ΣΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η Αθηνά Λοϊζίδου μας προτείνει...


Σαλάτα με αχλάδια, κατσικίσιο τυρί και καρύδια

Μπορείτε να ετοιμάσετε τα υλικά εκ των προτέρων και να στήσετε τη σαλάτα τη στιγμή που θα τη χρειαστείτε.

Χρόνος ετοιμασίας: 30΄
Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο

Για 4 μερίδες

Υλικά
2 μέτρια αχλαδιά καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες (διατηρημένα σε φρέσκο χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσουν)
1 ποτήρι φύλλα μαρούλι λόλο χοντροκομμένα
1 ποτήρι φύλλα μαρούλι iceberg χοντροκομμένα
1 ποτήρι φύλλα ρόκας χοντροκομμένα
60 γρ. κατσικίσιο τυρί σε κομμάτια
30 γρ. καβουρδισμένη καρυδόψιχα χοντροκομμένη

Για τη σος
40 ml ελαιόλαδο
60 γρ. μέλι
2 κουταλιές κρέμα βαλσάμικου με ρόδι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Ετοιμάζουμε τη σος ανακατεύοντας τα υλικά της σ’ ένα μπολ με ένα μικρό σύρμα.
2. Στήνουμε τη σαλάτα τοποθετώντας λίγα φύλλα σε κάθε πιάτο σερβιρίσματος. Βάζουμε επάνω τα αχλάδια, το τυρί και τέλος τα καρύδια.
3. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σος και σερβίρουμε.

Ριζότο με σαφράν (saffron)

Για 4 μερίδες

Υλικά
1 κουταλιά ελαιόλαδο
10 γρ. βούτυρο
1 κουταλιά κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
300 γρ. ρύζι για ριζότο
1.3 λίτρα ζεματιστό νερό στο οποίο διαλύουμε 2 κουταλάκια ζωμό λαχανικών σε σκόνη και 1 κουταλάκι σαφράν
100 γρ. κρέμα γάλακτος
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
1. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Σοτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί.
2. Παράλληλα, ζεσταίνουμε το νερό στον βραστήρα και το ρίχνουμε σε ένα σκεύος. Διαλύουμε μέσα το ζωμό, το σαφράν, το αλάτι και το πιπέρι.
3. Στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
4. Διατηρώντας την ένδειξη της φωτιάς στο μέτριο ρίχνουμε αρκετό νερό, ώστε να καλύψει το ρύζι και ανακατεύουμε συνέχεια. Μόλις απορροφηθεί το νερό, ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο (περίπου 20 λεπτά).
5. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλατος και την παρμεζάνα.
6. Σερβίρουμε αμέσως, τρίβοντας ακόμα λίγη παρμεζάνα από πάνω, αν θέλουμε.

Kουραμπιέδες με λευκή σοκολάτα

Ένα από τα must γλυκά των Χριστουγέννων. Σε προηγούμενα βιβλία μου έχω δώσει συνταγές για τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες. Η παραλλαγή σε αυτή τη συνταγή είναι ο συνδυασμός με πορτοκάλι, φιστίκια Αιγίνης και λευκή σοκολάτα.

Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο
Χρόνος ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 30΄

Για 25 κουραμπιέδες

Υλικά
200 γρ. βούτυρο ζαχαροπλαστικής
40 γρ. spry
100 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κουταλάκια ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού
380 γρ. αλεύρι φαρίνα
30 ml κονιάκ
1 κουταλάκι βανίλια
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης (χαλεπιανά)
450 γρ. λευκή σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομματάκια

Εκτέλεση
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C και στρώνουμε μια λαμαρίνα με λαδόχαρτο.
2. Στο μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο, το spry, τη ζάχαρη άχνη και το ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού και κτυπάμε για 15 λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό, αφού το μείγμα πρέπει να κτυπηθεί καλά, αλλιώς οι κουραμπιέδες δεν θα είναι αφράτοι.
3. Ρίχνουμε στο μίξερ λίγο λίγο το αλεύρι, έχοντας το μίξερ σε λειτουργία. Τέλος, ανακατεύουμε με το χέρι στο μείγμα το κονιάκ, τη βανίλια και τα φιστίκια Αιγίνης.
4. Σ’ αυτό το σημείο θα έχουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα. Με τα χέρια μας πλάθουμε το μείγμα μέχρι να έχουμε μια αφράτη ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες των 30 γρ. και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
5. Όταν οι κουραμπιέδες κρυώσουν, στρώνουμε έναν πάγκο εργασίας με λαδόχαρτο και λιώνουμε τη σοκολάτα προσεκτικά σε μία μικρή κατσαρόλα χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα σιλικόνης. Συνεχίζουμε με την επικάλυψη των κουραμπιέδων, ρίχνοντάς τους ένα ένα στην κατσαρόλα με τη λιωμένη σοκολάτα. Τοποθετούμε τον κάθε κουραμπιέ στον στρωμένο πάγκο με λαδόχαρτο και τους αφήνουμε να στεγνώσουν πριν τους σερβίρουμε.


Tags: στης Αθηνάς, ορεκτικό, σνακ, συνταγή , Κυριακή, Χριστούγεννα, γευστικό, γεύμα

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)