ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi στενό φόρεμα και μποτάκια
 

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Οδηγός επιβίωσης

Το ταξίδι προς τη γνώση για τους λιλιπούτειους, ξεκινά γεμάτο προσδοκίες και όνειρα για τους γονείς: ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων, προσδοκιών, άγχους και από τις δύο πλευρές. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να κάνετε ως γονείς, ούτως ώστε να βοηθήσετε το αγγελούδι σας με τη νέα τάξη πραγμάτων στη ζωή του. Η Ψυχολόγος- Υπεύθυνη Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, Ρούλα Γεωργοπούλου μάς δίνει λύσεις.
   
Γονείς σε δράση… παιδιά πρώτη φορά στο θρανίο! Πόση περηφάνια και χαρά νιώθουμε που το παιδί μας μεγάλωσε και θα αρχίσει το ταξίδι του στο κόσμο της γνώσης. Όμως κάθε αρχή και δύσκολη οπότε το κάθε παιδί θέλει τον χρόνο του και έχει τον τρόπο του για να προσαρμοστεί στις νέες καταστάσεις της ζωής του. Όμως, καθώς ο δρόμος της κοινωνικοποίησης και της αυτονομίας στην προσχολική ηλικία περνάει από το νηπιαγωγείο, η περιβόητη «πρώτη μέρα στο σχολείο» μπορεί με λίγη βοήθεια να γίνει μια από τις πιο ωραίες αναμνήσεις για τα παιδιά!

ΚΑΛΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αποβάλετε το δικό σας άγχος και μιλήστε στα παιδιά σας για το σχολείο, λύστε τους τις απορίες και προκαλέστε την περιέργεια, το ενδιαφέρον και γιατί όχι τον ενθουσιασμό τους!
Μη χρησιμοποιείτε το σχολείο ή τη δασκάλα ως απειλή για οποιαδήποτε ανυπάκουη συμπεριφορά. Αντίθετα, δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι είναι προνόμιο να πηγαίνει σχολείο.
Διδάξτε στο παιδί σας να αυτοεξυπηρετείται και να είναι όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητο.

ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΜΕΝΟ ΣΕ ΣΑΣ:
Η σταδιακή γνωριμία με διάφορα πρόσωπα και χώρους.
Να είστε ήρεμοι και συνεπείς. Συνοδεύστε το παιδί σας στη νέα του «περιπέτεια» χωρίς άγχος και νευρικότητα, να είστε βέβαιοι ότι θα το διαισθανθεί.
Δημιουργήστε ένα «τελετουργικό» για να αποχαιρετίσετε το παιδί σας, στο οποίο να λέτε ένα ευχάριστο, τρυφερό και σταθερό αντίο.
Μείνετε, στην αρχή, λίγη περισσότερη ώρα μαζί του, αφού προηγουμένως του έχετε εξηγήσει ότι ενώ θα είναι στο σχολείο, εσείς θα είστε στη δουλειά ή στο σπίτι.

ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ:
Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον που ενθαρρύνει αντί να κρίνει το παιδί, και του προσφέρει αποδοχή, ασφάλεια, κατανόηση, επιτρέποντας τα λάθη και τις αποτυχίες.
Αποφύγετε τις συγκρίσεις με άλλα αδέρφια ή με άλλους μαθητές, πείτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε και το θαυμάζετε, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις του στο σχολείο.
Ενθαρρύνετέ το να αναλάβει περισσότερες ευθύνες στο σπίτι.
Επιτρέψτε του να εκφράζει ελεύθερα τους προβληματισμούς του.

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ
ΤΙΡ: Ένα σταθερό πρόγραμμα δημιουργεί ασφάλεια στο παιδί, ενώ παράλληλα δεν αφήνει περιθώρια για να υπάρξουν διαφωνίες μεταξύ σας. Χρειάζεται σταθερότητα στην ώρα της ξεκούρασης, της μελέτης και στον χώρο της μελέτης, παράλληλα σωστή διατροφή και ύπνος και φυσικά «χώρος» για παιχνίδι.

Οι αναγκαίες κοινωνικές ικανότητες συμπεριλαμβάνουν:

  • να μπορεί να συναναστρέφεται και με ανθρώπους εκτός του οικογενειακού του περιβάλλοντος
  • να έχει την ικανότητα να μοιράζεται τα πράγματά του
  • να παίζει και με άλλα παιδιά
  • να πηγαίνει μόνο του τουαλέτα
  • να έχει καλό έλεγχο συμπεριφοράς
  • να μπορεί να αποχωριστεί τη μαμά
  • να κάθεται και να ακούει

Πηγή: Beautiful People

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση