ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Η ανάγκη να εντάξουμε το ψάρι στην διατροφή μας

 Διαβάστε το Βιογραφικό της Νότας Συρίμη

Τα τελευταία χρόνια ακούμε ολοένα και περισσότερο για την αναγκαιότητα να εντάξουμε την κατανάλωση ψαριών στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής μας. Η αλήθεια είναι πως τα ψάρια πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστο 2 φορές την εβδομάδα αφού αποτελούν μια πλούσια πηγή ευεργετικών ιδιοτήτων για τον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεκριμένα, τρώγοντας ψάρι μπορούμε να αντλήσουμε αρκετές βιταμίνες, πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία καθώς και πολυακόρεστα λιπαρά ωξέα, γνωστά ως και ωμέγα-3. Αν και κατά γενική ομολογία ο κόσμος δείχνει να εμπιστεύεται την κατανάλωση ψαριού σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στο παρελθόν είναι καθαρό πως ακόμη ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μας προτιμά την κατανάλωση κρέατος.

Για να γνωρίζετε τι καταναλώνετε και τι μπορεί να σας προσφέρει κάθε ψάρι πρέπει να γνωρίζετε πως υπάρχουν δυο κατηγορίες, τα λιπαρά ψάρια και τα άπαχα ψάρια. Στην πρώτη κατηγορία συναντούμαι ψάρια όπως σολωμό, σαρδέλα, τσιπούρα, σκουμπρί, μπαρμπούνι και πέστροφα ενώ στην δεύτερη κατηγορία βρίσκεται ο τόνος, το λαβράκι, ο μπακαλιάρος, και η πέρκα.

Σαφώς και ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής πρέπει να περιλαμβάνει τόσο όσο και ψάρι αλλά αφού πολύς κόσμος προτιμά κρέας αντί του ψαριού θα πρέπει να αναφερτούμε σε κάποιες από τις κύριες διαφορές του. Φυσικά , όπως και το κρέας το ψάρι προσφέρει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας τις οποίες χρειαζόμαστε για την δόμηση των σωματικών ιστών αλλά και για την αναπλήρωση αυτών που έχουν φθαρεί και καταστραφεί. Αυτό που όμως ξεχωρίζει το ψάρι από το κρέας είναι ότι έχει πολύ λιγότερες ποσότητες κορεσμένου λίπους το οποίο έχει σχέση με εκδήλωση ασθενειών όπως υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία. Σε αντίθεση, το ψάρι περιέχει υψηλές ποσότητες ακόρεστων λιπαρών της οικογένειας των ωμέγα-3 (πιο ψηλές ποσότητες στα λιπαρά ψάρια) το οποίο μπορεί να μας προσφέρει προστασία από κάποιες χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακές, καρκίνο και από ανοία. Για εσάς που ασχολείστε, με την υγεία των παιδιών σας και θέλετε να γνωρίζετε πως μπορείτε να τα προστατεύσετε καλό θα ήταν να έχετε υπόψη πως μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση ψαριού στα παιδιά ενδέχεται να αυξήσει τα επίπεδα συγκέντρωσης τους.

Τα ψάρια προσφέρουν μια ποικιλία από βιταμίνες ξεκινώντας από την βιταμίνη Α η οποία χρειάζεται για την ομαλή ανάπτυξη και ενίσχυση των αποθεμάτων φυσικής άμυνας του οργανισμού μας. Η βιταμίνη D, μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό ενώ οι βιταμίνες Β1 και Β2 βοηθάνε στον μεταβολισμό διάφορων διατροφικών στοιχείων ενώ παράλληλα ενισχύουν τους νευρικούς ιστούς και τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Επίσης, η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για την σύνθεση των αμινοξέων και την απαραίτητη παραγωγή ενέργειας που χρειαζόμαστε κατά την διάρκεια της ημέρας. Άρα, όπως φαίνεται και από τα πιο πάνω μέσα από τις διάφορες βιταμίνης που προσλαμβάνουμαι από την κατανάλωση ψαριού ενισχύουμαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον οργανισμό μας.

Πέρα από τους λόγους υγείας το ψάρι πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην διατροφή μας και για καλλοπιστικούς λόγους αφού ενισχύει την υγεία των δοντιών μας και δρα μέχρι ενός σημείου ενάντια της ουλίτιδας. Αυτά μπορούν να έχουν επίσης ως αποτέλεσμα ένα πιο ωραίο χαμόγελο, που αρκετός κόσμος επιδιώκει χωρίς τα ανάλογα αποτελέσματα. Τέλος, το ψάρι είναι επίσης πλούσια πηγή φωσφόρου και ασβεστίου τα οποία σε συνάρτηση με την βιταμίνη D μπορούν να ενισχύσουν τα δόντια μας καθώς και τον ανθρώπινο σκελετό.

Πιο πάνω αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι η κατανάλωση ψαριού μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα συγκέντρωσης στο παιδί σας και ως αποτέλεσμα αυτό να έχει θετικό αντίκτυπο και στις μαθησιακές του επιδόσεις. Εκτός από αυτή την ιδιότητα η κατανάλωση ψαριού μπορεί επίσης να συνεισφέρει στην υγιή εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών ενώ έρευνες έχουν δείξει πως τα ψάρια μπορούν να έχουν θετική επίδραση και στην όραση αλλά και στην στοματική υγεία των παιδιών σας.

Μέσα από τα πιο πάνω είναι φανερό πως η κατανάλωηση ψαριού μπορεί όντως να έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και γενικότερα για την υγεία μας. Επίσης σημαντικό είναι και το γεγονός πως αρκετές είναι και οι θετικές επιδράσεις στην υγεία των παιδιών μέσα από την κατανάλωση ψαριού. Άρα, αν δεν έχετε εντάξει το ψάρι στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής σας από τα πιο πάνω πρέπει να έχετε ήδη πειστεί.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X