ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi φόρεμα με βολάν και sneakers
 

Ολιγοθερμικές γλυκαντικές ύλες και υγεία

Μας αρέσουν τα γλυκά ροφήματα και βρήκαμε τον τρόπο να τα καταναλώνουμε χωρίς τύψεις και ενοχές. Τι γίνεται όμως με την υγεία μας;

Υποκαθιστούν με ασφάλεια τη ζάχαρη, έχουν οφέλη;

Ο όρος ολιγοθερμικές γλυκαντικές ύλες χρησιμοποιείται για να περιγράψει ορισμένα συστατικά ή πρόσθετα τροφίμων που μπορούν να υποκαταστήσουν τη ζάχαρη, καθώς διαθέτουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό γλυκύτητας από τη ζάχαρη και έχουν λίγες ή μηδενικές θερμίδες.
Οι ολιγοθερμικές γλυκαντικές ύλες χρησιμοποιούνται πολύ συχνά σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων και ποτών όπως τα αναψυκτικά, οι τσίχλες, τα αρτοσκευάσματα, τα παγωτά, τα γιαούρτια, τα επιδόρπια, οι κρέμες, καθώς και στη φαρμακοβιομηχανία, κάνοντας μερικά φάρμακα πολύ πιο εύγεστα.

Οφέλη στην υγεία

Διαχείριση σωματικού βάρους: Οι γλυκαντικές ύλες αποτελούν καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να χάσουν κιλά ή να διατηρήσουν το βάρος τους σε υγιή επίπεδα, καθώς τα άτομα αυτά θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη θερμιδική (ενεργειακή) ισορροπία. Αντικαθιστώντας την ζάχαρη με γλυκαντικές ύλες μικρής ή μηδενικής περιεκτικότητας σε θερμίδες είναι εφικτό να μειώσουμε την ενεργειακή πυκνότητα διαφόρων τροφίμων και ποτών που καταναλώνουμε καθημερινά.

Στοματική υγεία: Οι γλυκαντικές ύλες μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη στοματική υγεία, καθώς δεν αποικοδομούνται ( δεν μεταβολίζονται το ίδιο με τη ζάχαρη άρα δεν δίνουν «τροφή» στα βακτήρια και επομένως δεν παράγονται τα οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών) και δεν συμβάλλουν στην οδοντική τερηδόνα.

Διαβήτης: Οι εγκεκριμένες γλυκαντικές ύλες δεν έχουν καμία επίδραση στα επίπεδα ινσουλίνης ή σακχάρου στο αίμα και ενώ επίσης δεν προσθέτουν θερμίδες μπορούν να καταναλωθούν άφοβα από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια των ασθενών με διαβήτη τύπου ΙΙ να ελέγξουν ή να μειώσουν το βάρος τους.

Ασφάλεια για την υγεία
Οι έγκριτες επιστημονικές αρχές αξιολογώντας επιστημονικές μελέτες έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι οι ολιγοθερμικές γλυκαντικές ύλες είναι ασφαλείς για κατανάλωση από όλες τις ηλικίες, ακόμη και σε παιδιά, εγκύους ή και θηλάζουσες μητέρες. Εξαίρεση αποτελούν τα άτομα που πάσχουν από φαινυλκετονουρία (σπάνια γενετική νόσο), τα οποία πρέπει να αποφεύγουν την ασπαρτάμη και όλες της πηγές του αμινοξέος φαινυλαλανίνη (π.χ. κρέας, γαλακτοκομικά).

Προσοχή: Τα τρόφιμα ή ποτά με γλυκαντικές ύλες μπορεί να περιέχουν αλλά συστατικά που αποδίδουν ενέργεια όπως π.χ. λίπος ή υδατάνθρακες. Άρα καλό θα ήταν να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων με προσοχή.

Έρευνα: Αποτελέσματα από έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2009 στο American Journal of Clinical Nutrition συμπέραναν ότι η κατανάλωση τροφίμων και ποτών που περιέχουν γλυκαντικές ύλες, αντί για ζάχαρη, μπορεί να οδηγήσει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση