ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Διατροφικές απορίες: Μάθε τι ισχύει και τι όχι

Μύθοι και αλήθειες γύρω από τη διατροφή μας. Μάθε τι ισχύει και τι όχι για τα πολλά που ακούμε κατά καιρούς γύρω από το «τραπέζι» μας.

ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΦΑΓΗΤΩΝ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

ΜΥΘΟΣ! Το ψήσιμο αλλάζει τη γεύση και την υφή του φαγητού. Οι θερμίδες δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται, γιατί το τρόφιμο αφυδατώνεται και άρα στην ίδια ποσότητα υπάρχει περισσότερη μάζα τροφίμου. Για παράδειγμα τα 100 γραμμάρια ωμού κρέατος έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες από τα 100 γραμμάρια ψητού κρέατος. Το ωμό κρέας περιέχει περίπου 70% νερό, ενώ το ψητό κάτω από 30%. Η αλήθεια είναι ότι το ψήσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό είναι ο καλύτερος και πιο υγιεινός τρόπος παρασκευής των φαγητών, καθώς αποτρέπει την αποβολή βιταμινών, με την προϋπόθεση ότι δεν χρησιμοποιούνται οποιαδήποτε πρόσθετα ή έλαια ή ντρέσινγκ.

ΒΡΑΣΤΑ Ή ΩΜΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ;
Η μέθοδος μαγειρέματος καθορίζει πόσο θρεπτικό διατηρείται το περιεχόμενο των τροφίμων για να μπορούμε να το καταναλώσουμε. Σε αυτή τη περίπτωση καλύτερη επιλογή αποτελούν τα ωμά λαχανικά, αφού ουσιαστικά δεν τα μαγειρεύουμε και έτσι δεν χάνονται τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως οι φυτικές ίνες. Όμως, παρόλο που το βράσιμο των λαχανικών αποτελεί ένα αρκετά υγιεινό τρόπο μαγειρέματος, κατά τη διαδικασία αυτή, μέρος των υδατοδιαλυτών βιταμινών και μετάλλων χάνεται, ιδιαίτερα αν η ποσότητα νερού και η διάρκεια του βρασμού είναι μεγάλη. Έτσι καλό είναι τα λαχανικά να βράζουν σε όσο λιγότερο νερό γίνεται και ο βρασμός να διαρκεί τόσο μέχρι το λαχανικό να πάρει μια ελαφρά μαλακή υφή. Το ιδανικότερο είναι τα λαχανικά να μαγειρεύονται στον ατμό.

ΠΕΙΝΑ Ή ΔΙΨΑ;
Μόλις φάγατε και πάλι νιώθετε ότι πεινάτε; Πολλές φορές το αίσθημα της δίψας μπερδεύεται με το αίσθημα τις πείνας. Όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό ο οργανισμός μας στρέφεται στις τροφές για να καλύψει τις ανάγκες του με αποτέλεσμα να τρώμε χωρίς να πεινάμε και να φορτώνουμε τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες. Έτσι η πείνα που νιώθουμε εκείνη τη στιγμή στην πραγματικότητα είναι δίψα. Καλό είναι να καταναλώνουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε μέσα στη μέρα!

ΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ; Δεν υπάρχουν στοιχεία από καμία επιστημονική έρευνα μέχρι σήμερα, που να υποστηρίζουν ότι οι συνδυασμοί τροφίμων, όπως το κρέας με τα μακαρόνια ή το ρύζι παχαίνουν. Αυτό που οδηγεί στην αύξηση του βάρους είναι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων, από αυτές που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση. Σίγουρα το κρέας με το ρύζι έχουν περισσότερες θερμίδες από ό,τι το κρέας μονό του με τη σαλάτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείσουμε από τη διατροφή μας τους συνδυασμούς τροφίμων, αλλά να ρυθμίσουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε. Επιπλέον, σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι όση περισσότερη ποικιλία έχουμε στο γεύμα μας, τόσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά μας παρέχει

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση