ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Τσάι – Πόσο ωφέλιμο είναι;

 Διαβάστε το Βιογραφικό της Νότας Συρίμη

Αν εξαιρέσουμε τον καφέ καθώς και το νερό τότε το τσάι είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα παγκοσμίως. Αυτό το γεγονός δεν είναι κάτι πρόσφατο αλλά χρονολογείται αρκετές εκατοντάδες χρόνια πριν. Η χαρακτηριστική του γεύση καθώς και μια πληθώρα θετικών επιδράσεων στην υγεία ώθησε στην εξάπλωση του τσαγιού πολύ γρήγορα. Αρκετός κόσμος καταναλώνει το τσάι σε καθημερινή βάση και σίγουρα καλά κάνει αφού πλέον σχεδόν όλες, αν όχι όλες, οι μελέτες συμφωνούν στις ευεργετικές ιδιότητες του. Οι κύριοι και πιο διαδεδομένοι τύποι τσαγιού που κυκλοφοράνε στην αγορά είναι το πράσινο και το μαύρο, αν και υπάρχουν ακόμη δύο είδη (το άσπρο και το τσάι μερικής ζύμωσης ή Ουλόνγκ) τα οποία ελάχιστος κόσμος γνωρίζει και προτιμάει.

Ο κύριος λόγος που το τσάι μπορεί να μας προσφέρει αρκετές ευεργετικές επιδράσεις είναι η υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που είναι χημικές ουσίες με φυτική προέλευση που έχουν την δυνατότητα να βοηθάνε τα ανθρώπινα κύτταρα αφού εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται σε αυτά. Με απλά λόγια, τα αντιοξειδωτικά μπορούν να δράσουν ενάντια σε διάφορες ασθένειες όπως ο καρκίνος. Σε αυτό το σημείο, απλώς να ξεκαθαρίσουμε πως αρκετή κατανάλωση τσαγιού δεν ισούται με εξαφάνιση πιθανότητας εκδήλωσης καρκίνου ή άλλων ασθενειών. Απλώς τα αντιοξειδωτικά που βρισκουμε στο τσάι και συγεκρκιμένα οι πολυφαινόλες μπορούν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο ως προς την αποφυγή καρκίνου ή άλλων ασθενειών.

Εκτός από την πιο πάνω ευεργετική ιδιότητα το τσάι μπορεί επίσης να ωφελέσει τον ανθρώπινο οργανισμό και με άλλους τρόπους. Μια σημαντική ιδιότητα που μας προσφέρει το συγκεκριμένο ρόφημα είναι και το μειωμένο ρίσκο για καρδιακά νοσήματα. Αυτό έχει να κάνει, όπως έχουν δείξει αρκετές πρόσφατες μελέτες, πάλι με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μας προσφέρουν οι πολυφαινόλες. Εάν αναρωτιέστε ποιο είδος τσαγιού είναι το καλύτερο, απλώς να αναφέρουμε πως μεγάλες έρευνες έχουν δείξει πως η καθημερινή κατανάλωση πράσινου και μαύρου τσαγιού, τουλάχιστο 3 φλιτζάνια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για έμφραγμα μέχρι και 21%. Επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε τόσο για το μάυρο αλλά και για το πράσινο τσάι είναι πως μπορούν μέσω ουσιών που διαθέτουν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ως αποτέλεσμα να εμποδίσουν την εμφάνιση διαβήτη. Φυσικά για να συμβεί κάτι τέτοιο η κατανάλωηση πρέπει να είναι και αρκετή (τουλάχιστο 4 φλιτζάνια) αλλά και καθημερινή αφού σε άλλη περίπτωση δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε θαυματουργά αποτελέσματα.

Πέρα από τα πιο πάνω ωφέλη που μπορεί να μας προσφέρει η αρκετή κατανάλωση τσαγιού απλώς να αναφέρουμε πως το πράσινο τσάι έχει συσχετιστεί θετικά με την πρόληψη διαφόρων καρδιαγγειακών παθήσεων, την μείωση και διατήρηση του σωματικού βάρους και την ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας. Όσον αφορά το μαύρο τσάι υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις πως βοηθά ως προς την πρόληψη ενάντια στην στεφανιαία νόσο, στον καρκίνο του παχέους εντέρου και στην διατήρηση της οστικής πυκνότητας και στην πρόληψη ενάντια στην οδοντική πλάκα.

Από τα πιο πάνω είναι φανερό πως το τσάι κρύβει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Για να μπορέσουμε φυσικά να τις εκμεταλεύτούμε πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει και καθημερινή και αρκετή κατανάλωση κυρίως πράσινου και μάυρου τσαγιού.

Μύθοι ή Αλήθειες για το τσάι!

Το τσάι του βουνού είναι είδος τσαγιού;
Λανθασμένα ο κόσμος πιστεύει πως το συγκεκριμένο ρόφημα ανήκει στην ομάδα των τσαγιών. Ο λόγος είναι απλός αφού δεν προέρχεται από τα φύλλα της Camelia sinensis αλλά από φυτό Sideritis και ως αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιφέρει τις ευεργετικές ιδιότητες που μας προσφέρουν τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που συναντούμαι σε οποιοδήποτε είδος τσαγιού.

Είναι το πράσινο τσαί πιο υγιεινό από το μαύρο;
Και σε αυτή την περίπτωση αρκετός κόσμος λανθασμένα πιστεύει πως το πράσινο είναι πιο υγιεινό. Και τα δυο έχουν ωφέλιμες ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και επειδή το καθένα μας προσφέρει διαφορετικά είδη φλαβανοειδών πρέπει να καταναλώνουμε και τα δυο με την ίδια συχνότητα.

Το τσάι περιέχει την ίδια ποσότητα καφείνης με τον καφέ;
Ακόμη ένας αστικός μύθος αφού το τσάι σε καμία περίπτωση δεν περιέχει την ίδια ποσότητα καφείνης όπως τον καφέ. Συγκεκριμένα, ένα φλυτζάνι τσάι (250 ml) περιέχει περίπου 10-50 mg καφείνης ενώ ένα φλυτζάνι στιγμιαίου καφέ (250 ml) περιέχει 60-80 mg καφείνης.

Μπορεί να επηρεάσει το γάλα τις ευεργετικές ιδιότητες που μας προσφέρει το τσάι;
Αν και το τσάι με γάλα είναι από μόνο του υγιεινό ρόφημα πλέον υπάρχουν και επιστημονικές αποδείξεις πως το γάλα έχει αρνητική επίδραση στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μας προσφέρει από μόνο του το τσάι. Άρα, για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε όλες τις ευεργετικές ιδιότητες που μας προσφέρει το τσάι καλό θα ήταν να το καταναλώνουμε χωρίς την προσθήκη γάλακτος.

Μπορεί το τσάι να βοηθήσει στην ενυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού;
Αν και μέχρι πρόσφατα ροφήματα που περιείχαν καφεΐνη, όπως και το τσάι, θεωρούνταν πως είχαν αντίθετα αποτελέσματα ως προς την ενυδάτωση του σώματος μας πλέον δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει πως το τσάι μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ενυδάτωση του ανθρώπινου σώματος αφού πλέον είναι αποδεκτό πως η διουρητική δράση της καφεΐνης δεν μπορεί να θεωρηθεί ως υπεύθυνη για την μη ικανοποιητική ενυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X