NEWS

Θρίλερ στην Ταϊλάνδη: Νεκρός διασώστης των επιχειρήσεων στο σπήλαιο


Σε θρίλερ δίχως τέλος έχει εξελιχθεί ο απεγκλωβισμός των 12 παιδιών και του προπονητή τους, που εδώ και 12 ημέρες παραμένουν σε υπόγειο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν τεράστια μάχη με το χρόνο και τα νερά για τη διάσωσή τους καθώς υπάρχει η πρόβλεψη των μετεωρολόγων ότι τις επόμενες ώρες αναμένονται μεγάλες ποσότητες βροχής.

Το κλίμα βάρυνε ακόμα περισσότερο ο θάνατος ενός Ταϊλανδού διασώστη κατά την αποχώρησή του από το σημείο που βρίσκονται τα μικρά αγόρια με τον προπονητή τους. Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο 38χρονος πρώην καταδρομέας Σαμάν Κουράν έχασε τις αισθήσεις του επιστρέφοντας από την παράδοση προμηθειών στους εγκλωβισμένους.

«Ένας πρώην πεζοναύτης που βοηθούσε εθελοντικά πέθανε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα (ώρα Ταϊλάνδης). Αποστολή του ήταν να μεταφέρει οξυγόνο αλλά όπως προέκυψε ο ίδιος δεν είχε αρκετή ποσότητα οξυγόνου για να επιστρέψει» εξήγησε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής στην οποία έχουν εγκλωβιστεί τα 12 παιδιά και ο προπονητής τους.

Ο θάνατος του 38χρονου επαναφέρει τους προβληματισμούς για την ήδη πολύ δύσκολη επιχείρηση απεγκλωβισμού των παιδιών που δεν γνωρίζουν κολύμπι και μόλις τις τελευταίες 24 ώρες έκαναν το πρώτο μάθημα καταδύσεων.

Τα παιδιά είναι ζωντανά αλλά μπορεί να μείνουν παγιδευμένα για μήνες στη σπηλιά

«Τα αγόρια που είναι παγιδευμένα στη σπηλιά θα πρέπει να μάθουν είτε κατάδυση είτε να περιμένουν για μήνες εώς ότου οι πλημμύρες υποχωρήσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωποι του στρατού της Ταϊλάνδης που ετοιμάζεται για το χειρότερο χρονικά σενάριο ειδικά σε περίπτωση που οι βροχές των επόμενων ωρών ανεβάσουν σε τέτοιο ύψος τη στάθμη του νερού που θα κάνει πρακτικά αδύνατη ακόμα και την προσέγγιση των αγοριών.

Ομάδες ξένων ειδικών που έχουν έρθει από Αυστραλία, Βρετανία, Ιαπωνία, Κίνα, καθώς και περίπου 30 αμερικανοί στρατιώτες ενισχύουν τις προσπάθειες των περίπου 1.000 Ταϊλανδών διασωστών που έχουν κινητοποιηθεί για τον απεγκλωβισμό των παιδιών, ενώ όλοι μαζί δεν σταματούν να προμηθεύουν τους παγιδευμένους με τρόφιμα και ιατρικά εφόδια.

Τα παιδιά θα εφοδιαστούν με τρόφιμα που θα μπορούσαν να διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερις μήνες, σύμφωνα με το στρατό.

Οι ιατρικές ομάδες που προσέγγισαν τα παιδιά υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα βρίσκονται στην πράσινη κατηγορία, που σημαίνει ότι είναι ελαφρά τραυματισμένα. Κατά πληροφορίες, μάλιστα, υπάρχουν δύο γιατροί που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να μείνουν δίπλα στα παιδιά για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Την ομάδα των παιδιών εντόπισαν δύο Βρετανοί δύτες. Ο Ρικ Στάντον, είναι πυροσβέστης από το Κόβεντρι και θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς δύτες με ειδίκευση στα σπήλαια στη Βρετανία καθώς έχει 35 χρόνια εμπειρίας.

Ο Τζον Βολάντεν, ο οποίος είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Μπρίστολ, έχει ειδικευτεί στην ανάπτυξη εξοπλισμού που επιτρέπει στους δύτες να μένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μεγαλύτερα βάθη.

ΠΗΓΗ: 24news.com.cy 

 


Tags: Ταϊλάνδη, διάσωση