ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Η αποκαλυπτική εμπειρία της συμβίωσης

Η αρχή της σχέσης συνοδεύεται από την εξιδανίκευση του ερωτά, την ένταση των συναισθημάτων και την πεποίθηση ότι αυτό που ζούμε δεν έχει ημερομηνία λήξης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιλέγουμε να παραβλέψουμε ή να δικαιολογήσουμε συμπεριφορές που δεν μας αρέσουν, συνήθειες του άλλου που μας εκνευρίζουν ή ακόμα και κακοποιητικές συμπεριφορές ή συμπεριφορές που θίγουν την προσωπικότητα μας.Για παράδειγμα, ο ένας σύντροφός «βγάζει τα νεύρα του» στον άλλον, μιλά απαξιωτικά, τον μειώνει ή τον εξευτελίζει, ασκεί έλεγχο, δεν ενδιαφέρεται για τις ανάγκες του, ζητά επιβεβαίωση με τρόπους απόλυτους, καταπιεστικούς ή χειριστικούς.Αυτές οι εικόνες μπορεί να εμφανίζονται από τα αρχικά στάδια μιας σχέσης αλλά η συχνότητα και οι χρόνοι που έχουμε επαφή με τον άλλον, καταφέρνουν πολλές φορές να καμουφλάρουν την σημασία τους. Όταν όμως δύο άνθρωποι αποφασίσουν να ζήσουν μαζί, η καθημερινή τριβή βγάζει στην επιφάνεια πιο ξεκάθαρα τις συμπεριφορές αυτές, κάνοντάς το σαφώς δυσκολότερο να τις παραβλέψουμε ή να τις αγνοήσουμε. Και εκεί ακριβώς έγκειται η δυνατότητά μας να τις διαχειριστούμε. Μπορεί όμως η συμβίωση να λειτουργήσει «προστατευτικά», προκειμένου να αποφύγουμε ένα γάμο που θα χαρακτηρίζεται από αυτές τις εικόνες;

Η συμβίωση αποτελεί την ενηλικίωση της σχέσης αλλά πολλές φορές και τη δική μας. Το πέρασμα από τη ξεγνοιασιά και την ανεμελιά της συνάντησης σε περιορισμένο χρόνο, στην ουσιαστική επένδυση και στην αξιολόγηση του κατά πόσο μπορούμε να μοιραστούμε μια κοινή ζωή. Βλέπουμε πως ο καθένας από εμάς διαχειρίζεται τα προβλήματα, τα οικονομικά του, τα «νεύρα» της δουλειάς, τα όρια που βάζουμε σε τρίτους, τις προτεραιότητες μας, πως επιλέγουμε να αποφορτιστούμε, τι επιλέγουμε να μοιραστούμε, πότε ζητάμε βοήθεια και στήριξη, αν και πως καταφέρνουμε να διατηρήσουμε τις ισορροπίες στη ζωή μας, πως διαχειριζόμαστε τις ανασφάλειές μας. Δεν αντιλαμβάνομαι την συμβίωση σαν ένα test drive που θα αποκαλύψει το «ποιόν» του άλλου, που θα ξεσκεπάσει τα «κουσούρια» του και θα μας παρέχει εγγυήσεις για την πορεία και την ομαλότητα της σχέσης μας. Ούτε και αποτελεί η συμβίωση απαραίτητα το προοίμιο ενός «καλού γάμου». Αποτελεί όμως μια εξαιρετική ευκαιρία να δούμε τον άλλον σε μια πιο πραγματική και λιγότερο εξιδανικευμένη εικόνα, να καταλάβουμε αν μπορούμε μαζί του να συνεργαστούμε και αν, μέσα από την αλληλεπίδρασή μας, βγάζουμε ο ένας τον «καλό εαυτό» του άλλου, συχνότερα από ότι βγάζουμε τον «κακό». Κυρίως όμως, αποτελεί για τον καθένα από εμάς μια ευκαιρία να δούμε τον εαυτό μας, τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις μας, να δοκιμαστούμε, να αξιολογήσουμε τη δυνατότητα να σχετιστούμε με ένα άλλον άνθρωπο, να βρούμε τρόπους να διαχειριζόμαστε τις ματαιωμένες μας προσδοκίες, να δούμε αν μπορούμε να επενδύσουμε βαθιά σε μια κατάσταση, που τοποθετούμε τα όριά μας και τι ανεχόμαστε.

Η συμβίωση λοιπόν μπορεί να αποτελέσει μια εμπειρία αποκαλυπτική για τον εαυτό μας και για τον σύντροφο, να μας φανερώσει επαναλαμβανόμενα μοτίβα που θα μας μας προβληματίσουν, που ενδεχομένως να μας ωθήσουν να επεξεργαστούμε την ιδέα του χωρισμού ή ακόμα και να χωρίσουμε. Από την άλλη, μας δίνει την ευκαιρία να δουλέψουμε όλα αυτά που προκύπτουν, να διαφοροποιηθούμε ως προς τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις μας, να δούμε αν τελικά η συνύπαρξή μας μπορεί να είναι λειτουργική, ομαλή και ευχάριστη.

Σε όλα τα παραπάνω η συμβίωση μπορεί να μας βοηθήσει. Δεν μπορεί όμως να μας προστατέψει ούτε από τον εαυτό μας, ούτε από ένα σύντροφο που δεν μας σέβεται. Τουλάχιστον όχι όσο εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαχειριστούμε τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται και φυσικά, όχι όσο επιλέγουμε να τα δικαιολογούμε. Με άλλα λόγια, αν κανείς επιλέγει να μένει σε μια σχέση που δεν τον ικανοποιεί ή να ανέχεται κακοποιητικές συμπεριφορές, η συμβίωση πιθανόν να προχωρήσει σε γάμο, με την πεποίθηση πως τα προβλήματα θα λυθούν «μαγικά» ή πως οι συμπεριφορές που μας πληγώνουν θα σταματήσουν να επαναλαμβάνονται επειδή… παντρευτήκαμε.

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος 
Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com 
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00
Τηλέφωνο 77.77.28.77

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

LOVE: Τελευταία Ενημέρωση

X