγειο χώρο στάθμευσης του Mall of Cyprus και έξω από την είσοδο του Nicosia Mall, στην κεντρική είσοδο του King’s Avenue Mall αλλά και στην πίσω πλευρά του εμπορικού κέντρου πρώην Ορφανίδη στα Πάνω Πολεμίδια για εξυπηρέτηση των πολιτών. Προσφέρουν ωστόσο μια διέξοδο και διευκόλυνση κυρίως για τους καταναλωτές οι οποίοι θέλουν να επισκεφτούν το εμπορικό κέντρο για αγορές ή τους χώρους εστίασης του, αλλά και στους εργαζόμενους εντός του εμπορικού κέντρου. «Είναι αρκετά θετικό το γεγονός ότι θα διενεργούνται rapid test στον χώρο του mall καθώς σημαίνει ότι όποιος θέλει μπορεί εύκολα να επισκεφτεί το εμπορικό κέντρο ενώ θα βοηθήσει και τους υπαλλήλους των καταστημάτων» σημειώνει ο marketing manager του Mall of Cyprus και Mall of Engomi Γιώργος Πισσής. Σημειώνεται ότι οι μονάδες δειγματοληψίας λειτουργούν από τις 9:00 π.μ μέχρι τις 19:30 μμ. Μιλώντας στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του Nicosia Mall Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι παρατηρείται καλή ροή και εξυπηρέτηση των πολιτών χωρίς να καταγράφονται εικόνες συνωστισμού.

Άνοιγμα με προσφορές

Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι λειτούργησε θετικά για την προσέλευση των καταναλωτών στα mall παρά το γεγονός ότι ακόμα επικρατεί σύγχυση σε σχέση με την χρήση του safe pass. Έτσι σε γενικές γραμμές καταγράφεται ικανοποίηση από τα εμπορικά κέντρα για τον ρυθμό των πωλήσεων και της επισκεψιμότητας, αν και θεωρούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προσέλευση του κόσμου κατά το άνοιγμα που έγινε στις 8 Φεβρουαρίου. «Ήταν καλές οι πωλήσεις αλλά δεν μπορούν να καλύψουν την ζημιά λόγω του κλεισίματος» επισημαίνεται σχετικά. «Το safe pass επηρεάζει σημαντικά επηρεάζει 25-30% της επισκεψιμότητας όσον αφορά το mall αλλά ο επηρεασμός στους χώρους εστίασης είναι μεγαλύτερος, μπορεί 40-50%» σημειώνει ο κ. Γεωργίου. Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις υπό τις περιστάσεις ήταν ικανοποιητικές, εντούτοις δεν μπορούν να καλύψουν την ζημιά που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις λόγω του ξαφνικού lockdown. Προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα οι επιχειρήσεις μέσα στα εμπορικά κέντρα προχωρούν σε προσφορές και εκπτώσεις και στο καλοκαιρινό στοκ που κυμαίνονται μεταξύ 20-30%. «Έχουν συσσωρευτεί επιπλέον λειτουργικά έξοδα στις επιχειρήσεις και υπάρχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας έτσι θα προχωρήσουν σε προσφορές, μείωση τιμών και ξεπουλήματα για να μπορέσουν να προσελκύσουν καταναλωτές μέσα στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης.

Εβδομαδιαίο το rapid test

Παρά το γεγονός ότι τα rapid test στον χώρο των malls θα βοηθήσουν την κατάσταση και θα διατηρήσουν τις πωλήσεις σε ικανοποιητικά επίπεδα εντούτοις παραμένουν οι διαφωνίες και οι αντιδράσεις όσον αφορά την απαίτηση διενέργειας του τεστ κάθε 72 ώρες. Εκπρόσωποι του λιανικού εμπορίου αλλά και των κέντρων αναψυχής ζητούν την αύξηση του χρονικού ορίου έτσι ώστε το τεστ να απαιτείται σε εβδομαδιαία βάση. Ξεκαθαρίζεται ότι στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις κάτω των 500 τμ, δεν απαιτείται η χρήση του safe pass. Επιχειρήσεις άνω των 500 τμ θεωρούνται τα πολυκαταστήματα τύπου Jumbo, Ikea, Leroy Merlin κ.ο.κ. Η προσκόμιση του Safe pass δεν είναι απαραίτητη ούτε και στις υπεραγορές/φρουταρίες/κρεοπωλεία που λειτουργούν εντός των εμπορικών κέντρων.

Άδεια η εστίαση

Απογοητευτικό ήταν πάντως το άνοιγμα της εστίασης αφού η προσέλευση ήταν φτωχή σε όλες τις επαρχίες, όπως περιγράφει ο πρόεδρος του συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Φάνος Λεβέντης. Απέδωσε το γεγονός κυρίως στην απαίτηση της διενέργειας του rapid test ενώ ανέφερε ότι όλο και λιγότερος κόσμος θα επιλέξει να κάνει rapid test για να πάει σε κάποιο εστιατόριο ή καφετέρια. Σημείωσε με την σειρά του ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η επέκταση της ισχύος των rapid test ώστε να αποφευχθεί και η ταλαιπωρία του κοινού στα σημεία δειγματοληψίας. Επισήμανε παράλληλα ότι τα μέλη του συνδέσμου πιέζουν για λήψη δυναμικών μέτρων κάτι που το συμβούλιο προσπαθεί να αποφύγει, εξαντλώντας πρώτα όλα τα περιθώρια που έχει στην διάθεση του και καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το θέμα του rapid test.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση