ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ

Το μενού της Κυριακής


  • Λαβράκι σεβίτσε

    Λαβράκι σεβίτσε

 Λαβράκι σεβίτσε (ceviche)

Έχει κατακτήσει τα μενού σε μοντέρνα και κοσμοπολίτικα εστιατόρια της Ευρώπης και της Αμερικής. Με προέλευση το Περού, τη χώρα των Αζτέκων! Πιο κάτωσας δείχνω πώς να το φτιάξετε. Προσοχή, το πιάτο αυτό χρειάζεται πρώτης ποιότητας λαβράκι. Ζητήστε από την ψαραγορά να σας το φιλετάρουν, να καθαρίσουν τα κόκαλα και το δέρμα, ούτως ώστε να έχετε ένα καθαρό φιλέτο ψαριού.

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο  

Χρόνος ετοιμασίας: 15΄  

Χρόνος να μαριναριστεί: 6 ώρες

200 θερμίδες ανά μερίδα

 Για 4 μερίδες ως ορεκτικό

 Υλικά

1 μέτριoλαβράκι,καθαρισμένo από κόκαλο και δέρμα, κομμένo σε μικρά κομμάτια

 Για τη μαρινάτα

Τον χυμό από 1 λεμόνι

1 κουταλιά φρεσκοτριμμένη πιπερόριζα

10 γρ. ζάχαρη

1 κουταλάκι αλάτι

¼ κουταλάκι πιπέρι

150 γρ. γλυκοπατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους

150 γρ. πατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους

1/2 καυτή κόκκινη πιπεριά χωρίς σπόρια κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια

1 κουταλιά φρέσκα φύλλα κόλιανδρο, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα κομμάτια λαβράκι και τα ανακατεύουμε με τη μαρινάτα. Τα καλύπτουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες, για να μαριναριστούν. Δεν πρέπει να μας ανησυχεί το ωμό λαβράκι, γιατί ψήνεται και συντηρείται από τον χυμό λεμονιού, το αλάτι και τη ζάχαρη. Μετά το μαρινάρισμα, το λαβράκι ασπρίζει πιο έντονα, που σημαίνει ότι έχει μαριναριστεί σωστά.

2. Ψήνουμε τους κύβους γλυκοπατάτας και πατάτας σε ζεματιστό νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.

3. Λίγο πριν σερβίρουμε, ανακατεύουμε το λαβράκι με τη μαρινάτα του, μαζί με την πιπεριά, τον κόλιανδρο και τα δύο είδη πατάτας. Τα παγώνουμε για λίγο και τα βάζουμε σε μπολ.

 

Σαλάτα με σπανάκι, κινόα και ανάμεικτους σπόρους

Όλοι ξέρουμε ότι όσο περισσότερα χρώματα έχουμε στη σαλάταμας, τόσο πιο πολλά τα αντιοξειδωτικά και τα ωφέλιμα συστατικά. Υπερτροφές όπως το σπανάκι, το κινόα, το αβοκάντο και οι σπόροι προσθέτουν στο πιάτο μας τη γεύση και τη θρεπτικότητά τους.

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο  

Χρόνος Ετοιμασίας: 15΄  

Χρόνος Ψησίματος: 20΄

180 θερμίδες ανά μερίδα

 Για 4 μερίδες ως συνοδευτικό

Υλικά

200 γρ. φύλλα σπανάκι χοντροκομμένα

½ παντζάρι καθαρισμένο και τριμμένο στην αδρή πλευρά του τρίφτη

1 αβοκάντο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους και διατηρημένο σε χυμό λεμόνι για να μην μαυρίσει

50 γρ. λευκό και κόκκινο κινόα

20 γρ. ανάμικτοι σπόροι, όπως λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος και σπόρους ηλιοτροπίου

 

Για τη σος

40 γρ. ελαιόλαδο

60 γρ. μέλι

30 γρ. ξίδι από λευκό κρασί

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το κίονα με μπόλικο νερό. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να κοχλάσει έντονα. Κοχλάζουμε για 20 λεπτά, στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

2. Σε ένα μικρό μπολ κτυπάμε όλα τα υλικά της σος με ένα σύρμα.

3. Για να σερβίρουμε, σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα φύλλα σπανάκι, το παντζάρι, το αβοκάντο, το κινόα και ανακατεύουμε με τη σος. Διακοσμούμε με τους ανάμικτους σπόρους και

σερβίρουμε.

 

Kale&quinoaburgers με γλυκοπατάτες στον φούρνο

 Για 2 μερίδες

 Υλικά

4 κατεψυγμέναkale&quinoaburgers

500 γρ. γλυκοπατάτες έτοιμες για ψήσιμο

½ κουταλάκι αλεσμένη κανέλα

Εκτέλεση

1. Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώνουμε ένα πυρέξ με αντικολλητικό χαρτί.

2. Τοποθετούμε τα kale&quinoaburgers μαζί με τις γλυκοπατάτες στο ταψί. Πασπαλίζουμε τις πατάτες με την κανέλλα.

3. Ψήνουμε για 25 λεπτά και σερβίρουμε 


Tags: Κυριακή, μενού, ψάρι, κέικ

Σχόλια

(Πρέπει να συνδεθείτε για να μπορέσετε να σχολιάσετε αυτο το Άρθρο)