ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

5 σημάδια για να καταλάβεις οτι το παιδί σου έχει κατάθλιψη

Μπορεί η καθημερινότητα των παιδιών να χαρακτηρίζεται συνήθως από ανεμελιά, ζωηράδα και ξέφρενο παιχνίδι όμως αυτό δεν είναι πάντα ο κανόνας. Στις μέρες μας, πολλά παιδιά υποφέρουν από παιδική κατάθλιψη, διαταραχή του συναισθήματος παρόμοια με την κατάθλιψη στους ενήλικες. 

Βέβαια, απλά και μόνο επειδή ένα παιδί φαίνεται λυπημένο δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι έχει σημαντική κατάθλιψη. Εάν η θλίψη γίνει επίμονη, ή εάν το παιδί εκδηλώνει ανάρμοστη συμπεριφορά, που επηρεάζει τις κοινωνικές του δραστηριότητες, τα ενδιαφέροντα του, τις σχολικές του επιδόσεις και τις σχέσεις του στην οικογένεια, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι πάσχει από κάποιας μορφής κατάθλιψη.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι το παιδί σας πάσχει από κατάθλιψη;

1.Αν το παιδί σας έχει ευερεθιστότητα ή θυμό

2.Αν έχει τάσεις κοινωνικής απόσυρσης

3.Αν παρατηρήσετε αλλαγές στον ύπνο του, είτε κοιμάται πολύ είτε έχει αϋπνία.

4.Αν έχει δυσκολία στη συγκέντρωση

5.Αν παρατηρήσετε κόπωση ή γενικά μειωμένη ενέργεια

Πληθώρα ερευνών δείχνουν ότι η ψυχολογική παρέμβαση και ιδιαίτερα η γνωστική-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία, που στοχεύει στην αλλαγή τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς του ατόμου, βοηθάει σημαντικά στο χειρισμό της παιδικής και εφηβικής κατάθλιψης.Με βάση το γνωστικό μοντέλο, τα καταθλιπτικά παιδιά και έφηβοι έχουν αναπτύξει παραμορφωμένη αντίληψη του κόσμου και του εαυτού τους (όπως, για παράδειγμα, ότι τα πράγματα δεν θα πάνε καλά, ότι είναι άχρηστοι και ανίκανοι), η οποία οφείλεται σε προηγούμενες κακές εμπειρίες. Όταν το παιδί βρίσκεται σε δύσκολες συνθήκες, αυτή η παραμορφωμένη αντίληψη εμφανίζεται και οδηγεί σε κατάθλιψη. Σύμφωνα με την γνωστική θεωρία, η κατάθλιψη δεν ενεργοποιείται απλώς από αρνητικές εμπειρίες ζωής, αλλά κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο το άτομο τις αντιλαμβάνεται και τις επεξεργάζεται. Άρα ο αρνητικός και διαστρεβλωμένος τρόπος που τα παιδιά ερμηνεύουν τα γεγονότα επηρεάζει αρνητικά το πώς νιώθουν και συμπεριφέρονται και για αυτό εμφανίζουν καταθλιπτικά συναισθήματα και συμπεριφορές.Οπότε, στόχος της θεραπείας μέσα από τη χρήση γνωστικών και συμπεριφορικών τεχνικών είναι να αντικατασταθούν οι διαστρεβλωμένες αρνητικές σκέψεις που έχει το παιδί για τον εαυτό του και κόσμο με πιο προσαρμοστικές, θετικές σκέψεις.Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης, μπορεί η ψυχολογική παρέμβαση να συνοδεύεται και από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση

X