ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

FODMAP: Βελτίωσε την ποιότητα ζωής σου

Είσαι με την εντύπωση ότι η φουσκωμένη κοιλιά και η άνοδος του δείκτη της ζυγαριάς οφείλονται στο ότι έβαλες βάρος; Σκέφτηκες ποτέ πως πάσχεις από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και η διατροφή FODMAP είναι ιδανική για σένα; Η Έμιλυ Αγαθοκλέου μας εξηγεί τα πάντα γύρω από το φαινόμενο αυτό.

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (Σ.Ε.Ε) αποτελεί μία από τις συχνότερες διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, με επιπολασμό περίπου 10-15% του πληθυσμού. Απαντάται κυρίως στις ηλικίες 20-30 ετών, ενώ πάσχοντες είναι πιο συχνά γυναίκες. Χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως φουσκώματα ή μετεωρισμό της κοιλιάς, κοιλιακό άλγος ή δυσφορία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα και αυξημένη παραγωγή αερίων. Είναι ένα λειτουργικό σύνδρομο του εντέρου και παρόλο που δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς, επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής του.

Αίτια έξαρσης συμπτωμάτων
Παρόλο που η αιτιολογία της πάθησης ακόμα και σήμερα δεν έχει πλήρως κατανοηθεί από την επιστημονική κοινότητα, ενοχοποιούνται διάφοροι παράγοντες όπως ψυχολογικοί, π.χ. στρες, διαταραχή της κινητικότητας του εντέρου, διατροφικές δυσανεξίες, πιθανή επίδραση λοιμώξεων του εντέρου, μειωμένη φυσική δραστηριότητα και διατροφή γενικότερα.

Τι είναι το FODMAP;
Μία νεότερη διατροφική προσέγγιση στην αντιμετώπιση του συνδρόμου αυτού εστιάζει στον περιορισμό των τροφίμων πλούσιων σε βραχείας αλύσου υδατάνθρακες γνωστοί ως FODMAPs (Fermentable Oligo-Di-Monosaccharides and Polyols ή ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες). Κοινή τους ιδιότητα αποτελεί η δυσαπορρόφησή τους στο λεπτό έντερο και αφετέρου η οσμωτική ενδοεντερική τους δράση (συσσώρευση νερού στο έντερο), με αποτέλεσμα υδαρή κόπρανα και αύξηση των αερίων, τα οποία προκαλούν διάταση του εντέρου κι επίταση του πόνου, του μετεωρισμού, των βορβορυγμών, της ανάγκης και της συχνότητας των κενώσεων. Οι πρώτες έρευνες πάνω στην προσέγγιση FODMAP (the FODMAP approach) δημοσιεύτηκαν στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, αρχικά από μία ερευνητική ομάδα του πανεπιστήμιου Monash της Αυστραλίας και ύστερα στη Βρετανία.

Πού βρίσκονται οι υδατάνθρακες FODMAP
• Oλιγοσακχαρίτες: Πρόκειται για υδατάνθρακες που περιλαμβάνουν τις φρουκτάνες, φρούκτο και γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες και την ινουλίνη, και μερικές από τις διατροφικές πηγές αποτελούν το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα σπαράγγια, το λάχανο, το μπρόκολο και τα όσπρια.
• Mονοσακχαρίτες: Περιλαμβάνουν τη φρουκτόζη, που βρίσκεται στα φρούτα π.χ. μήλα, αχλάδια, χυμούς φρούτων, μέλι, αλλά και στο σιρόπι καλαμποκιού.
• Δισακχαρίτες: Περιλαμβάνουν τη λακτόζη, που βρίσκεται κυρίως στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά και στα γλυκά που περιέχουν γάλα.
• Πολυόλες: Βρίσκονται σε γλυκαντικές ύλες, όπως η σορβιτόλη, η ισομαλτόζη, η μαννιτόλη και η ξυλιτόλη, ενώ μερικές πολυόλες βρίσκονται και σε διάφορα φρούτα και λαχανικά π.χ. μήλα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, κεράσια, αβοκάντο και κουνουπίδι.

Μείωση συμπτωμάτων
Πρόσφατες κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως μια διατροφή χαμηλή σε FODMAP μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου κατά 70-75%!

Εφαρμογή της διατροφής
Η εφαρμογή της συγκεκριμένης διατροφής είναι αρκετά περίπλοκη αφού σε κάθε ομάδα τροφίμων επιτρέπονται συγκεκριμένα και περιορίζονται άλλα ανάλογα με τη σύστασή τους. Γενικότερα, η δίαιτα χαμηλή σε FODMAP επιβάλλει σε μεγάλο βαθμό τον περιορισμό της γλουτένης, της λακτόζης και της φρουκτόζης λόγω της κοινής συνεύρεσης τους στα διάφορα τρόφιμα. Σαν πρώτο βήμα επιβάλλονται τα διαγνωστικά τεστ για να αποκλειστούν τυχόν δυσανεξίες στις τρεις πιο πάνω ουσίες. Σε περίπτωση θετικού τεστ θα πρέπει να ξεκινήσει η διατροφική θεραπεία με την αποφυγή της αντίστοιχης ουσίας. Αν τα συμπτώματα συνεχιστούν τότε η προσέγγιση FODMAP αποτελεί το επόμενο στάδιο της θεραπείας. Σε περίπτωση αρνητικού τεστ η προσέγγιση FODMAP μπορεί να απλοποιηθεί. Η διαμόρφωση ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου από κλινικό διαιτολόγο θεωρείται απαραίτητη για να μην υπάρξουν διατροφικές ελλείψεις. H συγκεκριμένη διατροφή εφαρμόζεται μόνο για περιορισμένο χρόνο, περίπου τέσσερις-έξι εβδομάδες, λόγω της πολυπλοκότητάς της, των περιορισμών που επιβάλλει, όπως επίσης και του ότι οδηγεί σε αλλαγές στην ευεργετική χλωρίδα του εντέρου και στόχος είναι η σταδιακή επανένταξη των περιορισμένων τροφίμων στη διατροφή του ασθενή ανάλογα με τα συμπτώματά του.

Τροφές που επιτρέπονται
• Δημητριακά και ψωμί χωρίς γλουτένη, φαγόπυρο
• Ακτινίδια, μπανάνες, φράουλες, πορτοκάλια, λεμόνια
• Γάλα και γιαούρτι χωρίς λακτόζη, γάλα ρυζιού ή σόγιας, σκληρά τυριά
• Αγγουράκια, ντομάτες, καρότα, πατάτες
• Υποκατάστατα μελιού, όπως golden syrup (χρυσό σιρόπι) και maple syrup (σιρόπι σφενταμιού)
• Κουκουνάρια, καρύδια, φιστίκια (εκτός τα Αιγίνης), φουντούκια, βοδινό, χοιρινό, κοτόπουλο, αρνί, γαλοπούλα, ψάρι και αυγά

INFO
Έμιλυ Αγαθοκλέους
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος (BSc Nutrition, MSc RD), τηλ. 25338020 και 99844564

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X