ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: strapless top,baggy jeans και μποτάκια
 

Τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά του κόσμου

newsroom must

Μια περιήγηση στα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά μερικών χωρών του κόσμου.

Γερμανία και Στόλεν
Από τα πιο διαδεδομένα γλυκίσματα της χώρας είναι το Στόλλεν, που δεν είναι άλλο από ένα κέικ με μαρζιπαν και κομμάτια από αποξηραμένα φρούτα, επικαλυμμένο με άχνη ζάχαρη. Ένα άλλο παραδοσιακό γλυκό είναι τα σμαλτζγκεπέκ που μοιάζουν με τους δικούς μας λουκουμάδες αλλά τηγανισμένα σε χοιρινό λαρδί και πασαλειμμένα με άχνη ζάχαρης. Το πιο αγαπημένο ποτό των Χριστουγέννων είναι το ζεστό γκλου βαιν, κόκκινο κρασί βρασμένο με ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλα και άλλα μυρωδικά. Κάθε Χριστουγεννιάτικη αγορά φτιάχνει την δική της κούπα στην οποία πωλείται το ζεστό κρασί. Στις αγορές θα δείτε να πωλούνται και Λεμπκουχεν, φτιαγμένα από μέλι, κανέλα, γλυκάνισο, γαρύφαλλο, σταφίδες, μοσχοξάρυδο, πιπερόριζα ζυμωμένα σε πολλά σχήματα και με επικάλυψη σοκολάτας

Καναδάς και Gingerbread
Μια παράδοση που ήρθε στον Καναδά από τους Γερμανούς μετανάστες. Το 17ο αιώνα, η Νυρεμβέργη θεωρείτο το κέντρο του gingerbread λόγω των καταπληκτικών δημιουργιών που έφτιαχναν οι αρτοποιοί της – σπίτια, ανθρώπους, ζώα, διακοσμημένα πολλές φορές με χρυσό–, ενώ το επάγγελμα είχε και είχε τέτοια ισχύ που είχε και συντεχνία. Συχνή φιγούρα, ο gingerbread man, το ανθρωπάκι από ζύμη αρωματισμένη με τζίντζερ που αποτελεί μια από τις πιο γνωστές χριστουγεννιάτικες φιγούρες.

Γαλλία και Galette des rois
Η γαλλική βασιλόπιτα μοιάζει με πίτα από σφολιάτα που μοσχοβολά βούτυρο και αμυγδαλόπαστα. Παραδοσιακά τη σερβίρουν στις 6 Ιανουαρίου, Le jour de l'Épiphanie αλλά πλέον από τις παραμονές της πρωτοχρονιάς τα γαλλικά αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία γεμίζουν με τις παραδοσιακές galette. Παλαιότερα - το γλυκό περιείχε ένα... ρεβίθι, ενώ τώρα κάθε μαγαζί επινοεί το δικό του (τύπου) φλουρί! Όποιος το τύχει, φοράει την χρυσή χάρτινη κορώνα που δίδεται μαζί με την βασιλόπιτα και στέφεται βασιλιάς της μέρας, ενώ όλοι οφείλουν να του κάνουν όλα τα χατίρια για εκείνη την ημέρα. Άλλο παραδοσιακό Γαλλικό γλυκό είναι χριστουγεννιάτικο κορμός ή αλλιώς Buche de Noel ένα υπέροχο γλυκό- συχνά σοκολατένιο- του οποίου το παντεσπάνι γίνεται χωρίς αλεύρι.

Ιταλία και πανετόνε
Αφράτο μυρωδάτο υγρό κέικ που δεν λείπει από κανένα παραδοσιακό ιταλικό τραπέζι. Η ιστορία λέει πως κάποια παραμονή Χριστουγέννων ο μάγειρας του Δούκα του Μιλάνου Λουδοβίκου Μαρία Σφόρτσα ανακάλυψε έντρομος ότι το γλυκό που είχε ετοιμάσει για τους καλεσμένους, είχε καεί. Την κατάσταση έσωσε ο Τόνι, ένας μικρός παραγιός, που είχε φτιάξει με όσα υλικά είχαν περισσέψει του μάγειρα ένα γλυκάκι γι’ αυτόν και τους φίλους του, προσθέτοντας βούτυρο, αυγά και ζάχαρη. Ο δούκας και οι καλεσμένοι του ενθουσιάστηκαν και το «ψωμί του Τόνι» («Ιl pane del Toni») έγινε το αγαπημένο Πανετόνε.

Αγγλία και πουτίγκα
Το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό στην Αγγλία είναι η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα. Είναι από τα γλυκά που τρώγονται μόνο μια φορά το χρόνο και είναι το κατεξοχήν επιδόρπιο του εγγλέζικου χριστουγεννιάτικου δείπνου. Λέγεται ότι πρέπει να περιέχει 13 υλικά, που συμβολίζουν τον Ιησού και τους μαθητές του, ενώ κατά την παρασκευή της κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να ανακατεύει την πουτίγκα με φορά από την Ανατολή προς τη Δύση προς τιμήν των τριών βασιλιάδων (των Τριών Μάγων) που ήρθαν να προσκυνήσουν τη γέννησή του Ιησού. Ένα άλλο έθιμο είναι να βάζουν ένα ασημένιο νόμισμα στην πουτίγκα και όποιος το βρει, θεωρείται ότι θα έχει τύχη και υγεία για όλο το χρόνο.

Η ιστορία της ξεκινά στο 14ο αιώνα. Τότε η πουτίγκα ήταν μια πηχτή σούπα, από ζωμό βοδινού, σπασμένο στάρι, σταφίδες, δαμάσκηνα κρασί και μπαχαρικά. Το 1595 ο χυλός αυτός εξελίχθηκε στην πουτίγκα με δαμάσκηνα καθώς είχε αποκτήσει πιο πηκτή μορφή. Την θέση της στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι την οφείλει στη βασίλισσα Βικτωρία και τον σύζυγό της Αλβέρτο, που καθώς λάτρευε την πουτίγκα ζήτησε να την τοποθετήσουν σαν επιδόρπιο στο κέντρο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

Ελλάδα και βασιλόπιτα
Στο σχολείο μάθαμε ότι το έθιμο προέκυψε όταν κάποιος σκληρός και άπληστος εχθρός απειλούσε την πόλη Καισαρεία και ο Άγιος Βασίλειος ζήτησε από τους χριστιανούς να μαζέψουν ότι πολύτιμο είχαν για να τον εξευμενίσουν. Όταν ο κίνδυνος πέρασε και δεν ήξεραν πώς να μοιράσουν τα υπάρχοντα του κόσμου, η ιδέα του Άγιου Βασιλείου ήταν να φτιάξουν ψωμάκια μέσα στα οποία έβαλαν κοσμήματα και τα μοίρασαν τυχαία στον κόσμο.

Αυστραλία και γλειφιτζούρια μπαστουνάκια
Ο μύθος λέει ότι το 1670 ο διευθυντής μιας χορωδίας έδωσε στους τραγουδιστές από ένα γλειφιτζούρι κατά την διάρκεια της λειτουργίας της Γέννησης στον Καθεδρικό Ναό της Κολονίας, για να τους κρατήσει ήσυχους. Και λέγεται ότι είχε ζητήσει τα γλειφιτζούρια να έχουν μια κόυρμπα στην μια άκρη για να μοιάζουν με τα ραβδιά των βοσκών, λόγο της ημέρας. Η μαζική παραγωγή αυτού του τύπου των γλειφιτζουριών ξεκίνησε το 1920 και δίδονταν σαν δώρα στα παιδιά και τους φίλους τα Χριστούγεννα. Τότε ήταν που άρχισαν να χρησιμοποιούνται σαν στολίδια στα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Στην Αυστραλία στολίζουν ολόκληρα Χριστουγεννιάτικα δέντρα με τέτοια ζαχαρωτά.

Κολομβία και natilla
To παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων της Κολομβίας και πολλών άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής είναι τα natillas που μοιάζουν με κάτι μεταξύ πουτίγκας και κρέμας καραμελέ με άρωμα κανέλας, Το γλυκό από επάνω πασπαλίζεται με κανέλα ή τρίμα καρύδας. Άλλο δημοφιλές γλυκό της περιοχής είναι το Bunuelo που μοιάζει με στρογγυλούς λουκουμάδες, ντόνατ με άρωμα γλυκάνισου.

Ουγγαρία και Szaloncukor
Μια παράδοση που έρχεται από τον 19ο αιώνα. Μικρές καραμέλες με επικάλυψη σοκολάτας που τυλίγονται σε πολύχρωμο αλουμινόχαρτο και κρεμιούνται από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Φιλιππίνες και Bibingka
Ένα κέικ από αλεύρι ρυζιού και γάλα καρύδας. Η παρασκευή του διαρκεί πολύ, αφού ψήνεται σε πυρίμαχο σκεύος ώρες για πολλές πάνω σε ζεστά κάρβουνα ενώ το καλύπτεται από φύλλα μπανανιάς. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα μαλακό κέικ με σπογγώδη υφή που έχει έντονα αρώματα από καπνισμένα φύλλα μπανανιάς. Από επάνω μπαίνει επικάλυψη ζάχαρης ή καρύδας ή και βουτύρου.

Ισπανία Polvorón και Tortell
Το Polvorón είναι ένα μαλακό shortbread που φτιάχνεται από αλεύρι γάλα, ζάχαρη και ξηρούς καρπούς και ζωικό λίπος. Το Tortell πάλι είναι ένα στρογγυλό γλυκό φτιαγμένο από marzipan που σε κάποιες περιπτώσεις έχει γλάσσο με φρούτα. Παραδοσιακά τρώγεται στις 6 Ιανουαρίου, στην τελευταία από τις 12 μέρες των Χριστουγέννων (Twelve Days of Christmas). Το tortell de Reis περιέχει δύο εκπλήξεις. Ένα φασόλι και μια φιγούρα ενός και των τριών μάγων. Αυτός που κερδίζει την φιγούρα φορά μια χάρτινη κορώνα ενώ αυτός πού κερδίζει το φασόλι πληρώνει το tortell.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

GOING OUT: Τελευταία Ενημέρωση