ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Άγιος Βαλεντίνος… ο Άγιος των ερωτευμένων

Ποιος είναι αυτός ο μυστηριώδης Άγιος που εμφανίζεται ως προστάτης των ερωτευμένων; Έχει γραφτεί πως στον Μεσαίωνα, στη Γαλλία και την Αγγλία, πίστευαν πως η 14η Φεβρουαρίου ήταν η αρχή του ζευγαρώματος των πουλιών. Αυτή η αντίληψη συνέβαλε στην ιδέα ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου συνδέεται με το ειδύλλιο. Οι θρύλοι που ακολουθούν τον Άγιο των ερωτευμένων, στο σύνολό τους, τον παρουσιάζουν ως μια συμπαθητική, ηρωική και κυρίως ρομαντική φυσιογνωμία, ώστε να τού προσδώσουν την ταυτότητα του Αγίου των ερωτευμένων, την ταυτότητα δηλαδή που διατηρεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον κυρίαρχο θρύλο, ο Βαλεντίνος ήταν ιερωμένος που έζησε τον 3ο αιώνα και κρυφά από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο τον Γοτθικό, πάντρευε ερωτευμένα ζευγάρια Χριστιανών και γενικά βοηθούσε τους Χριστιανούς, γεγονός που θεωρούνταν έγκλημα. Συνελήφθη για την πράξη του αυτή και φυλακίστηκε, ωστόσο ο αυτοκράτορας αρχικά αποφάσισε να τού δώσει χάρη, μέχρι που ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στον Χριστιανισμό και ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε σε θάνατο διά λιθοβολισμού. Ωστόσο, ο Βαλεντίνος επέζησε από τον λιθοβολισμό κι έτσι τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου.

Ένας άλλος θρύλος, ωστόσο, λέει ότι ο Βαλεντίνος ήταν πρώην επίσκοπος του Terni, μιας πόλης στη νότια Umbria (έτσι λεγόταν τότε η κεντρική Ιταλία) και βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό, όταν ο δικαστής Αστέριος, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της χριστιανικής θρησκείας, τον έβαλε σε μία δοκιμασία. Τού παρουσίασε την τυφλή θετή του κόρη και τού είπε ότι, αν την κάνει να βρει το φως της, θα έχει ό,τι ζητήσει. Πράγματι εκείνος αποκατέστησε την όραση της κόρης και ο δικαστής ταπεινωμένος τον ρώτησε τι θέλει να κάνει. Ο Άγιος Βαλεντίνος τού είπε να σπάσει μέσα σε τρεις μέρες όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα που έχει και στη συνέχεια να βαπτιστεί. Ο δικαστής το έκανε και στη συνέχεια βάπτισε και όλη του την οικογένεια, ωστόσο αυτή η μεταστροφή του δικαστή δεν άρεσε στον αυτοκράτορα Κλαύδιο, ο οποίος συνέλαβε τον Άγιο Βαλεντίνο και η κατάληξη και αυτού του θρύλου είναι ακριβώς η ίδια με του προηγούμενου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X