ΣΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η Αθηνά Λοϊζίδου προτείνει νόστιμες συνταγές

Αθηνά Λοϊζίδου


Κέικ με καρύδα και λεμόνι

Εύκολο και γρήγορο κέικ που φτιάχνεται πολύ εύκολα, χωρίς κόπο, σε ένα μπολ. Ιδανικό για όσους βιάζονται, δεν έχουν πολλά gadget κουζίνας, αλλά και φοιτητές.

Θα χρειαστούμε ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί για κέικ, στρώνοντας στη βάση του λαδόχαρτο.

Για 1 κέικ

Υλικά
40 γρ. καρύδα
170 γρ. αλεύρι
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
160 ml γάλα καρύδας
75 ml λιωμένο λάδι καρύδας (coconut oil)
100 γρ. ζάχαρη
2 αβγά
½ κουταλάκι βανίλια
1 κουταλάκι ξύσμα φλούδας λεμονιού
30 γρ. κονιάκ

Για το frosting
150 γρ. ζάχαρη άχνη
40 γρ. τυρί κρέμα
25 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
2. Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το κέικ. Κτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι τα υλικά μας να ενωθούν καλά.
3. Αδειάζουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά ή μέχρι το κέικ να ψηλώσει και να ροδοκοκκινίσει.
4. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το βγάζουμε προσεκτικά από το ταψί.
5. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά του frosting. Aπλώνουμε τo frosting στο πάνω μέρος του κέικ, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.

 

Μανιταρόσουπα με λάδι τρούφας

Η κλασική μανιταρόσουπα γίνεται ακόμα πιο εύγεστη με την προσθήκη λαδιού τρούφας. Σερβίρετέ την ως πρώτο πιάτο σε ένα επίσημο δείπνο, ή ετοιμάστε την ένα από τα κρύα βράδια του χειμώνα και απολαύστε την δίπλα στο τζάκι.

Για 4-6 μερίδες

Υλικά
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150 γρ. button mushrooms κομμένα σε κομμάτια
150 γρ. μανιτάρια Portobello κομμένα σε κομμάτια
100 ml λευκό κρασί
1 λίτρο νερό
600 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε πολύ μικρά κομματάκια
1 κουταλάκι ζωμός λαχανικών σε σκόνη
1 κουταλιά λάδι τρούφας
Αλάτι, πιπέρι

Για το σερβίρισμα
Λίγες φέτες μανιτάρια

Εκτέλεση
1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί.
2. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το νερό, τον ζωμό, τις πατάτες, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει έντονα για 2 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
3. Κάνουμε τη σούπα βελουτέ με τη βοήθεια ενός μπλέντερ χειρός. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το λάδι τρούφας και ανακατεύουμε.
4. Σερβίρουμε τη σούπα πολύ ζεστή, διακοσμώντας με φρέσκα μανιτάρια.


Tags: Αθηνά Λοϊζίδου, συνταγές