ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Eat super, be super

Αν δεν γνωρίζεις τι κοινό έχει το goji berry στο κοκτέιλ και ένα φύκι στο κουτί με τα φάρμακα, τότε ήρθε η στιγμή να ανακαλύψεις τον ευεργετικό κόσμο των superfoods.

Έγιναν η νέα τάση στη διατροφή και η αιτία που «ξεφεύγουμε» σιγά-σιγά από την εποχή των junk foods και κάνουμε στροφή προς την υγιεινή ζωή. Τι πραγματικά είναι τα superfoods; Από πού ξεπρόβαλαν; Ποιες είναι αυτές οι σούπερ τροφές που κέντρισαν το ενδιαφέρον όλων;

Βρίσκονται στα ντουλαπάκια της κουζίνας μας και δεν πρόκειται για ένα μυστικό ελιξίριο ή κάποιο σπάνιο τρόφιμο που θα μοχθήσετε για να το βρείτε, αλλά για μια σειρά τροφών που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή διατροφή σας.

Θαύματα της φύσης
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι αποκαλούνται «θαύματα της φύσης», αφού πρόκειται για τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες. Οι «υπερτροφές», ή «superfoods» όπως έχει καθιερωθεί να λέγονται, βοηθούν στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, ενώ παράλληλα υπόσχονται περισσότερη φυσική ενέργεια, μεγαλύτερη ζωτικότητα, ευεξία, αύξηση της ερωτικής διάθεσης, διατήρηση της νεανικότητας και βελτίωση της καλής υγείας.

Οι υπέρμαχοι των superfoods απέδειξαν ότι η συστηματική τους κατανάλωση όχι μόνο αυξάνει θεαματικά τη ζωτική ενέργεια, αλλά αποτοξινώνει και αναζωογονεί το σώμα, ενώ την ίδια στιγμή θωρακίζει τον οργανισμό από διάφορες ασθένειες. Αποδεδειγμένα μάλιστα οι ευεργετικές ιδιότητές τους μπορούν να συγκριθούν με εκείνες των φαρμάκων, χωρίς, όμως, τις παρενέργειές τους, αφού πρόκειται για εντελώς φυσικές τροφές.

Υπερτροφές και υγεία
Τι κι αν ο κόσμος της επιστήμης ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα να μας «λανσάρει» τις ευεργετικές ιδιότητες των superfoods, η ιστορία τους ξεκινά εκατόν τέσσερα χρόνια πριν, τότε που οι άνθρωποι αντιλήφθηκαν πόσο ευεργετικά ήταν για την υγεία τους τα φρούτα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Κάποια χρόνια μετά, το 1958, διαπιστώθηκε επίσης οτι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους (βιταμίνες C και E) εξουδετερώνουν τη δράση των ελευθέρων ριζών οι οποίες είναι υπεύθυνες για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Ωφέλιμη και εύκολη λύση
Τα superfoods διαθέτουν έως και διακόσια πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, ανάμεσα στα οποία και κάποια δυσεύρετα στα συνήθη τρόφιμα. Ο λόγος αυτός τα καθιστά ιδανική επιλογή για άτομα που είτε ακολουθούν μια δίαιτα, είτε έχουν αυξημένες θρεπτικές ανάγκες (διαβήτης, άσθμα, αναιμία, χαμηλό σίδηρο, κακή χοληστερόλη), είτε είναι αθλητές και πρέπει να τρέφονται ισορροπημένα. Ιδανική επιλογή αποτελούν επίσης για δραστήρια άτομα, που κουράζονται πολύ, έχουν μειωμένη ενέργεια και στρες ή νιώθουν εξασθενημένα. Επιπλέον, τα superfoods ενισχύουν τις αποτοξινωτικές και ιαματικές ικανότητες του οργανισμού, συμβάλλοντας έτσι θετικά στη βελτίωση της λειτουργίας του. Η κατανάλωση υπερτροφών σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την αναγκαιότητα για μια πιο ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή. Είναι, όμως, μια γρήγορη διατροφική λύση, λόγω των αυξημένων στις μέρες μας ρυθμών και υποχρεώσεων.

«Λειτουργική» κατηγορία τροφών
Οι υπερτροφές θεωρούνται λειτουργικές, καθώς προωθούν την υγεία. Λειτουργικό συστατικό ορίζεται εκείνο που επηρεάζει θετικά τον δέκτη. Φαγητά που μπορεί να ονομαστούν λειτουργικά είναι τα φαγητά που περιέχουν φυτικές στερόλες (plant stanols/sterols), εμπλουτισμένες μαργαρίνες ή φαγητά που έχουν προσθέσει κάποιο θρεπτικό συστατικό, όπως, για παράδειγμα, το φολικό οξύ στο ψωμί και τα δημητριακά. Άλλα φαγητά που θεωρούνται λειτουργικά είναι τα αυτά που έχουν προβιοτικά βακτήρια, όπως το γιαούρτι.
Με τη βοήθεια της κλινικής και αθλητικής Διαιτολόγου / Διατροφολόγου Νικολέτας Μιχαηλίδου σας παραθέτουμε τη λίστα-οδηγό των superfoods:

1) Kαρότα, σπανάκι, καλαμπόκι, πορτοκάλι, μανταρίνι, ντομάτες: Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν καροτίνη, λυκοπίνη και λουτεΐνη, προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, βοηθούν στην καλή όραση και φροντίζουν τον προστάτη.

