ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Οφέλη και επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος στην υγεία μας

Ποια ενδέχεται να είναι η αρνητική επίδραση από την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κυρίως κρέατος και ποια είναι η ενδεδειγμένη ποσότητα εβδομαδιαίως;

Πάρις Δημητριάδης

Συχνά διατυπώνεται η άποψη ότι το κρέας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής διατροφής, πόσο όμως κοντά στην αλήθεια είναι αυτή η υπόθεση και κυρίως ποια ενδέχεται να είναι η αρνητική επίδραση από την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κυρίως κρέατος;

Σίγουρα το βοδινό κρέας, το χοιρινό και το αρνί, περιέχουν βιταμίνες Α, Β, D και K, καθώς και χαλκό, χρώμιο, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο, που είναι όλα σημαντικά για την υγεία μας.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει κατ' επανάληψη για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών.

Αποτελεί άλλωστε πάγια επιστημονική θέση τα τελευταία χρόνια ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος να γίνεται με μέτρο.

Οι γιατροί συστήνουν συγκεκριμένα να καταναλώνουμε μέχρι μία μερίδα άπαχου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, που να είναι κιόλας όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας και Διατροφής στο πανεπιστήμιο του Harvard της Βοστώνης, Δρ. Βάλτερ Βίλετ, φυσικά και το κρέας έχει πολύτιμα συστατικά ωστόσο σε περιοχές που είναι εύκολο να καλλιεργούνται λαχανικά και όσπρια πρέπει να προτιμώνται. 

Ο Βάλτερ Βίλετ ερευνά εδώ και 40 χρόνια τον συσχετισμό ανάμεσα στη διατροφή και τις διάφορες ασθένειες.

Το κοτόπουλο, σύμφωνα με τον επιστήμονα, είναι σίγουρα λιγότερο επιβλαβές από το κόκκινο κρέας, ενώ το ψάρι μπορεί επίσης να συμβάλει σε μία υγιεινή διατροφή. Δεν χρειάζεται να γίνει κανείς χορτοφάγος για να παραμείνει υγιής, σημειώνει, ωστόσο όταν ρωτήθηκε για τα κύρια προβλήματα υγείας που προκαλεί η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ο Δρ. Βίλετ κατονόμασε καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

«Το κόκκινο κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την χοληστερόλη στο αίμα και αυτό είναι μια σαφής αιτία καρδιακών προσβολών», υπογράμμισε. 

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι το κόκκινο κρέας δεν περιέχει σχεδόν καθόλου πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία με τη σειρά τους μειώνουν τα επίπεδα λίπους στο αίμα και συνεπώς τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. 

Παράλληλα, ο κίνδυνος ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου έχει συνδεθεί με την κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών σε διάφορες μελέτες. Μια μελέτη του 2021 που επικαλείται η Deutsche Welle, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υψηλή κατανάλωση κρέατος μπορεί να αυξήσει επίσης σημαντικά τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου. Επιπλέον, εκτός από το ίδιο το κρέας, καρκινογόνες ουσίες παράγονται και κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βόννης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση κρέατος στην Ευρώπη θα πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 75%, με βάση τουλάχιστον τους κλιματικούς στόχους της κυβέρνησης της Γερμανίας.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X