Σταύρη Φράγκου
Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε, φυλλικό οξύ (Β9), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), κάλιο, σίδηρο και φυτικές ίνες - συστατικά που βοηθούν στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων όπως η υπέρταση, ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος.Είναι από τα φρούτα με την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση, καθώς είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ). Η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Επίσης είναι χαμηλό σε θερμίδες - 100 γρ. ροδιού προσδίδουν περίπου 83 θερμίδες.
Υλικά για 2-4 άτομα
Σαλάτα
• 200 γραμμάρια φρέσκα φύλλα σπανάκι ή λαχανίδα
• 15 φρέσκα φύλλα ρόκας
• 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
• 1 φλιτζάνι ρόδι
• 150 γρ. κατσικίσιο τυρί ψιλοκομμένο
• 1 φλ. καρύδια
• 60 γρ. αποξηραμένα κράνμπερι ή 12 σύκα αποξηραμένα
• 1/3 αβοκάντο (προαιρετικά)
Ντρέσινγκ
• 6 κουταλιές ελαιόλαδο
• 3 κουταλιές ξίδι από λευκό κρασί
• 3 κουταλιές μέλι
• 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
• 2 κουταλιές μουστάρδα (κατά προτίμηση ντιζόν)
Εκτέλεση
• Σ’ ένα μπολ ρίξτε όλα τα σαλατικά και ανακατεύετε τα καλά.
• Για το ντρέσινγκ προσθέστε όλα τα υλικά στο μούλτι ή σε ένα σέικερ και χτυπήστε τα όλα μαζί.
• Ανακατεύετε καλά με 2 -3 κουταλιές της σούπα από το ντρέσινγκ και σερβίρετε στα πιάτα.