ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό παντελόνι, λινό πουκάμισο και kitten heels
 

Πασχαλινές εξορμήσεις

Ντένη Καλλιβωκά

Κρήτη, Ρόδος, Σαντορίνη, Λιτόχωρο, Ξινό Νερό. Πάσχα σημαίνει εκδρομές και εξορμήσεις σε μέρη με τοπικά έθιμα και τοπικές γεύσεις. Σας προτείνουμε 5 μέρη όπου θα ζήσετε ένα αξέχαστο Πάσχα.

Πάσχα στη Λίνδο

Η Λίνδος γεμίζει κόσμο. Επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, ξένοι αλλά και ντόπιοι μαζεύονται στη Λίνδο για να απολαύσουν το τοπικό Πάσχα. Εδώ η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στα στενά της πανέμορφης καστρόπολης και η αίσθηση είναι καταπληκτική. Την Τρίτη του Πάσχα γίνεται περιφορά των εικόνων από όλα τα σπίτια του χωριού, ενώ το απόγευμα μαζεύονται στην εκκλησία όπου γίνεται πλειστηριασμός. Αυτός που θα δώσει τα περισσότερα χρήματα τοποθετεί την εικόνα στη θέση της. Παρεμπιπτόντως η εκκλησία της Λίνδου είναι εκπληκτική με παλιές αγιογραφίες. 

Λαμπριάτικες τοπικές γεύσεις

Τα κουλούρια είναι διαδεδομένα σε όλη την Ελλάδα. Στη Ρόδο όπως φτιάχνονται τη Βαγιαννή (Κυριακή των Βαΐων) με παραδοσιακό τρόπο και  είναι τριών ειδών: τα βουτυρένια, τα ζαχαρωτά, παλιότερα και τα Σμυρναίικα. «Θυμάμαι σαν παιδί μερικές μέρες πριν, πηγαίναμε με τον παππού στους αγρούς για να μαζέψουμε θάμνους από θρούμπι, αλισφακιές (σάλβια) και ρίγανη. Βάζαμε τους θάμνους στους ξυλόφουρνους μαζί με τα ξύλα για να παίρνουν τα κουλούρια άλλο άρωμα. Αυτό συμβαίνει ακόμη σε κάποια χωριά στη Λίνδο. Κι όταν ανάβουν οι φούρνοι, μοσχοβολάει η περιοχή.» διηγείται ο κύριος Μαυρίκος, ιδιοκτήτης ομώνυμου εστιατορίου στην Λίνδο. Το Σάββατο του Λαζάρου φτιάχνουν τα Λαζαράκια. Τα στολίζουν με αμύγδαλα, σταφίδες και άσπαστα καρύδια. Η παραδοσιακή μαγειρίτσα που τρώμε στην υπόλοιπη Ελλάδα, στη Λίνδο ήταν διαφορετική. Λεγόταν ‘τα Κεφαλόποδα της Λαμπρής’ κι ήταν σαν ένα βραστό, από το λαιμό, τα πόδια την κοιλιά και το κεφάλι του αρνιού. Το αρνί πάλι, δε γινόταν σουβλιστό. Το παραδοσιακό φαγητό της Λαμπρής ήταν το γεμιστό αρνί ή κατσίκι που ψήνεται σε πήλινο σκεύος για πολλές ώρες. Στη Ρόδο το ονομάζουν Λακάνη ή Καπαμά. Στον Αρχάγγελο το λένε και Ριφικί. Μπαίνει στον ξυλόφουρνο το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου και βγαίνει την επόμενη το μεσημέρι.

Τοπικά προϊόντα

Σουσάμι, αμύγδαλα, μέλι, μελεκούνι (παστέλι που προσφέρουν στις χαρές (βαφτίσια κλπ) . Μυζήθρα από τη Μαλόνα, κίτρινο τυρί που όταν είναι χλωρό είναι υπέροχο, κρασιά, κάπαρη, ελιές, ελαιόλαδο και πολύ καλά φρούτα.

