ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi φόρεμα με βολάν και sneakers
 

8 πράγματα που ίσως δεν γνώριζες για τον Stephen Hawking

Ο Stephen Hawking άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Ο επιστήμονας ''έφυγε'' σε ηλικία 76 ετών, αφήνοντας πίσω του σημαντικό έργο για τη σχετικότητα και τις μαύρες τρύπες και είχε γράψει πολλά επιστημονικά βιβλία, μεταξύ των οποίων το γνωστό «A Brief History of Time». 

Ποιος ήταν όμως ο Stephen Hawking; Σου παρουσιάζουμε 8 facts που ίσως δεν γνώριζες. 

1. Η σύνδεση με τον Γαλιλαίο
Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1942, τη μέρα που έκλειναν 300 χρόνια από τον θάνατο του φυσικού, Γαλιλαίου. Ο Γαλιλαίος, εκτός των άλλων, απέδειξε την ηλιοκεντρική θεωρία κατά την οποία όλοι οι πλανήτες και όλα τα σώματα κινούνται γύρω από τον Ήλιο. 

2. Δεν ήταν καλός μαθητής
Όταν ήταν 9 χρονών ψηφίστηκε ''ο χειρότερος μαθητής της τάξης'', αλλά οι δάσκαλοί του δεν έπαψαν ποτέ να πιστεύουν στη δύναμη του μυαλού του. Ωστόσο, από μικρή ηλικία είχε ενθουσιασμό με το πώς δουλεύουν τα πράγματα και συνήθιζε να αποσυναρμολογεί ρολόγια και ραδιόφωνα. 

Το πρόβλημα με τους χαμηλούς του βαθμούς ήταν πως ο πατέρας του ήθελε να τον στείλει στο Oxford, αλλά δεν μπορούσε χωρίς υποτροφία. Ευτυχώς, όταν ήρθε η στιγμή να δώσει εξετάσεις, πέρασε με άριστα. 

3. Του έδιναν περιορισμένο χρόνο ζωής
Ο Hawking έπασχε από Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση της οποίας τα συμπτώματα άρχισαν να φαίνονται από το τελευταίο έτος του πανεπιστημίου, όταν άρχισε να σκοντάφτει και να παρουσιάζει πρωτοφανή αδεξιότητα. 

Όταν έγινε 21 μπήκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Οι γιατροί διέγνωσαν τη συγκεκριμένη ασθένεια και του έδιναν μόνο μερικά χρόνια ζωής. Έζησε με τα 76 του, εντελώς παράλυτος και χωρίς να μπορεί να μιλήσει. Είχε, ωστόσο, έναν εξελιγμένο υπολογιστή με μηχανισμό Speech Generating, που ''μιλούσε'' μέχρι και 15 λέξεις το λεπτό. 

4. Έχει γράψει παιδικό βιβλίο
Αυτό που ίσως δεν περιμέναμε να διαβάσουμε για τον Stephen Hawking ήταν αυτό! 

Το 2007 και σε συνεργασία με την κορή του, Lucy, έγραψαν το ''George's Secret Key to the Universe'', μια φανταστική ιστορία για ένα μικρό αγόρι, τον George που ανακαλύπτει πως ο υπολογιστής του γείτονά του είναι ο πιο δυνατός του κόσμου, και λειτουργεί σαν πύλη στο διάστημα. Σκοπός του βιβλίου είναι να κάνει τις θεωρίες του επιστήμονα, για τις μαύρες τρύπες και την έννοια της ζωής, πιο κατανοητές για τα παιδιά. 

Αυτό ήταν το πρώτο από μια τριλογία που ακόμα εκκρεμεί. Το δεύτερο βιβλίο κυκλοφόρησε το 2009 με τίτλο ''George's Cosmic Treasure Hunt''. 

