Δημήτρης Λοττίδης
Το editorial του Δημήτρη Λοττίδη για το τεύχος Μαϊου.
Αγαπητή μου αναγνώστρια,
Αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε αρνητικές εκπλήξεις αυτό το καλοκαίρι, δηλαδή καμία βόμβα από τη Συρία, καμία τράπεζα που δεν βρήκε να πουληθεί, αυτό θα σημαίνει την επιστροφή στη χαρά. Θετική ενέργεια και χαρά σημαίνουν ηρεμία, να έχεις λεφτά να πας διακοπές, να έχεις διάθεση να κεράσεις φίλους στο φαγητό, να κάνεις μια μικρή ανακαίνιση στο σπίτι. Σημαίνουν, επίσης, τον προγραμματισμό για να αγοράσουμε νέα ρούχα για την παραλία και τις υγρές ζεστές νύχτες. Ακόμη, η μεσαία οικογένεια θα μπορεί να ονειρευτεί να φτιάξει ένα σπίτι ή να διορθώσει το πατρικό της στο χωριό. Από αυτό το καλοκαίρι θα μπορείς να σκέφτεσαι αν θα αγοράσεις αυτοκίνητο ή και να μπορείς να ξοδέψεις ένα κομπόδεμα στην ομορφιά σου, έτσι, επειδή θα χαρείς. Τονίζω πως η επιστροφή της ομαλότητας αφορά στη μεσαία οικογένεια, τη γυναίκα που ο άντρας της δεν είναι βιομήχανος, δεν έχει σουπερμάρκετ και δεν είναι ντιβέλοπερ. Γιατί γι’ αυτές τις κυρίες δεν επηρεάστηκε ποτέ σε σοβαρό βαθμό η κανονικότητά τους το 2013, απλώς απορρόφησαν στρες από τους αγχωμένους άντρες τους που τους κυνηγούσαν οι τράπεζες και οι απλήρωτοι υπάλληλοι.
Αυτό το καλοκαίρι θα επιστρέψεις εσύ στην επικαιρότητα. Η δασκάλα, η καθηγήτρια, η δημοσιογράφος, πωλήτρια, η γκόμενα, η ελεύθερη, η εσχάτως παντρεμένη. Γιατί εσύ τράβηξες κουπί περισσότερο απ’ όλους τα τελευταία πέντε χρόνια. Ένιωθες ανασφάλεια για τη δουλειά σου, φορούσες και ξαναφορούσες τα ίδια ρούχα, τα ίδια μαγιό για τρία χρόνια, περιόρισες τις διακοπές του καλοκαιριού στις επτά ημέρες σε συγγενείς στην Ελλάδα ή έστω στο Droushia Heights. Εσύ που έκανες χρόνια να καλέσεις φίλους στο σπίτι, που άφησες το μπότοξ στη μέση, που ήθελες boobjob αλλά προείχαν τα δίδακτρα των μικρών παιδιών.
Τα τελευταία χρόνια η μέση Κύπρια γυναίκα υπέφερε σιωπηρά χωμένη με τις ώρες στο timeline του facebook και του instagram, δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα, ένα παράλληλο σύμπαν με νέους φίλους, νέα ενδιαφέροντα, νέο σεξ μέσω της οθόνης του κινητού. Η ανάγκη, όμως, γι’ αυτή την ψυχοθεραπεία και η σπατάλη της ώρας χωρίς κόστος στα social media φτάνουν στο τέλος τους. Έρχεται σιγά-σιγά η ώρα αυτό το καλοκαίρι για να κλείσει λίγες ώρες το κινητό, να μιλήσουμε με φίλους κατ’ ιδίαν, να γελάσουμε, να ερωτευτούμε και να ονειρευτούμε.
Μέσα σ’ αυτό το χαμόγελο, όμως, να χαρείτε, μη σας πιάσει αυτό που έπαθαν οι σημερινές 45χρονες το 2004-2008. Αυτό, δηλαδή, που όλες ήθελαν να γίνουν Ραμόνες, όλες ήθελαν διακοπές και one night stand στη Μύκονο, που όλες ονειρεύονταν σπίτι με πισίνα, Φιλιππινέζα και κηπουρό. Α! Και έναν άντρα να τα πληρώνει αυτά. Μη γίνετε jocker face επειδή έγιναν έτσι δέκα κοσμικές. Ξέρετε αυτές τι περνάνε από την ανία και τη βαρεμάρα τους με τα ψυχοφάρμακα; Δεν θα θέλατε να είστε στη θέση τους, γι’ αυτό μην αποκτήσετε τα μούτρα τους. Αυτή την ώρα της χαράς μην παίρνετε τη Φιλιππινέζα στην παραλία του Fig Tree για να τη δουν και να θεωρήσουν πως ανεβήκατε κοινωνική τάξη. Μη φάτε το κομπόδεμά σας σε μια τσάντα Chanel, επειδή «έχουν όλες στο γραφείο». Μη ζητάτε από αυτόν που πληρώνει (αν έχετε έναν) να σας παίρνει business class για μπουζούκια στην Αθήνα. Είναι τόσο μπανάλ αυτό όσο και οι «influencers» στο instagram, οι οποίες έχουν καταντήσει από τα ποσταρίσματα για σαμπουάν και αλλαντικά σαν το φυλλάδιο προσφορών του Αλφαμέγα. Δεν θέλετε να γίνετε περίγελος σαν αυτές με τα 1000 likes, επειδή βγάζουν μπουτάκι και βυζάκι.
Και δεν έχω πρόβλημα με το τελευταίο. Κάθε άλλο. Εμείς τα περιοδικά το στήσαμε αυτό, αλλά το μπουτάκι και το βυζάκι όταν το βλέπεις το ίδιο κάθε μέρα, είναι σαν να το παντρεύεσαι, και όλοι ξέρουμε πως ο γάμος σκοτώνει το σεξ. Αφήστε που σας εγγυώμαι πως οι περισσότερες «influencers» του instagram έχουν πολύ χειρότερη ερωτική ζωή από εσάς τις «κανονικές», που τις ζηλεύετε.
Τέλος, επειδή πλέον η τράπεζα σάς δίνει ξανά πιστωτική κάρτα με πέντε χιλιάδες όριο, μην ξεκινήσετε για Μπαλί χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτό το καλοκαίρι, επιστρέφουν δειλά-δειλά μετά από χρόνια το μετρημένο γκλάμουρ, η σικ προσέγγιση της ζωής και το χαμόγελο για το μέλλον. Ας μην το υποθηκεύσουμε πάλι με αππωμάρες λες και δεν υπάρχει αύριο. Ζήστε το με έμφαση στην ποιότητα της στιγμής, την εκτίμηση της αισθητικής και το μέτρο της λογικής. Θα έρθουν κι άλλα τέτοια τα επόμενα χρόνια που θα αξίζουν ακόμη περισσότερα.