Πού θα φάτε: Μαυρίκος

Οικογενειακό εστιατόριο από το 1912, τότε που ο παππούς Μαυρίκος γύρισε από τη Μασσαλία όπου είχε ένα bistro κι έφτιαξε στη Λίνδο το Albergo Italia Café Ristorante. Εδώ και χρόνια βρίσκεται στην πλατεία της Λίνδου αλλά η φήμη του έχει φτάσει στα πέρατα του κόσμου!  Βραβεύεται εδώ και χρόνια για την δημιουργική ελληνική κουζίνα του Δημήτρη Μαυρίκου. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε…. Risotto με μελάνι σουπιάς

Διεύθυνση Κεντρική Πλατεία Λίνδου, Ρόδος, Τηλ. 2244031232

Διαμονή:Melenos Lindos : Ξενοδοχείο - κατάθεση ψυχής, με έμφαση στο χειροποίητο και την ανατολίτικη ατμόσφαιρα, λίγα βήματα πριν από την Ακρόπολη της Λίνδου, γίνεται ιδανική βάση για να μυηθείς στις ομορφιές ενός από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς στην Ελλάδα. http://www.melenoslindos.com/el/the-hotel.php

Πάσχα στη Σαντορίνη

Το νησί με τη μοναδική φυσική καλλονή γεμίζει τουρίστες που ακολουθούν τον επιτάφιο στα στενά της Καλντέρας. Το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στον Πύργο όπου όλοι οι δρόμοι φωτίζονται με πυρσούς και ο επιτάφιος γυρίζει όλο το χωριό. Άλλο έθιμο είναι εκείνο του Λαζάρου που εξακολουθεί να τηρείται μόνο στην εκκλησία του Μεγάλου Χωριού, στην εκκλησία της Παναγίας: ανήμερα το Σάββατο του Λαζάρου, όλο το χωριό ήταν στο πόδι για να ετοιμάσει τον «Λάζαρο». Οι κοπέλες του με τα πανέρια μάζευαν λουλούδια, οι νέοι έκοβαν από τα γκρεμνά αλησμαριά, οι μαραγκοί έφτιαχναν τα άρμπουρα που κάποιες φορές θα μπορούσαν να φτάνουν έως 15 και 20 μέτρα, ενώ οι απόμαχοι ναυτικοί μάζευαν τα σκοινιά που θα έδεναν τον Λάζαρο. Το απόγευμα όλο το χωριό μαζευόταν στην πλατεία όπου μετά τον εσπερινό στηνόταν ο «Λάζαρος», που συμβόλιζε την Ανάσταση του Λαζάρου. Έμενε μέχρι το Μεγάλο Σάββατο που ξεστολιζόταν και παρέμενε σε εκείνη τη θέση μέχρι της Αναλήψεως.

Λαμπριάτικες τοπικές γεύσεις

Οι σαντορινιές παραδόσεις ήταν στενά δεμένες με μυρωδιές και γεύσεις. Τα τοπικά πιάτα είναι τα σγαρδούμια – κάτι σαν γαρδουμπάκια με σούπα- και το αρνάκι μαγειρεμένο με χόρτα. Τα γλυκά όμως έχουν την τιμητική τους. Οι νοικοκυρές από το πρωί ετοιμάζουν και οι φούρνοι δεν προλάβαιναν να φουρνίσουν τις φεσκουλιές, τις τυρόπιτες, τα τσουρέκια, τα μεθυστά κουλουράκια, τα μελιτίνια.  Οι πασχαλινές φεσκουλιές που φτιάχνονταν με προζύμι σε σχήμα φρατζόλας και είχαν μέσα σέσκουλο, αυγά, χλωρό, άνηθο και πιπέρι και οι κουτσούνες που φτιάχνονταν με το ζυμάρι του τσουρεκιού όπου πρόσθεταν και άλλο αλεύρι και έβαζαν στο κεφάλι ένα κόκκινο αυγό και γύρω γύρω μπιρμπίλα (στολίδια) από την ίδια ζύμη, πολλοί λίγοι τα φτιάχνουν ακόμα. Ένα άλλο έδεσμα που συνηθιζόταν και που σήμερα μάλλον δύσκολα θα το βρείτε ήταν οι τυρόπιτες με ζαφορά, κανέλα αυγά, χλωρό τυρί. Το πιο περιζήτητο γλυκό, πάντως, ήταν και είναι τα μελιτίνια, το κατ’εξοχήν πασχαλινό γλυκό της Σαντορίνης.

Που θα φάτε: Σελήνη: Ιδρυτής του Slow Food στην Ελλάδα και πρωτεργάτης της χρήσης τοπικών προϊόντων, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης μετατρέπει την λευκή σαντορινιά μελιτζάνα σε εκλεκτό έδεσμα. O ίδιος ήταν από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της τοπικότητας σε όλη την Ελλάδα ενώ το εστιατόριο του κρατά την τοπική ελληνική κουζίνα σε πολύ υψηλά standards.

Διεύθυνση Φηρά 22860 22249

Διαμονή :

H γοητεία της Καλντέρας κι ένα ξενοδοχείο που απετέλεσε έναν από τους πρώτους διδάξαντες της αυθεντικής γοητείας της Σαντορίνης και που παραμένει αισθητικά κοντά στην παραδοσιακή αίσθηση  του νησιού. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στο καταπληκτικό πρωινό. http://hotel.heliotopos.net/welcome.html

Πάσχα στον Σταλό (Έξω από τα Χανιά)

Το χωριό γεμίζει κόσμο το Πάσχα. Τους λένε Καλιτσουνάδες γιατί οι περισσότεροι φιλοξενούνται και λένε οι ντόπιοι ότι έρχονται γιατί τα Καλιτσούνια είναι πολύ νόστιμα εκείνη την εποχή..  Εάν βρεθείς στην περιοχή, αξίζει να πας στο Μοναστήρι της Χρυσοπηγής για τον Επιτάφιο και στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος για την τελετή της Ανάστασης. Στην περιοχή τη Μεγάλη Εβδομάδα οι κοπέλες μαζεύουν λουλούδια σε πανέρια για να στολίσουν το Επιτάφιο και τα αγόρια ξύλα για να κάψουν το Ιούδα, την ημέρα της Ανάστασης. Η θάλασσα απέχει μόλις 1,5χιλ. από το χωριό  ενώ πολύ κοντά βρίσκεται η λίμνη της Αγιάς, βιότοπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως και το Θερισσιανό φαράγγι. Σε κοντινή απόσταση και τα Χανιά.

Λαμπριάτικες τοπικές γεύσεις

Το Πάσχα οι μαμάδες έκαναν καλιτσούνια με μυζήθρα και χόρτα στο φούρνο. Όταν κρύωναν τα αποθηκεύαν μ’ένα τρόπο που τα διατηρούσε για πάνω από 1 μήνα. Βάζαν μία στρώση καλιτσούνια, μια στρώση κλαδιά ανθισμένης νεραντζιάς και ξανά το ίδιο. Έτσι διατηρούν ακόμη και σήμερα και τα κουλούρια τοποθετώντας φύλλα μυρτιάς ή νεραντζιάς ανάμεσα. Άλλο παραδοσιακό πιάτο είναι το Κατσίκι με αβρουνιές και αγκινάρα και τα κοιλιδάκια του Πάσχα. Τα έντερα τυλίγονται γύρω από το ποδαράκι και την κοιλιά και φτιάχνεται κάτι σαν γαρδουμπάκι που μαγειρεύεται με αγκινάρα και αυγολέμονο. Τα καλτσούνια του Πάσχα είναι τα ‘Μαλακερά’ με τυρί που έχουν άσπρο και μαύρο σουσάμι και ψήνονται στο φούρνο. Γεμίζονται με τυρί Τυρομάλαμα (το γνωστό Μαλάκα). Η παράδοση της Κρήτης δεν έχει σουβλιστό αρνί. Το παραδοσιακό κρέας είναι το γουρούνι. Από αυτό φτιάχνονται και οι  ομαθιές, που είναι ένας άλλος παραδοσιακός Πασχαλινός μεζές. Το εντεράκι του γουρουνιού γεμίζεται με ρύζι, σταφίδα, λίγο κύμινο και πλιγούρι. Παλιά έβαζαν και αίμα και από εκεί έχει προκύψει κι η λέξη Ομαθιά.

Τοπικά προϊόντα Λάδι, ελιές, κρασί, ζαρζαβατικά, τυριά

Πού θα φάτε

Ο Λεβέντης: Πετρόχτιστη ταβέρνα με παραδοσιακή  υπέροχη κρητική κουζίνα. Καθίστε στο ανοικτό κομμάτι με θέα το χωριό και δοκιμάστε οπωσδήποτε κρεμμυδένια Καλλιτσούνια, Μαραθόπιττα, αγριαγκινάρα με αυγολέμονο, βλήτα με ντομάτα και σκόρδο και λουκουμάδες στο τέλος.  

Διεύθυνση Άνω Σταλός, Χανιά, 2821068155

Διαμονή: Anemos Luxury Grand Resort, Γεωργιούπολη
To πολύ μεγάλο και πολυτελές resort. Πισίνες, φωτισμοί,  lagoon και καλό εστιατόριο. http://www.anemosresort.com/en-gb

Minoa Palace Resort and Spa  Πολυτέλεια, άνεση, εξαίσιο επίπεδο παροχών και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα στη μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, η οποία φτάνει μέχρι την παραλία. https://www.minoapalace.gr/

Πάσχα στo Ξινό Νερό

Το Πάσχα η περιοχή γεμίζει από Αθηναίους αφού λειτουργεί σαν ορμητήριο για πολύ κοντινές εκδρομές στο Νυμφαίο που απέχει 10’ λεπτά, τη Βασιλίτσα (1` ώρα), το Καϊμακτσαλάν (1’ ώρα), την Καστοριά (45’), τις Πρέσπες (1 ώρα).

Λαμπριάτικες τοπικές γεύσεις Η περιοχή δεν έχει παράδοση στη σούβλα. Το αρνί και το κατσίκι μαγειρεύονται. Τα παραδοσιακά πιάτα του Πάσχα είναι: Αρνάκι στο φούρνο με πατάτες και σκόρδο, αρνάκι με σπανάκι κι έντερα στο φούρνο, πρασόσουπα με ρύζι και μαγειρίτσα.

Τοπικά προϊόντα Η περιοχή είναι κλασσική μανιταροπεριοχή. Τα μανιτάρια μαζεύονται στην εποχή τους και αποξηραίνονται. Άλλα  τοπικά προϊόντα είναι το πράσο, λάχανο πατάτες, κρεμμύδια, σταφύλια, σπαράγγια, κρασί και το …Ξινό Νερό!

Πού θα φάτε: Στο εστιατόριο Κοντοσώρος του Νίκου Κοντοσώρου. Τοπική κουζίνα με πινελιές που της δίνουν έντονη δημιουργικότητα. Οι Βορειοελλαδίτες διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να περάσουν μία βραδιά στο εστιατόριο του Κοντοσώρου. Ο ίδιος δούλευε  σε οινοποιείο, αλλά εκτός από το κρασί του άρεσε πάρα πολύ και το φαγητό. «Ήταν τελικά από το χώρο του κρασιού που πέρασα στο φαγητό» λέει.  Στο εστιατόριο καλλιεργούν σε δικό τους κήπο τα μυρωδικά και τα λαχανικά τους. Δενδρολίβανο, βασιλικό, δυόσμο , ρόκα , μαρούλι, σπανάκι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε κεφτεδάκι με άσπρη σάλτσα από ζωμό κότας και κρόκο Κοζάνης. Ένα πιάτο με ιστορία τουλάχιστον εκατό ετών. Υπάρχει και ξυλόφουρνος όπου ζυμώνεται ψωμί. Το εστιατόριο διαθέτει και ένα συμπαθέστατο ξενώνα.

Διεύθυνση Ξινό Νερό Φλώρινας, τηλ.: 23860-81256

Διαμονή: Φαίδων Hotel & Spa

Eπιβλητικό νεοκλασικό στους πρόποδες του ιστορικού λόφου. Ελαφρώς βαρύ έως κιτς από τα τις κλασικές επιλογές στην περιοχή.  http://phaidonhotel.gr/

Πάσχα στο Λιτόχωρο

Χιλιάδες κόσμος έρχεται εδώ για τη Μεγάλη Παρασκευή. Το χωριό του Σακελλαρίδη έχει μεγάλη μουσική παράδοση και βραβευμένες χορωδίες. Ταυτόχρονα κάθε ενορία έχει και τη δική της χορωδία. Έτσι τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ οι Επιτάφιοι που βγαίνουν κατά τις 9:00 συνοδεύονται κι από μία χορωδία. Συναντιούνται όλοι στο κέντρο του χωριού που ονομάζεται «παζάρι» κι εκεί γίνεται κάτι σαν διαγωνισμός ανάμεσα στις χορωδίες που ψάλλουν τα Εγκώμια πότε η μία και πότε από την άλλη, δημιουργώντας μία έντονα κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Λαμπριάτικες τοπικές γεύσεις Στην περιοχή το αρνί γίνεται γεμιστό στο φούρνο με ρύζι και συκωταριά. Δεν υπάρχει σαν έθιμο η σούβλα. Παραδοσιακά πιάτα του Πάσχα είναι το αρνάκι γεμιστό στο φούρνο, τα γαρδουμπάκια με σάλτσα λιαστής ντομάτας, η μαγειρίτσα, οι τζιγεροσαρμάδες με μπόλια ρύζι, συκωτάκια και μυρωδικά.

Τοπικά προϊόντα σπιτικό τσίπουρο, τσάι Ολύμπου, μέλι, λουκάνικα (εάν καταφέρεις να βρεις τα αυθεντικά).

Που θα φάτε: Στο Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω του Ανδρέα Γάβρη. Ο Ανδρέας Γαύρης είναι Μηχανολόγος. Μαγείρευε από μικρός, από χόμπι. Κάποια στιγμή άνοιξε ένα εκτροφείο για πέρδικες, φασιανούς κι ορτύκια και δούλευε σα μάγειρας. Το 2003 αποφάσισε να κάνει το χόμπι του δουλειά κι άνοιξε το Γαστροδρόμιο εν’ Ολύμπω. Έχει γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα για την δημιουργική Ελληνική κουζίνα του σεφ- ιδιοκτήτη , όπως και για την τρέλα του με το σαφράν! Στο εστιατόριο να δοκιμάστε οπωσδήποτε το Μπουρανί. Ένα παραδοσιακό πιάτο που είναι σαν το σπανακόρυζο του φτωχού που φτιαχνόταν με άγρια χόρτα και ρύζι. Η δική του εκδοχή γίνεται με Βασιλομανίταρο, τσουκνίδα, λάδι τρούφας κι αρμπόριο.

 Το εστιατόριο βρίσκεται στο Λιτόχωρο σε υψόμετρο 300 μέτρων, 5 χιλιόμετρα από τη θάλασσα στην είσοδο για τον Όλυμπο. Κατάλληλο ορμητήριο για εκδρομές στην θάλασσα αλλά και του βουνό.

Διεύθυνση Λιτόχωρο, 23520 21300,

Διαμονή : Cavo Olympο Luxury Resort & Spa

Φινέτσα, και πολυτέλεια για το υψηλού επιπέδου resort, με τα 49 πολυτελή δωμάτια και τις σουίτες, πολλές από τις οποίες διαθέτουν ιδιωτική πισίνα ή εξωτερικό jacuzzihttp://www.cavoolympo.gr/el/

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση