ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Έκθεση: «Γκίκας, Craxton, Fermor: Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα»

Η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα» μέσα από το έργο τριών μεγάλων δημιουργών παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό από τη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Από τις 24 Φεβρουαρίου, το φιλότεχνο κοινό της Κύπρου θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μια συναρπαστική ανασκόπηση της ζωής και του έργου τριών σημαντικών προσωπικοτήτων της τέχνης και των γραμμάτων του 20ού αιώνα, σε μια έκθεση που διερευνά τη φιλία που τους ένωσε για σχεδόν μισό αιώνα και την κοινή αγάπη που μοιράζονταν για την Ελλάδα και τον ελληνικό κόσμο. Η έκθεση με τίτλο Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα αντανακλά μέσα από τα κείμενα του Patrick Leigh Fermor και το ζωγραφικό έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και του John Craxton τις μαγευτικές εξερευνήσεις τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, εμπνευσμένοι από την Ύδρα, την Καρδαμύλη, την Κρήτη και την Κέρκυρα.

Το έργο τους δεν καταδεικνύει μόνο την αγάπη τους για την Ελλάδα – την ιστορία, τον μύθο, την ύπαιθρο και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Μέσα από πίνακες, φωτογραφίες και κείμενα των τριών δημιουργών, η έκθεση επιδιώκει να αντικατοπτρίσει τις συναρπαστικές αναζητήσεις τους, τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις, καθώς και την αφοσίωσή τους στη χαρά της ζωής.

Η γοητευτική αυτή επισκόπηση, τόσο της προσωπικότητας και του αλληλένδετου έργου τους, όσο και των μαγικών όψεων που είχε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, θα παρουσιαστεί σε μια έκθεση-αφιέρωμα στους τρεις μεγάλους δημιουργούς που τίμησαν με το έργο τους τη χώρα που τους ενέπνευσε, από τις 24 Φεβρουαρίου έως και το τέλος Μαΐου στην αίθουσα Προσωρινών Εκθέσεων της Λεβεντείου Πινακοθήκης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, κύριος John Christopher William Kidd.

Για περισσότερες πληροφορίες, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί στο τηλέφωνο 22668838 και στο info@leventisgallery.org.

Λίγα λόγια για τη ζωή των τριών δημιουργών στην Ελλάδα
Το 1945 και το 1946 είναι τα χρόνια γνωριμίας τους. Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας γνωρίζει τον John Craxton και τον Patrick Leigh Fermor στο Λονδίνο, ενώ αργότερα οι δύο τελευταίοι συναντιούνται στην Αθήνα. Η φιλία ανάμεσα στους τρεις άνδρες αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτική, αφού διήρκησε για πενήντα περίπου χρόνια και αναπτύχθηκε με κοινό σημείο αναφοράς την αγάπη τους για την Ελλάδα. Η Ελλάδα αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της σχέσης τους και συνάμα έμπνευση, που φανερώνεται σε κάθε πτυχή του έργου τους. Εκτός από την Αθήνα και το Λονδίνο, τέσσερις ακόμη τόποι επισφράγισαν τη φιλία τους: η Ύδρα, η Καρδαμύλη, η Κρήτη και η Κέρκυρα. Είναι ακριβώς οι τόποι που επέλεξαν να ζήσουν.

Η Ύδρα συνιστά ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή και των τριών φίλων, αλλά και ένας πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων, διανοουμένων και καλλιτεχνών. Για τον Γκίκα ήταν το σπίτι των παιδικών του χρόνων και αργότερα το καταφύγιό του, ο τόπος έμπνευσής του. Για τον Leigh Fermor, «μια πηγή ευτυχίας», όπως έλεγε ο ίδιος, ένα ησυχαστήριο για τη συγγραφή του βιβλίου του. Για τον Craxton, ένας τόπος δημιουργίας λίγο πριν ανακαλύψει τον δικό του παράδεισο στην Κρήτη.

Το 1947 Ο John Craxton επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κρήτη και, όταν ξαναγυρίζει έναν χρόνο αργότερα, ζωγραφίζει έργα με θέμα τους Κρητικούς βοσκούς. Ο τόπος και οι άνθρωποι τον γοητεύουν και έτσι το 1960 αποφασίζει να ακολουθήσει το όνειρό του και να ζήσει στα Χανιά – «στην αγαπημένη μου πόλη, στο αγαπημένο μου νησί». Το σπίτι πάνω από το βενετσιάνικο λιμάνι έγινε ο κύριος τόπος εργασίας του• πολλοί από τους πιο γνωστούς πίνακές του, με χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες, σκηνές από την καθημερινή ζωή, καθώς και τοπία της κρητικής γης, δημιουργούνται εκεί.

Ο Leigh Fermor ανακαλύπτει τον δικό του παράδεισο-καταφύγιο στην Καρδαμύλη. Ο φίλος του, ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας, γοητευμένος από τη φύση της περιοχής, ζωγραφίζει τοπία της περιοχής, αλλά και δημιουργεί έργα για τη διακόσμηση του σπιτιού. Εκεί ο Leigh Fermor θα αφοσιωθεί στη συγγραφή: «Επιτέλους μπορούσα να βηματίζω ανάμεσα στα ελαιόδεντρα επί ώρες, σχηματίζοντας φράσεις και διαλύοντάς τες σε κομματάκια ξανά»…

Τελευταίος σταθμός, η Κέρκυρα. Ένα παλιό ελαιοτριβείο στις Σινιές της Κέρκυρας θα αποτελέσει τον νέο τόπο συνάντησης και δημιουργίας από τη δεκαετία του ’70 για τους Γκίκα, Craxton και Leigh Fermor. Εκεί ο Γκίκας θα δημιουργήσει ένα νέο «ειδυλλιακό σκηνικό», «ένα καταφύγιο μοναδικής ατμόσφαιρας και γοητείας», που θα μοιραστεί και θα εμπνεύσει και τους τρεις φίλους.

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση