ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Δόντια γερά… από κούνια!

Οι γονείς παρακολουθούν την υγεία των παιδιών τους αλλά κάποιες φορές παραμελούν την στοματική τους υγιεινή, κάτι που δεν πρέπει. Άλλωστε η υγειά των παιδιών ξεκινάει από το στόμα….  Τι πρέπει να γνωρίζεται; Πόσο σημαντικός ρόλο παίζει η διατροφή;

Tι πρέπει να προσέχω στη διατροφή του παιδιού μου;
Τροφές που περιέχουν σάκχαρα γενικά, γίνονται επιβλαβείς για τα δόντια, όταν καταναλώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Κάθε φορά που υπάρχει ζάχαρη στο στόμα, τα μικρόβια παράγουν οξέα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης τερηδόνας.
Το σώμα μας διαθέτει βέβαια μηχανισμούς άμυνας έναντι των οξέων αλλά χρειάζεται κάποιο χρόνο για να επουλώσει της βλάβες. Αν λοιπόν καταναλώνουμε συνεχώς ζαχαρούχες τροφές, η επίθεση των οξέων υπερνικά την άμυνα μας με αποτέλεσμα την ανάπτυξη τερηδόνας.

Κάποιες άπλες και αποτελεσματικές συμβουλές για την διατροφή των παιδιών.

  • Τα κύρια γεύματα μαζί με τα ενδιάμεσα να μην ξεπερνούν τα 5-6 τη μέρα. Για ροφήματα να προτιμούν νερό ή σκέτο γάλα.
  • Να τρώνε με σύνεση και μέτρο τροφές που περιέχουν ζάχαρη ή άμυλο ειδικά στα ενδιάμεσα γεύματα.
  • Μην προσθέτετε ζάχαρη στο γάλα τους ή στις διάφορες τροφές τους.
  • Αποφύγετε τη συχνή κατανάλωση τροφών που περιέχουν ζάχαρη (π.χ. καραμέλες, μπισκότα, ζαχαρούχους χυμούς) ή είναι κολλώδη (π.χ. πατατάκια, ζαχαρούχα δημητριακά), γιατί προκαλούν τερηδόνα.
  • Aντίθετα τροφές όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, οι φυσικοί χυμοί (όχι περισσότερους από 1 την ημέρα), το γιαούρτι, το φρουτογιαούρτι, το τυρί και οι ξηροί καρποί, ακόμα και το ποπ κορν -πάντα χωρίς ζάχαρη- κρίνονται επιθυμητές.
  • Οι ζαχαρούχες και αμυλούχες τροφές είναι πιο ασφαλείς όταν χορηγούνται κατά την διάρκεια ενός κυρίου γεύματος κι όχι ως ενδιάμεσο γεύμα.

Φροντίστε να ψωνίζετε έξυπνα! Μην αποθηκεύετε στο σπίτι σας λιχουδιές. Κρατήστε τις για κάποιες ξεχωριστές στιγμές.

Τα παιδιά αποδέχονται τέτοιου είδους τροφές αν δεν έχουν συνηθίσει προηγουμένως σε τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Προσοχή στην κρυμμένη ζάχαρη!
Διαβάζετε τα συστατικά στις συσκευασίες τροφίμων. Ακόμα και σε τροφές χωρίς γλυκιά γεύση μπορεί να εμπεριέχεται ζάχαρη στα συστατικά τους (πχ κέτσαπ).

Πρέπει να σταματήσουμε όλες τις τροφές με ζάχαρη ή άμυλο;
Φυσικά όχι! Απλά επιλέξτε και δώστε τα με προσοχή. Αναμφίβολα η κατανάλωση ενός γλυκού, ή μερικών μπισκότων, ή ενός δροσερού παγωτού το καλοκαίρι, δεν αυξάνει τον κίνδυνο του παιδιού για ανάπτυξη τερηδόνας αλλά η ασύστολη χρήση τους.
Πριν επιλέξετε ένα σνακ (ενδιάμεσο γεύμα ) για το παιδί σας ρωτήστε τον εαυτό σας τα εξής:

Τί περιέχει άραγε αυτό το σνακ; Έχει πολλή ζάχαρη; Είναι κολλώδες; Είναι όξινο; Εάν ναι, τότε ξανασκεφτείτε το. Κάποια άλλη επιλογή, ίσως να είναι καλύτερη για τα δόντια του παιδιού σας.

Να γνωρίζετε ότι ορισμένα είδη γλυκών και ποτών είναι χειρότερα από άλλα. Π.χ. καραμέλες, γλειφιτζούρια, πατατάκια τσιπς, σοκολατένια δημητριακά είναι πολύ κολλώδη και χρειάζονται μέχρι και 3 αλλεπάλληλα βουρτσίσματα για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων.

Επίσης, τα αναψυκτικά και οι χυμοί ανήκουν στην κατηγορία των ειδών διατροφής που βλάπτουν πολύ τα δόντια γιατί περιέχουν πολλή ζάχαρη και επιπρόσθετα έχουν οξέα που διαβρώνουν τα δόντια.

Να θυμάστε!
Με το καθημερινό βούρτσισμα 2 φορές την ημέρα και χρήση φθοριούχας οδοντόκρεμας με την ανατολή του πρώτου δοντιού, τον περιορισμό της ζάχαρης και την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο πριν από τα πρώτα τούς γενέθλια μπορείτε να κρατήσετε τα δόντια των παιδιών σας γερά για μια ζωή.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της παιδοδοντιατρικής εταιρείας Κύπρου www.cspd.com.cy

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση