ΣΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Το μενού του Σαββάτου από την Αθηνά Λοϊζίδου


Αραβικό κοτόπουλο Shawarma (εύκολος γύρος)

Ο σπιτικός γύρος γίνεται από καθαρό και ποιοτικό κοτόπουλο και μαγειρεύεται με υγιεινό τρόπο, πιο εύκολα απ’ ό,τι νομίζετε. Σερβίρεται σε παραδοσιακή πίτα ή αραβική, και συνοδεύεται με γιαούρτι και ταχίνι. Για να ετοιμάσετε τη δική σας ταχίνι, κτυπήστε σ’ ένα μπολ 140 γρ. ταχίνι, 80 γρ. φρέσκο χυμό λεμονιού, 50 γρ. νερό, 1 κουταλάκι αλάτι, 1 κουταλάκι πιπέρι και ½ κουταλάκι κύμινο.
Βαθμός δυσκολίας: Μέτριο
Χρόνος ετοιμασίας: 20΄
Χρόνος ψησίματος: 5΄
Θερμίδες ανά μερίδα: 422

ΥΛΙΚΑ

Για 4 μερίδες

Για το κοτόπουλο
600 γρ. φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε λωρίδες
¼ κουταλάκι σκόρδο λιωμένο (προαιρετικά)
Το ξύσμα φλούδας από ½ λεμόνι
10 γρ. ελαιόλαδο
65γρ. γιαούρτι στραγγιστό

Για το μείγμα μπαχαρικών
1½ κουταλάκι πιπέρι
2 κουταλάκια αλεσμένο κάρδαμο
1 κουταλάκι γλυκάνισο
2 κουταλάκι κύμινο αλεσμένο
½ κουταλάκι μπαχάρι
½ κουταλάκι κανέλλα αλεσμένη
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι πάπρικα
2 κουταλάκια σουμάκι
1 ½κουταλάκι αλάτι
25 γρ. ζάχαρη

Για το σερβίρισμα
4 μικρές πίτες
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Ταχίνι

Για τη σαλάτα
2 ποτήρια λάχανο (κραμπί) ψιλοκομμένο
2 ντομάτες χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένες
2 αγγουριά ξεφλουδισμένα, κομμένα σε πολύ μικρά κομματάκια
½ ποτήρι μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε τα κομμάτια κοτόπουλου, το σκόρδο (αν θα βάλουμε), το ελαιόλαδο και το γιαούρτι. 
2. Σ’ ένα γουδί αλέθουμε όλα τα μπαχαρικά μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα μεταφέρουμε στο μπολ με το κοτόπουλο, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε. Βάζουμε το κοτόπουλο στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ.
3. Ετοιμάζουμε τη σαλάτα μας.
4. Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει. Ρίχνουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάτα του και ανακατεύουμε μαγειρεύοντας για 3 με 5 λεπτά. Το κοτόπουλο ψήνεται πολύ γρήγορα γιατί είναι κομμένο σε λεπτές λωρίδες, άρα προσοχή για να μην παραψηθεί.
5. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε μια σανίδα και το ψιλοκόβουμε γρήγορα με ένα καλό μαχαίρι. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο πίσω στο τηγάνι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για ακόμα 1 λεπτό, για να το καβουρδίσουμε και να πάρει ένα καφέ χρώμα.|
6. Στήνουμε το πιάτο τοποθετώντας μία αραβική πίτα στο καθένα, τοποθετώντας επάνω το κοτόπουλο. Σερβίρουμε με γιαούρτι, ταχίνι και σαλατικά. Αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε το κοτόπουλο μέσα στην πίτα μαζί με τα συνοδευτικά του.

 

Μελιτζάνες γεμιστές με σαλάτα πουργούρι

ΥΛΙΚΑ

Για 4 μερίδες

2 μέτριες μελιτζάνες, κομμένες από τη μακριά πλευρά τους, χωρίς το κοτσανάκι

Για το άλειμμα της μελιτζάνας
2 κουταλάκια κανέλλα αλεσμένη
2 κουταλάκια κόλιανδρο σπαστό
1/8 κουταλάκι καυτό τσίλι
1 κουταλάκι πάπρικα
Το ξύσμα φλούδας από ½ λεμόνι
1 κουταλάκι αλάτι
20 γρ. ζάχαρη
10 γρ. ελαιόλαδο
30 γρ. νερό

Για τη σαλάτα πουργούρι
80 γρ. πουργούρι ψιλό, ειδικό για κούπες/σαλάτες
25 γρ. σταφίδες
200 γρ. ζεματιστό νερό
10 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι
½ κουταλάκι ζωμό λαχανικών σε σκόνη
2 κουταλιές φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
10 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
30 γρ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι ψιλοκομμένες

Για το σερβίρισμα
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Χαράζουμε τις κομμένες μελιτζάνες σε κύβους χωρίς να αγγίξουμε τη φλούδα, για να χωρίσει η ψίχα.
2. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το άλειμμα και αλείφουμε με αυτό τις μελιτζάνες. Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 45 λεπτά, ή μέχρι οι μελιτζάνες να μαλακώσουν.
4. Παράλληλα, σε ένα μπολ ρίχνουμε το πουργούρι, τις σταφίδες, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και τον ζωμό. Καλύπτουμε το μείγμα με μεμβράνη και το αφήνουμε γύρω στα 10΄. Το πουργούρι μας θα είναι έτοιμο όταν τραβήξει το νερό του. Το αφήνουμε να κρυώσει και ανακατεύουμε μέσα στο πουργούρι τον δυόσμο, τα αμύγδαλα και τις ελιές.
6. Για να σερβίρουμε, τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε πιατέλα. Ρίχνουμε πάνω από κάθε μία λίγες κουταλιές πουργούρι και τελειώνουμε με το γιαούρτι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

Tags: αθηνά λοιζίδου, εύκολα και σπιτικά, συνταγές, σάββατο