ΣΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Το μενού της Κυριακής, από την Αθηνά Λοϊζίδου


Πουργούρι με φιδέ και ντομάτα
Βαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολο
Χρόνος ετοιμασίας: 5΄
Χρόνος Ψησίματος: 20΄

ΥΛΙΚΑ
Για 2-4 μερίδες

15 ml ελαιόλαδο
20 γρ. φιδέ
100 γρ. πλιγούρι χοντρό, ειδικό για πιλάφι
100 γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη
225 ml νερό
1 κουταλάκι ζωμό λαχανικών σε σκόνη
1 ½ κουταλάκι αλάτι
1/5 κουταλάκι πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τον φιδέ σε δυνατή φωτιά μέχρι να καβουρδιστεί και να πάρει ένα καφέ χρώμα.
2. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το πουργούρι, την τριμμένη ντομάτα, το νερό, τον ζωμό, το αλάτι το πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
3. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Αφού περάσουν 20 λεπτά το πλιγούρι θα έχει απορροφήσει όλο το νερό και θα έχει ψηθεί. Το σερβίρουμε ζεστό.
4. Μπορείτε να το συνοδεύσετε με αφέλια, με οφτό ή και ως κυρίως πιάτο.

Οφτό κλέφτικο στον φούρνο του σπιτιού μας

ΥΛΙΚΑ

Για 2 μερίδες

1 κιλό αρνί με το κόκαλο κομμένο σε κομμάτια
2 πατάτες ξεφλουδισμένες και μοιρασμένες
2 κουταλάκια ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C.
2. Κόβουμε 2 τετράγωνα κομμάτια αντικολλητική λαδόκολλα και 2 κομμάτια αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε πάνω στο αλουμινόχαρτο ένα κομμάτι λαδόχαρτο και βάζουμε μέσα στο καθένα 1 κομμάτι κρέας και μια πατάτα, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη.
3. Διπλώνουμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο για να σχηματιστεί ένα στεγανό πακέτο.
4. Βάζουμε τα περιτυλιγμένα κομμάτια σε ένα πυρέξ στρωμένο με αλουμινόχαρτο.
5. Ψήνουμε το κλέφτικο στο φούρνο για 5 ώρες.


Σάμαλι με μαστίχα και φιστίκια Αιγίνης

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Χρόνος ετοιμασίας: 10΄
Χρόνος ψησίματος: 40΄

ΥΛΙΚΑ

Για 24 κομμάτια
230 θερμίδες ανά κομμάτι

240 γρ. ζάχαρη
500 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
150 ml ηλιέλαιο
3 αυγά
2 κουταλάκια ξύσμα φλούδας πορτοκάλι
230 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 ½ κουταλάκι μαστίχα αλεσμένη
1 ½ κουταλάκι βανίλια

Για το Σιρόπι
310 γρ. ζάχαρη
380 ml νερό
τον χυμό από ένα πορτοκάλι

Για το τελείωμα
30 γρ. φιστίκια Αιγίνης αλεσμένα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 ºC .
2. Σε μία λεκάνη χτυπάμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το ηλιέλαιο, τα αυγά, το ξύσμα φλούδας, το γιαούρτι, τη μαστίχα και τη βανίλια.
3. Αδειάζουμε το μείγμα στο πυρέξ και το ψήνουμε για 40 λεπτά. Το βγάζουμε απ’ τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
4. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει έντονα για 3 λεπτά. Ακολούθως, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
5. Χαράζουμε το κρύο γλυκό σε μερίδες και το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Τέλος, πασπαλίζουμε το γλυκό με αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.


Tags: αθηνά λοϊζίδου, εύκολα και σπιτικά, συνταγές