ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Μία απειλή για το περιβάλλον μας

Διατροφή για...διακοπή καπνίσματος

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθιερώσει την 31η Μαΐου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, με στόχο να ενημερώσει το ευρύ κοινό για τις θανατηφόρες συνέπειες της καπνιστικής έξης, ενώ, παράλληλα, με τη διάδοση των αντικαπνιστικών μηνυμάτων ευελπιστεί στην ευαισθητοποίηση των καπνιστών ως προς τις μεθόδους διακοπής και την αποδέσμευση τους από την νικοτίνη.

"Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις παγκοσμίως αποτελεί ο έλεγχος της παγκόσμιας παραγωγής και ζήτησης του καπνού, συμπεριλαμβανομένων της διαφήμισης, της προώθησης, της επιχορήγησης, της φορολόγησης, καθώς και του αντίκτυπου των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα καπνικά προϊόντα", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Τσικρικά Σταματούλα, γραμματέας της Ομάδας Ελέγχου Καπνού της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, πνευμονολόγος Νοσοκομείου "Σωτηρία", Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας .

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ σχετικά με την χρήση προϊόντων καπνού, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  "ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4000 χημικές ουσίες εκ των οποίων οι 60 τουλάχιστον είναι καρκινογόνες. Πολλές από αυτές όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, η νικοτίνη, η πίσσα, η αμμωνία, η ακετόνη, το κάδμιο και η φορμαλδεΰδη είναι δηλητηριώδεις και τοξικές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η πίσσα που περιέχουν τα τσιγάρα, αποτελεί μίγμα χημικών ουσιών που προάγουν την έναρξη της καρκινογένεσης κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα. Βάσει επιστημονικών δεδομένων, ο κίνδυνος εμφάνισης πληθώρας νοσημάτων που οφείλονται στο κάπνισμα, είναι ανάλογος της αυξητικής έκθεσης στον καπνό, των ετών της καπνιστικής έξης, του είδους των καπνικών προϊόντων καθώς και της πιθανής έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα".

Η κ. Τσικρικά δίνει έμφαση στην κατανόηση από τους νεότερους ότι ο εθισμός στην νικοτίνη σε μικρή ηλικία και πριν την εγκατάσταση της πλήρους συνειδητοποίησης και απόκτησης γνώσης για την καταστροφική της επίδραση, την καθιστά εκτός από επικίνδυνη, μία δύσκολη και επίπονη ως προς την διαδικασία απεξάρτησης και διακοπής στην μετέπειτα ζωή.

Καπνός: Μία απειλή για το περιβάλλον μας

Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διακοπής Καπνίσματος 2022 "Καπνός: Μία απειλή για το περιβάλλον μας" για πρώτη φορά αφυπνίζει την περιβαλλοντική συνείδηση όλων μας, μια και οι επιπτώσεις στη φύση από τα προϊόντα καπνού καταγράφονται ιδιαίτερα δυσμενείς, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Τσικρικά. " Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 600.000.000 δέντρα έχουν κοπεί, 22.000.000.000 λίτρα νερού έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή και την κατασκευή των τσιγάρων, ενώ παράλληλα περισσότεροι από 84.000.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχουν ελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα αυξάνοντας σημαντικά τις τιμές της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας. Επιπρόσθετα, η μη ορθή παγκόσμια διαχείριση των αποβλήτων 4.5 τρισεκατομμύριων αποτσίγαρων ετησίως, παράγει 1.69 δισεκατομμυρίων λίβρες (pounds) τοξικών αποβλήτων, απελευθερώνοντας χιλιάδες χημικές ουσίες στον αέρα, στο νερό και στο έδαφος".

Καπνός: Μία απειλή για το περιβάλλον μας

Οδηγίες διατροφής κατά τη διακοπή του καπνίσματος
Η διακοπή του καπνίσματος είναι μια καίρια απόφαση για τους χρόνιους καπνιστές και απαιτεί αυτοέλεγχο, αυτοσυγκράτηση και πειθαρχεία για να επιτευχθεί. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντας που αποτρέπει τα άτομα, ειδικά τις γυναίκες, από την διακοπή του καπνίματος. Σημειώνοντας πως η πρόσληψη βάρους με τη διακοπή του καπνίσματος δεν είναι κάτι το δεδομένο, αν και όταν υπάρχει, ο μέσος όρος είναι 4-5 κιλά και πως μελέτες έχουν αποδείξει ότι μόνο 10% των ατόμων που διακόπτουν το κάπνισμα παίρνουν πάνω από 12-14 κιλά, η Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Νοσογόνο Παχυσαρκία, Έλενα Τρουλλίδου, προτείνει μερικά πράγματα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κατά την διακοπή του καπνίσματος.

- Αυξήστε την καθημερινή σας σωματική δραστηριότητα
- Προσέξτε τι τρώτε στα ενδιάμεσα γεύματα (snacks): συχνά είναι γεμάτα λίπη και ζάχαρη
- Μην κάνετε στερητικές δίαιτες (< 1200 θερμίδες/ ημέρα)
- Ισορροπείστε τη διατροφή σας:
• Έχετε τρία γεύματα την ημέρα
• Φάτε καλό πρωινό
• Αυξήστε τα όσπρια, τα δημητριακά, τις φυτικές ίνες
• Ελαττώστε τα ζωικά λίπη
• Ελαττώστε το οινόπνευμα και τον καφέ
• Αυξήστε την πρόσληψη βιταμινών A, B, C, E (φρούτα και λαχανικά).

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X