ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Α. Κυριάκου, Φ. Μασούρας, Χ. Αγιώτης: Τρεις Κύπριοι στο HBO

Τρεις Κύπριοι, ο Ανδρέας Κυριάκου, ο Φρίξος Μασούρας και ο Χάρης Αγιώτης, βρίσκονται πλέον στη διαδικασία μεταφοράς του πρότζεκτ τους στη μικρή οθόνη, για χάρη του ΗΒΟ. Κι ας τους απέρριψαν αρχικά στην Κύπρο. 

Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια. Είστε παράδειγμα πως άμα υπάρχει θέληση και όρεξη όλα είναι πιθανά. Ήταν πάντα στα πλάνα σας το MIDPOINT;
Όχι, το Midpoint ξεκίνησε σαν κάτι τυχαίο αφού προσπαθούσαμε αρχικά να κάνουμε την σειρά ντόπια. Όταν κάναμε αίτηση ήμασταν σχεδόν σίγουροι ότι δεν θα μας έπαιρναν σα σοβαρά κυρίως γιατί η σειρά ήταν γραμμένη για να διαδραματίζεται στην Κύπρο.

Πώς αποφασίσατε να συμμετέχετε σ’ αυτό;
Η απόφαση ήταν απάντηση στην απογοήτευση που είχαμε μετά από κακή εμπειρία, στην προσπάθεια μας να βρούμε σοβαρό ενδιαφέρον από τα Κυπριακά κανάλια.

Άρα είχαν γίνει προσπάθειες, πριν το MIDPOINT, για μεταφορά του στην TV;
Ναι, πήραμε το πρότζεκτ σε διάφορα κυπριακά κανάλια με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να έρχεται από το ΣΙΓΜΑ. Μιλούσαμε για ένα πολύ μικρό και ταπεινό budget αλλά “δυστυχώς” δεν βρέθηκε η σωστή φόρμουλα για να προχωρήσει παρακάτω.

Τι ακριβώς είναι το πρόγραμμα MIDPOINT;
Είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός με έδρα την Τσεχία με σκοπό την ανάπτυξη νέων ταλέντων στον χώρο της σεναριογραφίας από όλη την Ευρώπη. Τρέχουν διάφορα παράλληλα προγράμματα από τα οποία ένα από αυτά ήταν το TV Launch, που είχε σαν θέμα του τις “high-concept” τηλεοπτικές σειρές. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το HBO Europe ήταν ένας από τους υποστηρικτές.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το «Midnight Shift»;
Η ιδέα για το «Midnight Shift» («Η Μεταμεσονύχτια Γραμμή», στα Ελληνικά) ξεκίνησε όταν ο δημιουργός της σειράς Ανδρέας Κυριάκου έχασε άδικος ένα πολύ αγαπητό του πρόσωπο σε νεαρή ηλικία και σαν αυτό-θεραπεια έγραψε και σκηνοθέτησε την μικρού μήκους ταινία στην οποία είναι βασισμένη η σειρά. Όταν η ταινία ταξίδευε στα διάφορα φεστιβάλ πολλοί έλεγαν ότι θα τους άρεσε να δουν μια ποιοτική τηλεοπτική σειρά με το ίδιο θέμα και στυλ. Έτσι ο Ανδρέας έφερε στην ομάδα τους Χάρη Αγιώτη και Φρίξο Μασούρα για να τον βοηθήσουν στο γράψιμο και στην ανάπτυξη της ιδέας όπως είναι σήμερα.

Τι ακριβώς είναι το στόρι του;
Ένας ταξιτζής, με «άγριο» ωράριο (μεσάνυχτα με χαράματα) και διάφορους πελάτες. Όλοι όχι ακριβώς ζωντανοί.

Τώρα, κερδίσατε το πρώτο βραβείο, το «ΗΒΟ Europe». Τι σημαίνει αυτό;
Έβαλε μια στάμπα ποιότητας στο πρότζεκτ και με αυτό τον τρόπο προσέγγισε το ενδιαφέρον μεγάλων παικτών της διεθνής τηλεοπτικής σκακιέρας με πιο σημαντικούς το ίδιο το HBO, το ARTE, την AMAZON, ο ANT1 Global αλλά και τον γίγαντα του streaming, το NETFLIX.

Ποιες ήταν οι πρώτες σας σκέψεις μετά τη νίκη;
Ακόμα ήμαστε λίγο κρυμμένοι μέσα στην ομίχλη. Όταν ξεκαθαρίσει ξαναρώτησε μας.

Τι σχόλια ακούσατε από τον κόσμο στο Σαράγιεβο;
Υπήρχε αρκετός ενθουσιασμός από την ώρα που το παρουσιάσαμε μπροστά στο κοινό. Όλοι ρωτούσαν πότε θα κάνει πρεμιέρα στην TV. Εμείς απορροφήσαμε όλο το feedback (αρνητικό και θετικό) και από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε σχεδιασμό για τα επόμενα βήματα.

Έχουμε πάνω – κάτω ημερομηνία που θα κυκλοφορήσει;
Η μικρού μήκους μετά από 2 χρόνια ταξίδι στα φεστιβάλ θα κάνει την online της πρεμιέρα στις 31 Οκτωβρίου (ανήμερα του Halloween). Όσο για την σειρά το ταξίδι από την προ-παραγωγη στην τηλεόραση είναι μάκρη ακόμα.

Στην ταινία μικρού μήκους, πρωταγωνιστής είναι ο Χριστόδουλος Μαρτάς. Υπάρχουν σκέψεις για να συνεχίσει στο ρόλο του;
Ο Χριστόδουλος ήταν ένα από τα ουσιώδη στοιχεία για την επιτυχία της μικρού μήκους. Είναι ευχή όλης της ομάδας αν ο αρχικός μας “οδηγός” συνέχιζε την βάρδια του και στην σειρά με ένα τρόπο ή τον άλλο.

Αν όχι, εκτός από τον Μάρτα, ιδανικά ποιον θα θέλατε στον ρόλο;
Τον Paul Newman στα νιάτα του.

Πώς θα εξελιχθεί η ιστορία στη σειρά;  Έγιναν τα πρώτα πλάνα;
Αυτό είναι ένα πολύ καλά κρυμμένο μυστικό. Υπομονή και ίσως το ανακαλύψετε μονοί σας σύντομα.

Πώς βλέπετε εσείς τη σημερινή τηλεόραση τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό;
Πρώτα, πρώτα η τηλεόραση στην Κύπρο δεν έχει καμιά σχέση με αυτήν του εξωτερικού. Είμαστε ακόμα δυστυχώς κολλημένη στην προηγούμενη δεκαετία (να μην πω εκατονταετία). Γίνονται μικρά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση αλλά παίρνουν συνήθως απαρατήρητα επειδή δεν έχουν την στήριξη των καναλιών. Στο εξωτερικό η τηλεόραση είναι στην χρυσή της εποχή με ναυαρχίδες οργανισμούς όπως το HBO, BBC και NETFLIX που έχουν βάλει όλα τους τα λεφτά και το ταλέντο στην δημιουργία σειρών με ψηλό κινηματογραφικό επίπεδο.

Υπάρχει βοήθεια από το κράτος για νέους δημιουργούς;
Υπάρχει βοήθεια άλλα είναι μικρή και σπάνια. Χρειάζεται ένα μεγαλύτερο κονδύλι καθώς και να μπει άμεσα στην εφαρμογή το νέο σχέδιο ωφελημάτων για ξένες και ντόπιες παράγωγες. Ας κοιτάξουμε σε άλλες μικρές χώρες της Ευρώπης για έμπνευσηόπως την Μαλτα.

Αλήθεια, ποιες σειρές (του εξωτερικού) ξεχωρίζετε εσείς;
Από που ξεκινάς τώρα; Θα σας δώσουμε μερικά παραδείγματα αυτών που είναι στο «ραντάρ» μας: Narcos, Black Mirror, Game of Thrones, Transparent, Ozark, American Gods,  Westworld, Stranger Things κ.ά.

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Αυθεντική και γεμάτη αυτοπεποίθηση, η Έλενα Λυσάνδρου μάς μυεί στον δικό της κόσμο – ψηφιακό ...
Δέσποινα Άσπρου
 |  INTERVIEWS
X