ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

8 λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνη που πρέπει να ξεκινήσεις να τρως από σήμερα

Ελεάνα Παπαχαραλάμπους

Οι πρωτεΐνες είναι βασικές ουσίες που χρειάζεται το σώμα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων. Χρειάζονται επίσης στην πέψη και βοηθούν στην παραγωγή αντισωμάτων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

Μέχρι πρότινος είχαμε συνδυάσει την πρωτεΐνη με το κρέας. Όπως διαπιστώθηκε όμως υπάρχουν λαχανικά που περιέχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, από την οποία μπορείς να επωφεληθείς.

Κάρδαμο

Tο γνήσιο ή πράσινο κάρδαμο προέρχεται από το είδος Elettaria cardamomum και διανέμεται από την Ινδία στη Μαλαισία. Αναπτύσσεται σε νερό και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Το κάρδαμο είναι πλούσιό σε βιταμίνη C, αποτοξινωτικό, ανθελμινθικό και διουρητικό βότανο, καταπραΰνει τους ρευματικούς πόνους, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της καταρροής. Χρησιμοποιείται ακόμη για τη θεραπεία του διαβήτη, ως καθαριστικό του αίματος και τονώνει το συκώτι.

Σπανάκι

Γνωστό για την εξαιρετική σύνθεση των θρεπτικών συστατικών του, το σπανάκι είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Το βρασμένο σπανάκι περιέχει 5,3 g πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, ενώ το κατεψυγμένο, στραγγισμένο σπανάκι περιέχει ελαφρώς περισσότερη ποσότητα, περίπου 6 g ανά φλιτζάνι. Μπορείτε να συμπεριλάβετε φρέσκο στις σαλάτες σας.

Κινέζικο λάχανο

γνωστό και ως λάχανο-σέλινο είναι ένα είδος λάχανου που κατάγεται από την περιοχή του Πεκίνου και χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα τής Άπω Ανατολής. Είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης και πλέον ένα δημοφιλές λαχανικό στην Ελλάδα. Μελέτες έχουν δείξει πως η καθημερινή κατανάλωση 2 μερίδων από το συγκεκριμένο λαχανικό μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου και του προστάτη, κατά 50%.

Σπαράγγια

Τα 100γρ βρασμένων σπαραγγιών αποδίδουν μόλις 22 θερμίδες. Δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά ή χοληστερόλη. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, αφού μόλις τα 100 γρ. μπορούν να καλύψουν το 8% των ημερήσιων αναγκών μας. Τέλος, είναι και φυτική πηγή πρωτεΐνης, με απόδοση 2γρ στα 100γρ λαχανικών. Αν καταναλωθούν ωμά, θα εξασφαλίσετε 27-40% περισσότερες βιταμίνες, που συνήθως χάνονται, λόγω της θερμικής επεξεργασίας ή παρασύρονται με το νερό που χύνεται. Τόσο μικρά κι όμως τόσο ισχυρά!

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ίσως το πιο θρεπτικό λαχανικό και πλήθος ερευνών έχουν καταλήξει ότι προλαμβάνει πολλές ασθένειες. Ένα φλιτζάνι σας δίνει σχεδόν 3 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Η αλήθεια είναι πως τα λαχανάκια Βρυξελλών συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση χρόνιων και έντονων φλεγμονών, με τη βοήθεια μιας σειράς θρεπτικών συστατικών που περιέχουν. Δεν προτιμώνται από πολλούς ανθρώπους, λόγω της ιδιαίτερης γεύσης τους και της έντονης μυρωδιάς, είναι όμως και από την άλλη, πολύ θρεπτικά καθώς μισό φλιτζάνι περιέχει 2γρ. πρωτεΐνης. Και όχι μόνο, καθώς τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν επίσης κάλιο και βιταμίνη Κ.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι σας δίνει 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι. Μαγειρέψτε το στον ατμό και φτιάξτε σαλάτα με λάδι και λεμόνι ή πειραματιστείτε με μία από τις δεκάδες συνταγές που υπάρχουν. Συνοδεύει τέλεια οποιοδήποτε κρέας ή ψάρι.

Μανιτάρια

Το μανιτάρι είναι τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά. Περίπου τα 100γρ αποδίδουν 22 θερμίδες. Η μειωμένη θερμιδική αξία οφείλεται στο γεγονός ότι το 95% του βάρους αποτελείται από νερό, ενώ είναι φτωχό σε λίπος και υδατάνθρακες.

 

ΠΗΓΗ: papelle.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση