ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Τι είναι η χορτοφαγία και τι πρέπει να προσέξετε;

Η χορτοφαγία είναι ένα είδος διατροφής που εφαρμόζεται εδώ και αιώνες σε πολλές διαφορετικές χώρες και κουλτούρες του κόσμου. Υπάρχουν τέσσερα κυρίως είδη δίαιτας χορτοφαγίας:
α) αυστηρός χορτοφάγος που τρώει μόνο φυτικά φαγητά,
β) χορτοφάγος που τρώει μόνο φρούτα, ξηρούς καρπούς, μέλι και φυτικά λάδια,
γ) χορτοφάγος που τρώει γαλοκτομικά προϊόντα και φυτικά φαγητά, και
δ) χορτοφάγος που τρώει γαλακτομικα προϊόντα, αβγά και φυτικά φαγητά.



Όσο πιο ποικίλη είναι η δίαιτα κάποιου χορτοφάγου τόσο πιο εύκολα είναι γι αυτόν να τρέφεται σωστά και να παίρνει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός του.

Το πρώτο και το δεύτερο είδος χορτοφαγίας δε συνιστούνται επειδή είναι πολύ εύκολο να παρατηρηθούν κάποιες ελλείψεις θρεπτικών ουσιών και βιταμινών. Μπορεί όμως κάποιος που είναι χορτοφάγος να σχεδιάσει την δίαιτα του με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιέχει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες που χρειάζεται. Ας μην ξεχνούμε ότι αυτό το είδος δίαιτας είναι καλή για την εμπόδιση χρόνιων ασθενειών όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη και καρκίνου.



Συνήθως μια χορτοφαγική δίαιτα είναι ελλιπής στα πιο κάτω σημεία:
• Θερμίδες. Τα φαγητά ενός χορτοφάγου συνήθως δε είναι πολύ ψηλά σε θερμίδες και αυτό είναι ένα σημείο που απαιτεί προσοχή. Καλό θα ήταν να προστεθεί στη δίαιτα φαγητά πλούσια σε θερμίδες, όπως ξηροί καρποί.

• Πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη που προέρχεται από φυτικές πηγές τείνει να είναι ελλιπής σε ένα ή περισσότερα αναγκαία αμινοξέα για τον οργανισμό μας. Καλό θα ήταν να γίνεται συνδυασμός φαγητών που μπορούν να συμπληρώνουν την έλλειψη κάποιου αμινοξεος. Για παράδειγμα, ρύζι με φασόλια ή φακή, σπέρμα σόγιας με φιστίκια, σπέρμα σόγιας με ρύζι, φασολάκια με αμύγδαλα. Σημειώστε εδώ πως η πρωτεΐνη στη σόγια είναι ίση με αυτή των ζωικών πηγών.

• Σίδηρος. Οι καλύτερες πήγες σιδήρου προέρχονται από ζωικές πηγές. Εδώ πρέπει να καταναλώνονται φαγητά ολικής αλέσεως, ξηρά φρούτα, όσπρια και ξηροί καρποί. Αυτά τα φαγητά είναι πλούσια σε σίδηρο και καλό θα ήταν να τα καταναλώνονται με φαγητά πλούσια σε βιταμίνη C, για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

• Ασβέστιο. Πολύ σημαντικό μέταλλο για τα κόκαλα και για τους μυς μας. Αν αποφεύγονται τα γαλακτομικά προϊόντα τότε δοκιμάστε γάλα από σόγια ή εμπλουτισμένο σε ασβέστιο χυμό ή δημητριακά. Επίσης τα αμύγδαλα, φασολάκια και πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε ασβέστιο.

Άλλες βιταμίνες ή μέταλλα που πιθανόν να είναι ελλιπής σε χορτοφάγους είναι ο ψευδάργυρος, βιταμίνη Β12, Βιταμίνη D, και ριβοφλαβινη.

Σχεδιάστε λοιπόν την διάτα σας με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να καλύπτει όσο καλύτερα γίνεται αυτές τις βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικές ουσίες για να αποφεύγεται κάποια έλλειψη που μπορεί να φέρει αρνητικές συνέπειες στην υγεία σας.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση