ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi στενό φόρεμα και μποτάκια
 

Πόσο εύκολα μεταδίδεται τελικά ο κορωνοϊός από επιφάνειες

Τι αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times

Είχαμε γράψει πολλές φορές άρθρα για το πώς μεταδίδεται ο ιός του κορωνοϊού και πως μπορούμε να προστατευτούμε.

Φυσικά με την πανδημία να έχει εξαπλωθεί πολύ γρήγορα και τους επιστήμονες να προσπαθούν να καταλάβουν όσα περισσότερα μπορούν για τον ιό είναι φυσικό κάποια δεδομένα να αλλάζουν συνεχώς.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC) άλλαξε πρόσφατα το περιεχόμενο της ιστοσελίδας τους αναφέροντας ότι ο κορωνοϊός δεν εξαπλώνεται εύκολα από επιφάνειες και συσκευασίες. 

Για αυτό τον λόγο μέσα από ένα εκτενές ρεπορτάζ οι New York Times απαντούν στο ερώτημα μεταδίδεται τελικά ο κορωνοϊός από επιφάνειες και ψώνια;

Σύμφωνα με του ΝΥΤ οι επιφάνειες που αγγίζουμε συνέχεια αποτελούν εστία μόλυνσης γι’αυτό καλό είναι να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας συνέχεια παρόλα αυτά, αυτός δεν είναι ο βασικό λόγος της μετάδοσης του ιού στις ΗΠΑ δήλωσε η Erin Bromage, ανοσιολόγος - διδάκτωρ Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί.

«Αν ένας θετικός στον κορωνοϊό βήξει ή φτερνιστεί στο χέρι τους, τότε κάποια σταγονίδια μπορεί να “χτυπήσουν” τις γύρω επιφάνειες. Επίσης, το ίδιο άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό αγγίζοντας με το χέρι του ένα ταμείο, χωρίς να έχει πλυθεί. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να ζήσει έως και τρεις ημέρες πάνω σε πλαστικό και ατσάλι, όμως από τη στιγμή που προσγειώνεται σε επιφάνεια το βιώσιμο κομμάτι του αρχίζει να διαλύεται σε διάστημα ωρών. Αυτό σημαίνει ότι ένα σταγονίδιο σε μια επιφάνεια είναι πολύ πιο μεταδοτικό αμέσως μετά τον βήχα/φτάρνισμα»

Όσον αφορά τα ψώνια από το supermarket και την μετάδοση του ιού οι ΝΥΤ αναφέρουν ότι χρειάζεται να αγγίξετε κάτι μολυσμένο
Τι ισχύει για τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ και να «αρπάξετε» αρκετό τμήμα ζώντα ιού στα χέρια σας. Στην συνέχεια θα πρέπει να αγγίζετε το στόμα, την μύτη ή τα μάτια σας για να μολυνθείτε από τον ιό

Η Julia Marcus, επιδημιολόγος από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ τονίζει ότι «Το τελευταίο βήμα σε αυτή την αλυσίδα αιτιών είναι το άγγιγμα των ματιών, της μύτης και του στόματος. Γι' αυτό ο καλύτερος τρόπος για να “σπάσετε” αυτή την αλυσίδα είναι να πλένετε τα χέρια σας».

Σε ζωντανό πείραμα στην Κίνας σύμφωνα με τους ΝΥΤ Τον Ιανουάριο, επτά εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονταν στο ίδιο γραφείο του εμπορικού κέντρου βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, όταν ένας συνάδελφός τους επέστρεψε από την επαρχία Ουχάν.»

Βρέθηκαν τα ίχνη άλλων 24 ατόμων οι οποίοι είχαν κολλήσει κορωνοϊο. Μεταξύ τους υπήρχαν 7 γυναίκες που ψώνισαν από τον εμπορικό αλλά δεν ήρθαν σε επαφή με τους εργαζόμενους.

Τελικά η έρευνα κατέληξε στο ότι ο ιός μεταδόθηκε κυρίως από τις γυναικείες τουαλέτες ή το ασανσέρ.

Φυσικά όλοι είδαμε το βίντεο στο οποίο χρησιμοποιούν black light για να δουν πόσο γρήγορα εξαπλώνεται ο ιός σε ένα εστιατόριο.
«Τα ευρήματα ήταν ανησυχητικά. Σε μια σειρά πειραμάτων, αποδείχθηκε ότι το 86% των εργαζόμενων προσβλήθηκαν από τον “ιό” όταν σπρέι ή σκόνες είχαν τοποθετηθεί σε αντικείμενα που αγγίζονται συχνά σε ένα γραφείο.

Ο Eugene Chudnovsky, καθητητής στο City University της Νέας Υόρκης, επισημαίνει ότι οι επιφάνειες δεν είναι ένας αποδοτικός τρόπος για τη μετάδοση των ιών. Η μετάδοση του ιού της γρίπης από τις επιφάνειες χρειάζεται να φτάσει πρώτα στην επιφάνια μετά στα χέρια και μετά στο πρόσωπο. Ωστόσο η μετάδοση με τον αέρα φτάνει κατευθείαν στα πνευμόνια

Ο Chudnovsky, ένας θεωρητικός φυσικός πιστεύει ότι το ίδιο ισχύει και για τον κορωνοϊό. «Πιστεύω ότι το CDC έχει δίκιο όταν λέει ότι οι επιφάνειες δεν είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης. Οι επιφάνειες που αγγίζονται συχνά από μεγάλο αριθμό ανθρώπων, όπως τα πόμολα ή τα κουμπιά του ασανσέρ, μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στη διασπορά του ιού, απ' ό,τι τα αντικείμενα που αγγίζονται περιστασιακά, όπως οι συσκευασίες τροφίμων που φτάνουν στα σπίτια»

Όπως και να έχουν τα πράγματα δεν ξεχνάμε να πλένουμε τα χέρια μας, να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, να κρατάμε τις αποστάσεις και αν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε μάσκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση