ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Mαύρο oversized top και cycling παντελονάκι
 

Γυάλινη οροφή

Στην Κύπρο οι γυναίκες θα πρέπει όχι απλά να κάνουν άλματα αλλά κυρίως να παλέψουν πάρα πολύ και με αποφασιστικότητα

Θεανώ Καλαβανά

Θεανώ Καλαβανά

Το 2014 ο αριθμός των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν περίπου 11% (δηλαδή 11 γυναίκες στις 100), το 2018 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 36%. Μάλιστα το 2018 στην κοινή δήλωση τους οι Αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και όλοι Επίτροποι υπογράμμιζαν την επιθυμία για επίτευξη ισότητας για τα κορίτσια και για τις γυναίκες σε όλες τις πτυχές της ζωής: πρόσβαση στην εκπαίδευση, ίση αμοιβή για ίση εργασία, πρόσβαση σε ηγετικές θέσεις στον εταιρικό κλάδο, στην πολιτική καθώς και προστασία από τη βία. Αυτή η κοινή δήλωση έκανε το γύρο του κόσμου, κάποια Ευρωπαϊκά κράτη έκαναν άλματα σε αυτά τα θέματα και κάποια άλλα όπως η Κύπρος μετρούσαμε το περασμένο καλοκαίρι δολοφονίες γυναικών.

Η δική μας γυάλινη οροφή εδώ στην Κύπρο είναι τόσο ανθεκτική που οι γυναίκες εδώ θα πρέπει όχι απλά να κάνουν άλματα αλλά κυρίως να παλέψουν πάρα πολύ και με αποφασιστικότητα. Η γυάλινη οροφή για όσους δεν έχουν ξανακούσει τον όρο, αφορά κυρίως τις χαμηλότερες, συγκριτικά με τους άντρες στις ίδιες θέσεις, αμοιβές καθώς και τις λιγότερες ευκαιρίες ανέλιξης στον επαγγελματικό και επιχειρηματικό τομέα. Οι γυναίκες χρειάζεται να επιμένουν να αμείβονται εξίσου, να παίρνουν τις ανάλογες πρωτοβουλίες και να διεκδικούν ηγετικές θέσεις έστω και αν αυτό σημαίνει να ρισκάρουν. Ο εφησυχασμός και η (α)βάσιμη δικαιολογία ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες στις ζωές μας δεν είναι εργαλεία ανάπτυξης ούτε η απαρχή μιας νέας θεσμοθέτησης που να αφορά αυτό το θέμα. Χρειάζεται να βγούμε από τη ζώνη άνεση μας, καμιά αλλαγή δεν γίνεται αν δεν ξε-βολευτούμε.

Η γυάλινη οροφή της χώρας μας δεν έχει ακόμη αποκτήσει τις απαραίτητες ρωγμές και αυτό διαχέεται πολύ ξεκάθαρα στην κοινωνία με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ο πιο απλός τρόπος να το παρατηρήσετε είναι στον πολιτικό στίβο της χώρας, δείτε απλά μια φωτογραφία της κυβέρνησης στην οποία στέκονται στη σειρά όλοι οι Υπουργοί, είτε θα δυσκολευτείτε να εντοπίσετε τις γυναίκες από τους συνολικά 15 Υπουργούς /Υφυπουργούς, είτε θα τις εντοπίσετε αμέσως γιατί απλούστατα είναι μόνον 2! Κάτι παρόμοιο μπορεί να διακρίνει κανείς και στις μεγάλες επιχειρήσεις κάνοντας μια αναζήτηση των ατόμων που είναι στις ηγετικές θέσεις. Υπάρχουν επίσης, τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές διαφημίσεις που παρουσιάζουν ένα άντρα να απολαμβάνει ένα ζεστό μπάνιο μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά και μια γυναίκα να απολαμβάνει το μπάνιο μετά από μια κουραστική μέρα με τα παιδιά, τα ψώνια, τα μαγειρέματα και να την πονάνε τα πόδια της. Αυτά τα στερεότυπα πρέπει να παλέψουμε. Δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά είμαι βέβαιη ότι αλλάζουν, φτάνει εμείς να μιλάμε ανοιχτά πλέον για αυτά!

Αν η δική μας γενιά δεν ρίξει την γυάλινη οροφή τότε οι κόρες μας θα λειτουργούν και αυτές αβοήθητες κα δυσαρεστημένες κάτω από αυτήν. Ας κάνουμε το άλμα που χρειάζεται για να γίνουμε πρότυπα ηγεσίας προς μίμηση από τις νεαρότερες γενιές κοριτσιών. Οι γιαγιάδες των περισσοτέρων της γενιάς μου (με κάποιες μικρές εξαιρέσεις), διοικούσαν το σπίτι, η δική μας η γενιά οφείλει να διοικήσει τον κόσμο και να τον κάνει πολύ καλύτερο από ότι είναι σήμερα!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θεανώ Καλαβανά: Τελευταία Ενημέρωση

X