2) Οι φυτικές ίνες (αδιάλυτες και διαλυτές), όπως είναι η βρώμη και τα προϊόντα ολικής άλεσης, βοηθούν στην υγεία του πεπτικού σωλήνα, μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και καρκίνο, και βοηθούν στην καλή ισορροπία γλυκόζης.

3) Τα λιπαρά οξέα, είτε είναι μονοακόρεστα είτε πολυακόρεστα, όπως οι ξηροί καρποί, ο σολομός και ο τόνος, βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για καρδιοπάθεια και στη μείωση χοληστερόλης.

4) Τα φλανοειδή που βρίσκονται στα βατόμουρα, σταφύλι, τσάι, κακάο, σοκολάτα, μήλα, πορτοκάλια, κρεμμύδια και μπρόκολο, έχουν αντιοξειδιοτικές ιδιότητες και θωρακίζουν τον οργανισμό, προστατεύοντάς τον από τις ελεύθερες ρίζες.

5) Τα goji berries θεωρούνται από πολλούς τα πιο θρεπτικά φρούτα που υπάρχουν. Παρόλο που στον δυτικό κόσμο έχουν γίνει γνωστά τα τελευταία χρόνια, τα goji berries χρησιμοποιούνται στο Θιβέτ και στην Κίνα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι μοναδικά επειδή περιέχουν όλα τα αμινοξέα και την περισσότερη πρωτεΐνη από όλα τα φρούτα. Περιέχουν υψηλή ποσότητα βιταμίνης C και φυτικών ινών, καθώς και δεκαπέντε φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι. Επίσης, διαθέτουν υψηλές ποσότητες ασβεστίου, ψευδάργυρου και σεληνίου. Στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, τα goji berries χρησιμοποιούνται για τον πόνο στην κάτω μέση, για ζαλάδες και για παθήσεις των ματιών.

6) Λιναρόσποροι: Μελέτες αποδεικνύουν πως μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για καρδιοπάθειες, καρκίνο και εγκεφαλικά. Σήμερα μπορούμε να βρούμε λιναρόσπορους σε πολλά άλλα φαγητά όπως κράκερ και βρώμη. Οι λιναρόσποροι περιέχουν Ω3, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

7) Ιπποφαές: Περιέχει πολλές θρεπτικές ουσίες όπως όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, Β-καροτίνη, βιταμίνες Δ και Κ, καθώς και βιταμίνη C. Περιέχει, επίσης, μέταλλα όπως σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και σελήνιο, περιέχει ωμέγα-3 και ωμέγα-6, και χρησιμοποιείται πολύ σαν συμπλήρωμα διατροφής, με πιο δημοφιλή μορφή το έλαιο ιπποφαούς.

8) Μια ακόμα υπερτροφή θεωρείται και η κινόα. Σε αντίθεση με το ρύζι και το σιτάρι, η κινόα έχει αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Ακόμα, είναι μια πολύ καλή πηγή ωμέγα-3, φυτικών ινών, φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου, και δεν περιέχει γλουτένη, ώστε μπορούν να την καταναλώσουν και άτομα με κοιλιοκάκη.

9) Σπιρουλίνα: Η NASA τη χαρακτήρισε «τροφή του μέλλοντος» και ο ΟΗΕ «ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα». Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πράσινο μικρό φύκι, που όλοι μιλούν για αυτό, υπόσχεται να κάνει θαύματα στην υγεία, αφού κι αυτό ανήκει στην κατηγορία των superfoods. Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε αμινοξέα, φυτικά ένζυμα, βιταμίνες και μεταλλικά ιχνοστοιχεία, προσφέρει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να αποτελέσει αποκλειστική τροφή του ανθρώπου για πολλά χρόνια.

Κάνετε, λοιπόν, πάντοτε με μέτρο, μια διατροφή πλούσια σε ποικιλία και θρεπτικά συστατικά, και συμπεριλάβετε και αυτές τις λειτουργικές τροφές στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, για μια καλύτερη και υγιεινή ζωή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Eat super  |  be super  |  ομορφιά  |  διατροφη  |  υγεία  |  σώμα  |  άποψη  |  στυλ  |   |  άποψη  |  ειδικός  | 

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X