5. Παντρεύτηκε δύο φορές
Όσο σπούδαζε στο Κέιμπριτζ για το PhD του, ερωτεύτηκε την Jane Wilde, που ήταν φίλη της αδερφής του. Παντρεύτηκαν το 1965 και η παράλυση του Hawking ''έριξε'' όλα τα βάρη στη σύζυγο του, η οποία είχε βρει ''διαφυγή'' στον μουσικό Jonathan Hellyer. Ο γάμος του Hawking με την Wilde κράτησε μέχρι το 1995. 

Στα τέλη των '80s, και όσο ήταν παντρεμένος με την Wilde, γνώρισε την Elaine Mason. Aφότου χώρισε με την πρώτη του σύζυγο, παντρεύτηκε την Mason λίγους μήνες μετά.  

Αυτός ο γάμος κράτησε μέχρι το 2006. 

Απέκτησε τρία παιδιά με την Jane, τον Robert (το 1967), τη Lucy (που γεννήθηκε το 1970) και τον Timothy (το 1979) 

6. Βοήθησε στη δημιουργία της θεωρίας του ''Απεριόριστου Σύμπαντος''
Μια από τις πιο σημαντικές επιτυχίες του ήταν αυτή που ''μοιράζεται'' με τον Jim Hartle και θέλει το σύμπαν να μην έχει όρια. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, και όπως έλεγε ο Hawking για να την κάνει πιο κατανοητή, το σύμπαν είναι σαν την επιφάνεια της Γης, μπορείς να πας σε όποια κατεύθυνση θέλεις και δεν θα φτάσεις ποτέ άκρη, γωνία ή οποιοδήποτε όριο που να δείχνει πως ''τελειώνει'' η Γη. 

Μια σημαντική διαφορά, ωστόσο, είναι πως η επιφάνεια της Γης έχει δύο διαστάσεις ενώ το σύμπαν τέσσερις. 

7. Είχε χάσει στοίχημα για της μαύρες τρύπες
Το 2004, ο Hawking αποκάλυψε πως στο παρελθόν είχε χάσει στοίχημα στον τομέα όπου, τελικά, διέπρεψε. 

Κατ' αρχάς να πούμε πως όταν ένα αστέρι πεθαίνει, η δύναμη της βαρύτητας το διαλύει δημιουργώντας μια μαύρη τρύπα. Η αρύτητα είναι τόσο ισχυρή που ούτε το φως δεν μπορεί να αποδράσει. 

Το 1975 ο Hawking ισχυρίστηκε πως οι μαύρες τρύπες δεν είναι κυριολεκτικά μαύρες, απλά ακτινοβολούν ενέργεια. Η θεωρία με την οποία υποστήριξε τον ισχυρισμό αυτό ερχόταν αντίθετη με τους κανόνες της κβαντικής μηχανικής. Σύμφωνα με τον Hawking, οι πληροφορίες δεν μπορούν να βγουν προς τα έξω από τις μαύρες τρύπες και στο τέλος εξατμίζονται. Ο φυσικός John Preskill διαφώνησε και στο τέλος είχε δίκαιο αφού ο ίδιος ο Hawking παραδέχτηκε το λάθος του. 

8. Εξ ίσου λαμπερή προσωπικότητα
Όσες φορές κλήθηκε να μιλήσει δημόσια πάντα το έκανε με χιούμορ και έξυπνες ατάκες. 

Έχει επίσης εμφανιστεί αρκετές φορές στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά ''The Big Bang Theory'', ως ο εαυτός του φυσικά, το 2012, το 2014 και, πιο πρόσφατα, το 2017. 

To 2015 o ηθοποιός Eddie Redmayne υποδύθηκε τον Hawking στην ταινία ''The Theory of Everything'' και κέρδισε, γι' αυτό, Όσκαρ ''Α΄ Ανδρικού Ρόλου''. Ο ίδιος ο Hawking τον συνεχάρη λέγοντας ''Μπράβο Eddie, είμαι περήφανος για σένα''. 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση