ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Ο λόγος που φτιάχνουμε μελομακάρονα & η συνταγή που πρέπει να δοκιμάσεις

Αλήθεια, εσύ ξέρεις τις ''ρίζες'' των μελομακάρονων;

Δέσποινα Άσπρου

Τα μελομακάρονα μαζί με τους κουραμπιέδες είναι τα δυο παραδοσιακά γλυκίσματα των Χριστουγέννων και ενώ ως γνωστό, τα δεύτερα τα απολαμβάνουμε λίγο- πολύ όλο το έτος, τα μελομακάρονα τα φτιάχνουμε και τα τρώμε μόνο κατά τη διάρκεια των γιορτών του δωδεκαημέρου.

Από που προέκυψε αυτή η παράδοση και γιατί τρώμε μελομακάρονα τα Χριστούγεννα. Αν και υπάρχουν αρκετές εκδοχές, σύμφωνα με την επικρατέστερη, τα Χριστούγεννα αποτελούν συνέχεια της αρχαίας γιορτής του ήλιου που γιορτάζονταν στην Αρχαία Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου. Βάση αυτής της εκδοχής, τα μελομακάρονα αποτελούν μια παραλλαγή των γλυκών που έφτιαχναν οι Αρχαίοι Έλληνες κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Φυσικά, δεν είμαστε βέβαιοι για το ότι τα γλυκά αυτά είχαν ακριβώς την ίδια μορφή στο παρελθόν, ωστόσο γνωρίζουμε πως και τα σημερινά μελομακάρονα και τα γλυκά εκείνα, αποτελούνταν από τις ίδιες πρώτες ύλες (αλεύρι, μέλι, καρύδια ή άλλοι ξηροί καρποί). Να σημειώσουμε επίσης, ότι το μέλι συμβολίζει την γονιμότητα και την καλή ζωή, οπότε εύκολα συνδέθηκαν με τις γιορτές και κυρίως, τις επιθυμίες που έχουμε όλοι για τη νέα χρονιά.

Καθώς σε λίγες μέρες όλες ετοιμαζόμαστε να βάλουμε τα μαγειρικά μας γάντια και να φτιάξουμε τα πιο τέλεια μελομακάρονα, εμείς βρήκαμε την παραδοσιακή συνταγή τους στην επίσημη ιστοσελίδα της Αθηνάς Λοϊζίδουκαι ανεπιφύλακτα σας την προτείνουμε!

Παραδοσιακά μελομακάρονα
Χρόνος ετοιμασίας: 30΄
Χρόνος ψησίματος: 30’
Θερμίδες: 140 kcal ανά μελομακάρονο
Για 25 μελομακάρονα

ΥΛΙΚΑ:

375 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
75 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
165 ml χυμός πορτοκαλιού
140 ml ηλιέλαιο
70 ml ελαιόλαδο
25 γρ. ζάχαρη άχνη
¼ κουταλάκι αλεσμένα γαρύφαλλα
½ κουταλάκι κανέλα αλεσμένη
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού

Για το σιρόπι:

190 ml νερό
300 γρ. ζάχαρη
60 γρ. μέλι
1 κουταλάκι κανέλα αλεσμένη
½ κουταλάκι γαρύφαλλα αλεσμένα

Για την επάλειψη:

80 γρ. καρύδια αλεσμένα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια μικρή κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει έντονα για 1 λεπτό και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 °C στον αέρα. Στον κάδο του πολυμίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τον χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη άχνη, τα γαρύφαλλα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη σόδα, τη φλούδα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια μπάλα ζύμης. Δεν χτυπάμε περισσότερο.
Στρώνουμε μια λαμαρίνα φούρνου με λαδόχαρτο και πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μπαλάκια 30 γρ. το καθένα. Τα τοποθετούμε αραιά στη λαμαρίνα και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Ρίχνουμε τα ζεστά μελομακάρονα στο χλιαρό σιρόπι και τ’ αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, τ’ αφαιρούμε απ’ το σιρόπι με μια τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος και τα πασπαλίζουμε με τα αλεσμένα καρύδια.

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση