ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Βοηθήστε τα παιδιά σας να διαβάζουν σωστά

Ο πιο «καλός» ο μαθητής! 

Βοηθήστε τα παιδιά σας να διαβάζουν σωστά

Το σχολείο έχει το δικό του αλφαβητάρι της «μελέτης»… Κανένας δε θέλει να στερήσει το παιχνίδι από το παιδί αλλά υπάρχουν και σχολικές υποχρεώσεις που πρέπει ο μαθητής να έχει κατά νου. Φροντίστε από μικρά να τα κάνετε να αγαπήσουν τη μελέτη και να μην τη βλέπουν σαν αγγαρεία. Το σωστό διάβασμα που αποδίδει και δεν κουράζει το παιδί δεν θέλει κόπο. Θέλει τρόπο.

Μάθημα πρώτο: Συμπαρασταθείτε του! Βοηθάμε το παιδί μας στην κατ’ οίκον εργασία του στις πρώτες τάξεις της δημοτικής εκπαίδευσης. Στην τρίτη τάξη, δώστε του αυτονομία και την «πατερίτσα» σας όταν και όπου έχει δυσκολία.

Μάθημα δεύτερο: Δείξτε υπομονή, εφόσον βεβαιωθείτε ότι προσφέρετε στο παιδί ένα ήρεμο περιβάλλον. Απαγορεύονται τα επικριτικά σχόλια, οι εκνευρισμοί, ακόμη και εάν επαναλαμβάνει λάθη.

Μάθημα τρίτο: Μην ενθαρρύνετε την παπαγαλία! Δυστυχώς, σε αυτή την παγίδα πέφτουν οι περισσότεροι γονείς, καθώς είναι πιο χρονοβόρο να εξηγήσουν στο παιδί κάτι που δεν καταλαβαίνει, από το να το ακούσουν να τους λέει το μάθημα απ’ έξω.
Οι βασικές αρχές του σωστού διαβάσματος

Η επανάληψη: Δεν τη λένε τυχαία «μητέρα πάσης μαθήσεως»!  Μια ανακεφαλαίωση θα αποδείξει πως έχει καταλάβει την ύλη.
Η αυτοαξιολόγηση: Όταν τα παιδιά ολοκληρώσουν το διάβασμα, θα πρέπει να παρουσιάσουν το μάθημα στον εαυτό τους φωναχτά, σαν να παίζουν θέατρο.

Το κριτικό πνεύμα: Ειδικά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, η μαμά θα πρέπει να κάνει στο παιδί κάποιες ερωτήσεις γύρω από το κείμενο που θα της δείξουν αν έχει καταλάβει το νόημά του ή όχι.

Ο χώρος: Θα πρέπει να προσέξουμε ώστε το παιδί να μελετάει σε έναν περιποιημένο, καθαρό και σταθερό χώρο, που δεν θα αλλάζει κάθε λίγο και λιγάκι και που θα εμπνέει τη μελέτη.

Η επιβράβευση: Αμέσως μετά το διάβασμα, μπορούμε να του επιτρέψουμε να παίξει με τους φίλους του ή με το αγαπημένο του παιχνίδι.

Τι δεν πρέπει να κάνετε οι γονείς
Δεν κάνετε εσείς τις εργασίες για το παιδί σας.
Αποφεύγετε τις υπερβολικές διορθώσεις, γιατί μειώνουν τα κίνητρα και την αυτοεκτίμηση.
Αποφεύγετε τα αντιπαραγωγικά σχόλια και την απαξίωση του παιδιού με προσβλητικές εκφράσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Αν παρατηρήσετε πως το παιδί σας δυσκολεύεται να ξεπεράσει αυτό το αρχικό στάδιο, αν παράλληλα δυσκολεύεται να θυμηθεί ονόματα, πώς γίνονται αριθμητικές πράξεις, να ανακαλέσει αριθμητικά δεδομένα και γεγονότα στη σωστή τους σειρά, απευθυνθείτε οπωσδήποτε σε κάποιον ειδικό στις μαθησιακές δυσκολίες. Δώστε επίσης προσοχή εάν το παιδί σας είναι υπερβολικά παρορμητικό, η προσοχή του διασπάται βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση, διακόπτει, σπάει πράγματα, έχει συχνά μικροατυχήματα (αν είναι αγόρι), μιλάει, συζητάει συνέχεια, είναι αφηρημένο και ονειροπολεί (αν είναι κορίτσι).

Πηγή: περιοδικό Beautiful People

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση