ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Πόσο επικίνδυνη είναι η «πράσινη διατροφή» για την υγεία;

Χορτοφαγία και άθληση

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι με το να αποφεύγουμε το κρέας -γενικά- και να αθλούμαστε καθημερινά, κρατάμε σε ισορροπία τον μεταβολισμό μας. Κι όμως, αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις κρύβει κάποιους κινδύνους. Η διατροφολόγος Νικολέτα Μιχαηλίδου τους αποκαλύπτει.

Η χορτοφαγία είναι ένα είδος διατροφής που εφαρμόζεται εδώ και αιώνες σε πολλές διαφορετικές χώρες και κουλτούρες του κόσμου.

Υπάρχουν τέσσερα κυρίως είδη δίαιτας χορτοφαγίας: Ο αυστηρός χορτοφάγος που τρώει μόνο φυτικά φαγητά, ο χορτοφάγος που τρώει μόνο φρούτα, ξηρούς καρπούς, μέλι και φυτικά λάδια, ο χορτοφάγος που τρώει γαλοκτομικά προϊόντα και φυτικά φαγητά, και ο χορτοφάγος που τρώει γαλακτομικα προϊόντα, αβγά και φυτικά φαγητά.

Όσο πιο ποικίλη είναι η δίαιτα κάποιου χορτοφάγου τόσο πιο εύκολα είναι γι’ αυτόν να τρέφεται σωστά και να παίρνει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός του. Το πρώτο και το δεύτερο είδος χορτοφαγίας δεν συνιστούνται επειδή είναι πολύ εύκολο να παρατηρηθούν κάποιες ελλείψεις θρεπτικών ουσιών και βιταμινών. Μπορεί όμως κάποιος που είναι χορτοφάγος να σχεδιάσει τη δίαιτά του με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιέχει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες που χρειάζεται. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό το είδος δίαιτας είναι καλό για την εμπόδιση χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη και καρκίνου.

Συνήθως μια χορτοφαγική δίαιτα είναι ελλιπής σε:

  • Θερμίδες: Τα φαγητά ενός χορτοφάγου συνήθως δεν είναι πολύ ψηλά σε θερμίδες κι αυτό είναι ένα σημείο που απαιτεί προσοχή. Καλό θα ήταν να προστεθούν στη δίαιτα τροφές πλούσιες σε θερμίδες, όπως ξηροί καρποί.
  • Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη που προέρχεται από φυτικές πηγές τείνει να είναι ελλιπής σ’ ένα ή περισσότερα αναγκαία αμινοξέα για τον οργανισμό μας. Καλό θα ήταν να γίνεται συνδυασμός φαγητών που μπορούν να συμπληρώνουν την έλλειψη κάποιου αμινοξέος. Για παράδειγμα, ρύζι με φασόλια ή φακή, σπέρμα σόγιας με φιστίκια, σπέρμα σόγιας με ρύζι, φασολάκια με αμύγδαλα. Σημειώστε εδώ πως η πρωτεΐνη στη σόγια είναι ίση με αυτή των ζωικών πηγών.
  • Σίδηρος: Οι καλύτερες πήγες σιδήρου προέρχονται από ζωικές πηγές. Εδώ πρέπει  να καταναλώνονται φαγητά ολικής αλέσεως, ξηρά φρούτα, όσπρια και ξηροί καρποί. Αυτά τα φαγητά είναι πλούσια σε σίδηρο και καλό θα ήταν να τα καταναλώνονται με φαγητά πλούσια σε βιταμίνη C, για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.
  • Ασβέστιο: Πολύ σημαντικό μέταλλο για τα κόκαλα και για τους μυς μας. Αν αποφεύγονται τα γαλακτομικά προϊόντα τότε δοκιμάστε γάλα από σόγια ή εμπλουτισμένο σε ασβέστιο χυμό ή δημητριακά. Επίσης, τα αμύγδαλα, φασολάκια και πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε ασβέστιο.

Η χορτοφαγία είναι μία από τις δημοφιλέστερες δίαιτες στο δυτικό κόσμο, αφού πολλοί πιστεύουν πως βοηθά στην καλή υγεία. Είναι όμως δημοφιλής και στον κόσμο των αθλητών, που την προτιμούν για να τους βοηθά στη σταθεροποίηση του βάρους τους. Παρόλα αυτά, αν κάποιος αθλητής δεν προσέξει κάποια σημαντικά στοιχεία στη διατροφή του, το πιθανόν είναι να υπάρξει μείωση στην απόδοσή του.
Συνήθως, οι χορτοφάγοι αθλητές τρώνε ψηλά ποσοστά υδατανθράκων και χαμηλά ποσοστά λίπους και πρωτεΐνης. Αυτό, μπορεί να είναι καλό για αθλητές αντοχής αλλά αν είναι αθλητής δύναμης ή σπριντ που χρειάζεται και ψηλά ποσοστά πρωτεΐνης, τότε ίσως υπάρξει πρόβλημα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξει ένας χορτοφάγος αθλητής είναι να παίρνει την ενέργεια (θερμίδες) που χρειάζεται για να αποδώσει στην προπόνηση, αλλά και στον αγώνα. Το δεύτερο πράγμα, που είναι εξίσου σημαντικό, είναι η πρωτεΐνη, μιας και οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι ελλιπείς στη συγκεκριμένη ουσία, γι’ αυτό και πρέπει να λαμβάνεται μέσω φυτικών πηγών ή σε συνδυασμό τροφών. Η πρωτεΐνη που προέρχεται από φυτικές πηγές δεν θεωρείται ολοκληρωμένη πρωτεΐνη, αφού δεν έχει όλα τα αναγκαία αμινοξέα. Επίσης, εξίσου σημαντικά για τους αθλητές είναι ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη Β12 και ο ψευδάργυρος, στοιχεία δηλαδή που θα βοηθήσουν ένα αθλητή να αποδίδει σωστά..

INFO
Νικολέτα Μιχαηλίδου, Μ.S, R.D, CSSD
Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος / Διατροφολόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X