ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

23 χρόνια χωρίς την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Δέσποινα Άσπρου

Σαν σήμερα, στις 23 Ιουλίου 1996, η Αλίκη Βουγιουκλάκη αφήνει την τελευταία της πνοή, νικημένη από τον καρκίνο, βυθίζοντας στη θλίψη όλους τους Έλληνες, αλλά και Κύπριους που την αγάπησαν όσο λίγες ηθοποιούς. Για την Αλίκη ή αλλιώς την σταρ του ελληνικού κινηματογράφου είναι ανέφικτο να κάνεις αφιέρωμα χρησιμοποιόντας μόνο λίγες γραμμές και αυτό είναι γεγονός. Πάντα κάτι θα παραλείπεις. Με αφορμή όμως την σημερινή ημέρα, αποφασίσαμε να δούμε μερικά highlights από την ζωή της.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου του 1934 στο Μαρούσι. Τρεις μέρες αργότερα αρρώστησε με πνευμονία και αμέσως οι γονείς της φώναξαν ιερέα να τη βαφτίσει. Το όνομα που της έδωσαν: Αλίκη – Σταματίνα. Κι όμως, η Αλίκη ήταν δυνατή. Όχι μόνο νίκησε την τότε μάχη της, αλλά κατάφερε να κατακτήσει όλο τον κόσμο.

Όπως είναι γνωστό, τα παιδικά της χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα και φτωχικά. Παιδί ακόμη έχασε τον πατέρα της στην κατοχή.
Αρκετά χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 1952 πήρε την απόφαση να δώσει εξετάσεις στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, κρυφά από την οικογένειά της, αφού την εποχή εκείνη το επάγγελμα του ηθοποιού εθεωρείτο ντροπή. Κατά την διάρκεια του δεύτερου έτους της στην σχολή ήταν πλέον ξεκάθαρο πως το αστέρι της Αλίκης έλαμπε. Την εποχή εκείνη της ανατέθηκε ο μικρός ρόλος της Λουιζόν στον «Κατά φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου, ενώ τον ίδιο χρόνο πήρε και το ρόλο της Ολυμπίας στις «Φουσκοθαλασσιές» του Δημήτρη Μπόγρη. Το καλοκαίρι του 1954, πριν ακόμα τελειώσει τη δραματική σχολή κι ενώ επέστρεφε από τις διακοπές της, την κάλεσε ο σπουδαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Χατζίσκος για να αντικαταστήσει την Άννα Συνοδινού, που αποχώρησε από το θίασο, στο ρόλο της Ιουλιέτας. Για να παίξει στο έργο χρειάστηκε να πάρει ειδική άδεια από τη σχολή της, έχοντας στη διάθεσή της μόνο τρία μερόνυχτα για να προετοιμαστεί και να μάθει το ρόλο. Οι κριτικές τότε δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρυντικές, η προσπάθεια όμως άξιζε και με το παραπάνω.

 

Αρκετά χρόνια μετά την σχολή και πιο συγκεκριμένα το 1961, η Αλίκη Βουγιουκλάκη αποφάσισε να συγκροτήσει τον δικό της θίασο, ανεβάζοντας τα έργα «Καίσαρ και Κλεοπάτρα», «Χτυποκάρδια στο θρανίο» κ.α. Στο μεταξύ, γνωρίζεται με το Φιλοποίμενα Φίνο, συνεργάζεται με την εταιρεία του, τη «Φίνος Φιλμ», και μαζί κάνουν πολλές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ξεχωρίζουν: «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Η Λίζα και η άλλη», «Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια», «Η Μαρία της Σιωπής», «Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας», «Το κορίτσι με τα παραμύθια», «Διακοπές στην Αίγινα», «Έρωτας στους αμμόλοφους», «Αστέρω», «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο», «Μανταλένα», «Η Υπολοχαγός Νατάσσα», «Η ψεύτρα» κ.α.
Μπορεί η ηθοποιός καθόλη την διάρκεια της πορείας της να περιορίστηκε στους ρόλους της χαριτωμένης και σκανδαλιάρας κοπέλας, αλλά είχαν μεγάλη απήχηση με αποτέλεσμα, να μην μας κάνει καμία εντύπωση το ότι το 1960 με τον ρόλο της στη «Μανταλένα» κέρδισε το βραβείο του Α’ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Ταινιών Θεσσαλονίκης, ενώ η ίδια ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών, όπου άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις.

Το 1965, η περιζήτη πλέον Αλίκη πήρε την απόφαση να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Οι δυο τους μετά από τρεις αποβολές, απέκτησαν τελικά ένα γιο, τον Γιάννη. Για τον γάμο τους πολλά έχουν γραφτεί και πολλά έχουν ακουστεί. Τα περισσότερα δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο Παπαμιχαήλ κακομεταχειριζόταν και κτυπούσε την Αλίκη. Ο χωρισμός ήρθε το 1975.

Η Αλίκη, έπειτα από πέντε χρόνια σχέσης, έκανε έναν δεύτερο γάμο με τον Κύπριο επιχειρηματία Γιώργο Ηλιάδη στις 25 Ιανουαρίου 1982, ο οποίος δεν κράτησε πολύ και έμεινε μυστικός ακόμα και μετά τη λήξη του.

Τα χρόνια πέρασαν... η επιτυχία μεγάλη, αλλά ξαφνικά η Βουγιουκλάκη διαγνώστηκε από καρκίνο στο συκώτι. Μετά από δύο μήνες νοσηλείας, η πολυαγαπημένη Αλίκη άφησε την τελευταία της πνοή. Ακολούθησε διήμερο λαϊκό προσκύνημα της σορού της στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών. Στις 25 Ιουλίου 1996, η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και η ταφή της πραγματοποιήθηκε από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση