ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Που οφείλεται η μειωμένη ερωτική επιθυμία των ανδρών;

Όταν αναφερόμαστε στην ερωτική διάθεση των δύο φύλων το στερεότυπο που επικρατεί αφορά στο «αχόρταγο» αρσενικό, τον άνδρα που είναι πάντα πρόθυμος να εμπλακεί στο σεξουαλικό παιχνίδι εφόσον η σύντροφός του είναι διαθέσιμη. Η γυναίκα από την πλευρά της είναι εκείνη που συνήθως δεν αναζητά τόσο συχνά το σεξ και που, σύμφωνα πάντα με τη κοινή πεποίθηση, κατά κανόνα αντιμετωπίζει προβλήματα μειωμένης σεξουαλικής διάθεσης. Στην πραγματικότητα όμως και οι άνδρες μπορούν να χάσουν την ερωτική τους επιθυμία.

Η σεξουαλική επιθυμία αποτελεί το πρώτο στάδιο, την αρχή της σεξουαλικής λειτουργίας.  Αναφέρεται στη διάθεση του ατόμου να εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα και εκδηλώνεται με διάφορα ερεθίσματα και φαντασιώσεις. Κατά τη διαταραχή τόσο η επιθυμία όσο και οι φαντασιώσεις παρουσιάζουν μείωση ή ολοκληρωτική απουσία. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γενικά ή με μια συγκεκριμένη γυναίκα και μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε φάση της σεξουαλικής ζωής του άνδρα.

Κάποιες φορές τα πράγματα είναι αρκετά απλά και η απουσία ερωτικής διάθεσης οφείλεται στην έλλειψη έλξης και πόθου για τη σύντροφο του, ενώ φαντασιώνεται και επιθυμεί άλλες γυναίκες. Εάν όμως ο άνδρας αναφέρει πως γενικά δεν έχει διάθεση για σεξ, αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα μεγάλο αριθμό παραγόντων. Καταρχήν ενδεχομένως να υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας ψυχικής νόσου όπως αγχώδεις διαταραχές, συναισθηματικές διαταραχές και διαταραχές προσωπικότητας. Για παράδειγμα η συμπτωματολογία της κατάθλιψης περιλαμβάνει τόσο τη μειωμένη λίμπιντο όσο και την απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που μέχρι πρότινος ήταν ευχάριστες.

Επίσης οι χρόνιες οργανικές παθήσεις όπως ο διαβήτης και η νεφρική ανεπάρκεια μειώνουν την ερωτική διάθεση, ενώ παθήσεις όπως ο καρκίνος είναι λογικό να επηρεάζουν την σεξουαλική επιθυμία αφού τόσο ο πόνος όσο και η κακή εικόνα που το άτομο έχει για την εικόνα του λειτουργούν ανασταλτικά.

Τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης ενοχοποιούνται σε μεγάλο βαθμό, καθώς και κάποιες άλλες ορμονικές διαταραχές όπως ο υποθυρεοειδισμός. Κάποιες φαρμακευτικές αγωγές (π.χ. αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, κατασταλτικά του ΚΝΣ), η χρήση και η κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών αποτελούν επίσης επιβαρυντικούς παράγοντες. 

Συχνά κάποια άλλη σεξουαλική δυσλειτουργία εμφανίζεται πρώτη και μπορεί να οδηγήσει δευτερογενώς σε μείωση ή απουσία της διάθεσης για σεξ. Για παράδειγμα άνδρες που παρουσιάζουν προβλήματα στύσης, χάνουν την επιθυμία τους ως αντίδραση στις συνεχόμενες αποτυχίες. Ανάλογα αποτελέσματα μπορεί να έχουν και οι διαταραχές του οργασμού (πρόωρη και ανεσταλμένη εκσπερμάτιση).

Κυρίαρχο ρόλο βέβαια κατέχει και μια σειρά από ψυχολογικούς παράγοντες που περιλαμβάνουν το άγχος, το εργασιακό στρες, τα οικονομικά προβλήματα, το πένθος, μια προηγούμενη αρνητική σεξουαλική εμπειρία, το φόβος της αποτυχίας, τις αυξημένες προσδοκίες και την ανασφάλεια σε σχέση με το σεξουαλικό ρόλο. Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία μπορεί να έλθει και ως αντίδραση σε μια συγκρουσιακή ή αδιάφορη σχέση.

Να αναφέρουμε επίσης πως εκτός από τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, ο άνδρας μπορεί να αναπτύξει και άλλη μία σχετική δυσλειτουργία που ονομάζεται σεξουαλική αποστροφή. Ο άνδρας δηλαδή αποστρέφεται ή με άλλα λόγια σιχαίνεται την σεξουαλική επαφή και ότι εκείνη εμπεριέχει.

Οι διαταραχές της επιθυμίας δημιουργούν δυσφορία τόσο στον άνδρα όσο και στη σύντροφό του. Πολλές φορές απομακρύνουν τους συντρόφους, προκαλούν συγκρούσεις και διαταράσσουν την οικογενειακή ηρεμία.

Αντιμετωπίζονται όμως και εφόσον δεν συντρέχουν οργανικοί παράγοντες, οι ειδικοί σεξουαλικής υγείας μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη καθοδήγηση προς την αναζήτηση λύσης.

Dr Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
& Θέκλα Βασιλείου Ψυχολόγος

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com

Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση